Stapanirea primului instinctFiecare om are momente de furie pe care simte nevoia sa le exprime. Exista diverse tipuri de temperamente. Cel mai predispus la exteriorizarea sentimentelor sau emotiilor negative este cel coleric. Daca un om coleric se enerveaza o avalansa de reprosuri si tipete poate iesi la iveala in foarte scurt timp.

Pentru o buna intelegere in familie, este uneori mai bine ca aceste emotii negative sa fie exprimate altfel. Nu inseamna ca nu vor fi verbalizate niciodata sau exprimate intr-un fel. Bine este insa sa fie exprimate intr-o forma in care nimeni sa nu aiba de suferit.

De exemplu, o modalitate foarte buna de exteriorizare este practicarea unei activitati care sa detensioneze, de genul sporturilor sau activitatilor fizice in general. Dupa ce presiunea s-a diminuat, atunci se poate purta o discutie matura in care sa existe dialog constructiv.

Un dialog adecvat este acela in care fiecare asculta parerile celuilalt si raspunde la ele cu argumente logice, dar si cu empatie si dorinta de rezolvare a conflictului.

Orice om greseste. Chiar daca este sotul sau sotia cuiva, nu inseamna ca nu poate gresi, chiar daca este multa dragoste in acel cuplu. Fiecare om are propriul mod de a comunica. Unii sunt foarte directi, altii incearca sa comunice cu ajutorul metaforelor, altii cu ajutorul gesturilor pe care le fac si altii cu o privire sau o mimica. Daca partenerii se cunosc si se descopera in fiecare zi cate putin, vor putea ajunge sa stie momentele in care este bine sa vorbeasca si in care sa taca intr-un moment dificil.

Daca exista instinctul de a tipa sau de a reprosa, este bine sa fie gasite modalitati de infranare in cele mai multe cazuri existente. Nu e o regula insa. Exista si situatii in care a spune direct ceea ce supara exact in momentul in care se petrece lucrul negativ, poate sa ajute cuplul sa treaca mai usor peste ceea ce se intampla.

Dar in general, cel mai bine este sa se ajunga la mijloace de a comunica non-agresiv, asertiv, cu atentie si respect pentru persoana cu care cineva este casatorit sau casatorita.

Cand se comunica frumos si cu blandete, atunci iertarea pentru greseala comisa se poate realiza mult mai usor. Unui om ii este mai mai usor sa accepte scuzele cuiva daca acesta arata ca recunoaste greseala si ca ii pare cu adevarat rau pentru ca a facut acel lucru care sa il supere pe celalalt.

De asemenea blandetea cu care este abordat subiectul este importanta. Aceasta pentru ca, daca exista deschidere si non-agresiune, nu va exista instinctul de aparare din partea celuilalt si atunci totul se va desfasura cu calm si cu dorinta de impacare.

Fiecare cuplu trece prin momente dificile. Nu exista unul care sa fie perfect sau in care comunicarea sa fie armonioasa in orice situatie. Dar chiar daca apar conflicte, este important cum sunt rezolvate sau daca au fost rezolvate cu adevarat si nu doar la suprafata. De aceea intrebarile si atitudinea asertiva ajuta la o buna incheiere a unui conflict.

 

Adaptare dupa Cum sa-ti intelegi sotia la bine si la rau – Gary Smalley
Editura Curtea Veche

Lasa un comentariu