Stilurile nevrotice si organizatiile 

Strategia, cultura organizatiei, oamenii pot fi influentati puternic de personalitatea liderului. Aspectul principal consta in faptul ca orientarile psihologice stabile ale unor membri esentiali ai organizatiei sunt factori determinanti majori ai stilului nevrotic al organizatiei. Cu cat personalitatea directorului este mai puternica, cu atat comportamentul acestuia se va reflecta in cultura, structura si strategia companiei.

Chiar daca stilurile organizatiilor patologice par sa oglindeasca disfunctiile comune anumitor stiluri nevrotice individuale, nu inseamna ca patologia organizationala este neaparat efectul unui leadership patologic. Poate fi rezultatul a mai multor factori – fie izolati, fie in combinatii. De exemplu, o organizatie depresiva ar putea aparea dintr-o organizatie cu leadership „sanatos”, dar care opereaza pe o piata aflata in scadere, din cauza concurentei internationale prea intense etc.

In cele ce urmeaza voi prezenta cateva teme intra-psihice si stiluri nevrotice comune si foarte adanc inradacinate.

1. Personalitatea / Organizatie dramatica

Organizatia de acest tip se caracterizeaza prin centralizarea excesiva care impiedica dezvoltarea unui sistem informational eficace.
Tipice pentru stilul dramatic sunt nevoia de a atrage atenta asupra propriei persoane si nutrirea unor fantezii de grandoare. Liderul cauta atentia celorlalti, simte mare nevoie de stimulare, activitate si excitare; are inclinatii spre extreme.
Rolul principal il detine constelatia personalitatii narcisice, desi pot fi prezente si personalitatile histrionice sau ciclotomice.

Strategia:
a) este una hiperactiva, impulsiva, orientata spre risc, favorizeaza initiativele manageriale indraznete si aventuroase.
b) se constata inconsecventa in crestere si diversificare si se bazeaza pe un proces decizional neparticipativ.

Subordonatii au tendinta sa-si idealizeze liderul dramatic, ii ignora scaparile si-i accentueaza calitatile. Oamenii devin extrem de dependenti de sefii lor idealizati, simtind nevoia sprijinului, admiratiei si binevointei lor, ajunand sunt usor de controlat si de manipulat.

2. Personalitatea / Organizatie suspicioasa

Organizatia este caracterizata de procesarea elaborata a informatiilor, analize abundente ale tendintelor externe, centralizarea puterii. Liderul este vigilent, pregatit sa contracareze orice atac si amenintare la adresa sa. Acesta este hipersensibil, suspicios, neincrezator, preocupat excesiv de regulamente si detalii, dornic de informatii si de intregul control.

Strategia:
a) este reactiva, conservatoare si excesiv de analitica
b) diversificata si secretoasa.

Relatiile liderului suspicios cu subordonatii sunt adesea caracterizate de tema persecutiei. El isi justifica ostilitatea afirmand ca subordonatii sunt lenesi, incompetenti sau ca-l provoaca cu tot dinadinsul.
Liderii suspiciosi se asteapta oricand sa fie inselati sau trasi pe sfoara si, de obicei se pricep sa gaseasca dovezi care sa le confirme cele mai negre asteptari. Liderii de acest gen fac ca organizatia lor sa sufere de o disfunctie paranoida.

Sefii suspiciosi creeaza culturi organizationale care reflecta propria lor lipsa de incredere,cu subordonati care ajung sa se teama de acelasi lucru ca si liderii lor. Atmosfera este incordata, liderul si subordonatii considerand oamenii fie buni, fie rai, potrivit actiunii in concordonanta sau impotriva intereselor grupului.

3. Personalitatea / Organizatia detasata

Unii oameni adopta un stil detasat, inchipuindu-si ca lumea nu le poate oferi nici o satisfactie. Tipurile de tulburari de personalitate conform acestui stil de detasare sociala sunt tipul evitant si cel schizoid. Personalitatea evitanta poate fi intalnita la oameni care in tinerete au avut parte de disconfort social, au resimtit respingerea celor dn jur. Totusi ei doresc, tanjesc dupa un atasament mai strans, dupa acceptarea sociala.
Oamenii cu personalitati schizoide prezinta adesea un deficit cognitiv sau afectiv care ii face sa nu le pese deloc de izolarea lor sociala.
Organizatia este caracterizata prin tendinta de a privi numai spre interior, investigare insuficienta a mediului extern si bariere auto-impuse in calea fluxului de informatii.
Liderul este unul retras, indiferent fata de prezent si viitor, uneori indiferent chiar la laude sau critici. Desi la suprafata par asa, ei nu fac decat sa poarte o masca, aparandu-se de eventualele lovituri. Indiferent de motivatia lor, rezultatul este ca sunt distanti, incapabili sa exprime entuziasm sau sa accepte schimburile firesti din cadrul relatiilor reciproce.

Strategia :
a) oscilanta, indecisa si inconsecventa;
b) se intemeiaza pe perspective inguste.

