Stima de sine ridicata 

Ce inseamna sa ai o stima de sine ridicata? Cum e o persoana care are stima de sine ridicata? In acest sens in literatura de specialitate s-au conturat doua puncte de vedere pe care le prezentam mai jos.

Perpetua lupta pentru recunoastere

Conform unor autori (Hoyle et al., 1999) a avea stima de sine ridicata inseamna ca “persoana in cauza este mandra de cine este si cum este, se simte superioara majoritatii, gata oricand sa se protejeze contra amenintarilor care pun in discutie imaginea favorabila pe care o are despre sine” (p. 85). Altfel spus, astfel de persoane se antreneaza cu usurinta in activitati de promovare a propriului eu (self-promoting activities; Baumeister, Tice si Hutton, 1989).

Aceste promovari ale propriului eu au fost urmarite in mai multe circumstante stabilindu-se ca ele pot imbraca o varietate de forme si comportamente. Astfel, comparativ cu persoanele cu stima de sine scazuta, persoanele cu stima de sine ridicata apeleaza mai des la atribuirile de auto-complezenta: isi asuma cu multa usurinta succesul in acelasi timp fiind tentati sa atribuie esecul unor cauze externe (Tennen si Herzberger, 1987; Zuckerman, 1979).

De asemenea, atunci cand persoanele cu stima de sine ridicata obtin o performanta scazuta sau sunt criticate ele raspund vehement protestand si criticand pe ceilalti (Crocker, 1987; Gibbons si McCoy, 1991). Atunci cand cineva obtine o performanta mai buna persoanele cu stima de sine ridicata insista asupra continuarii competitiei pentru a se ajunge la comparari suplimentare a performantei (Wood et al., 1994).

Probabil ca ele sunt inclinate sa aprecieze performanta superioara a celuilalt ca fiind determinata de “norocul orb” pentru ca sunt fermi convinsi ca sunt mai buni. In conditiile in care le este amenintat eu-l (de exemplu, prin indicarea faptului ca nu vor reusi intr-o sarcina dificila astfel incat trebuie sa aleaga o sarcina mai usoara) persoanele cu stima de sine ridicata sunt inclinate sa insiste pe stabilirea unor scopuri dificile si riscante ajungand sa obtina un rezultat final mai slab decat persoanele cu stima de sine scazuta (Baumeister, Heatheron si Tice, 1993).

Atunci cand nu le este amenintat eul, persoanele cu stima de sine ridicata reusesc sa stabileasca scopuri optimale si sunt in stare sa le atinga.

Studiile empirice mentionate cat si alte cercetari ne prezinta persoanele cu stima de sine ridicata ca fiind nesigure in sentimentele pozitiv pe care le au fata de propriul eu (Tice, 1991) si, datorita acestui fapt, acestea sunt nevoite in permanenta sa-si demonstreze siesi si celorlalti superioritatea lor.

Calmul interior neconditionat

O alta viziune asupra persoanelor cu stima de sine ridicata este prezenta in cadrul teoriilor umaniste (Rogers, 1959). Pentru teoreticienii acestei orientari o persoana cu stima de sine ridicata se percepe ca fiind intotdeauna o fiinta valoroasa, este multumita de sine si se respecta, recunoscand si acceptandu-si in acelasi timp defectele sale.

Sentimentele pozitive pe care le au astfel de persoane fata de propria lor fiinta sunt fondate pe convingerea valorii intrinseci a individului si nu necesita sa fie continuu validate sau promovate. In plus, atunci cand intervin, inevitabil, anumite esecurile cotidiene stima de sine a acestor persoane nu este afectata. O astfel de stima de sine, in traditia psihologiei umaniste, se mai numeste stima de sine neconditionata.

Desigur, insuccesul este neplacut si pentru astfel de persoane; la fel ca si ceilalti ei se bucura de succes insa, ceea ce este specific pentru astfel de persoane rezida in faptul ca nu gandesc in termeni comparativi: “sunt mai bun decat tine”, “asta este mai bogat decat mine” etc. In acest sens stima de sine neconditionata este foarte putin influentata de performanta individului sau de procesul de comparatie sociala.

Ne putem intreba care dintre cele doua viziuni asupra implicatiilor stimei de sine ridicate este corecta? Daca e sa tinem cont ca uneori oamenii difera unul de celalalt mai mult decat fiintele ce fac parte din specii diferite trebuie sa recunoastem ca ambele viziune sunt corecte: exista oameni si oameni.

 

Lasa un comentariu