Comportamentul detasat poate fi intalnit chiar si la lideri in prealabil sanatosi din punct de vedere afectiv, dar care s-au saturat de tot de rutina muncii de zi cu zi
Natura divizata a organizatiei impiedica buna conducere si comunicare. Informatiile sunt folosite mai mut ca sursa de putere decat ca mijloace necesare adaptarii. Aici managerii ridica tot felul de bariere care sa blocheze curgerea informatiilor., iar cei din companie se preocupa numai de ceea ce se petrece in interior, de ambitiile lor personale. Fiecare are grija sa indeplineasca dorintele directorului (daca le pot intui) si pe cele personale.

4. Personalitatea / Organizatie depresiva.

Depresivii sunt caracterizati de ideea ca nu are nici un rost sa incerce sa schimbe ceva in viata lor, ca nu se ridica deloc la nivelul la care ar trebui sa se afle.
Stilul depresiv este dominat de sentimentul vinovatiei, al zadarniciei, al propriei inutilitati. Depresivii se autodispretuiesc, se simt umili, inferiori celor din jur.
Organizatia este caracterizata  de birocratie, inflexibilitate, comunicare interna slaba, puternica rezistenta la schimbare.
Liderii depresivi se simt neputinciosi din cauza unor evenimente trecute, care au lasat o amprenta nefasta. Nemultumiti de acest sentiment de neputinta, ei pot manifesta stari de prudenta sau vinovatie fata de cei care ii inconjoara.

Strategia:
a) pluteste in deriva, fara nici un simt al directiei, se limiteaza la piete mature, chiar invechite.
b) priveste numai spre interior; neatenta la schimbarile conditiilor pietei.

Cultura unei firme cu lider depresiv poate fi caracterizata cel mai bine ca evitanta. Directorul stabileste un climat de negativism si letargie, cei din esaloanele urmatoare urmandu-i exemplul. in unele cazuri, atmosfera depresiva este determinata doar de lider. Angajatii sunt demotivati, absenti, intarzie predarea lucrarilor si ofera organizatiei doar strictul necesar.

In majoritatea firmelor de acest tip, controlul se exercita prin proceduri si programe formalizate, si mai putin prin initiative manageriale. Propunerile de schimbare sunt intampinate cu rezistenta, intentiile de actiune sunt inhibate pentru ca membrii conducerii se considera incapabili si nu se simt in stare sa controleze scurgerea evenimentelor sau sa ia masurile necesare revitalizarii organizatiei.

5.  Personalitatea / Organizatie compulsiva

Compulsivii au un simt al perfectionismului care ii impiedica sa vada in ansamblu lucrurile din jurul lor. Prefera rutina si le este greu sa se abata de la activitatile planificate.
Trasaturile lor frecvente sunt: meticulozitatea, dogmatismul, incapatanarea, ceea ce le confera organizare exagerata, ordine si eficienta. Desi pot da impresia ca sunt niste oameni harnici, comportamentul lor este rigid, cu elemente repetitive si fara imaginatie.
Organizatia este caracterizata de existenta unor coduri formale rigide, sisteme informationale elaborate, perfectionsim, exces de precizie.

Liderii compulsivi se tem sa nu ajunga la cheremul oamenilor sau evenimentelor. Liderul are tendinta de a domina organizatia pe toata filiera, de sus in jos. Insista ca toata lumea sa se conformeze unor reguli stricte; este obsedat de perfectionsim, cadenta si organizare temeinica.

Strategia:
a) este strict calculata si concentrata;
b) lenta si inadaptabila;
c) obsedata de un singur aspect strategic, pe seama neglijarii celorlalte.

Intr-o firma compulsiva neincrederea dintre sefi si subordonati se manifesta in mare masura. Liderul prefera sa se bazeze mai degraba pe mecanismele formale de control decat pe bunavointa oamenilor, pe obiectivele impartasite de toata lumea si pe talentul echipei de management.
Ca urmare, aproape orice decizie este insotita de elemente de suspiciune si manipulare, insa grija liderului de a-si pastra controlul limiteaza angajatilor libertatea de decizie, initiativa, implicarea, responsabilitatea personala si entuziasmul.
Chiar si atunci cand dispune de o echipa de conducere buna, liderul aflat la carma firmei nu este dispus sa delege suficienta autoritate de control operatiunilor, pentru a ingadui astfel un proces decizional ceva mai participativ.

Personalitatea liderului poate influenta in mod vital organizatia, dar si reciproca este valabila. De exemplu, o organizatie care se indrepta spre esec, dominata de deceptii, ii poate provoca liderului depresie. O serie de amenintari dure din partea concurentei poate trezi in oameni stari de paranoia.

2 Raspunsuri pentru “Stilurile nevrotice si organizatiile”

  1. tudor daniel says:

    este interesant faptul ca foarte multi incompetenti ajung in functii importante iar prezenta lor in toate domeniile trece aproape neobservata

  2. tudor daniel says:

    un lider incompetent cauta intotdeauna sa scindeze legaturile intre subordonati…..ingreunand astfel activitatea acestora

Lasa un comentariu