Spune “Nu” fara sa te simti vinovatFoarte multi oameni au mari dificultati sa-i refuze pe ceilalti. Chiar persoane care sunt destul de asertive in anumite situatii se afla in pozitia de a spune “Da” acelor lucruri pe care nu vor sa le faca in realitate. In unele situatii poate fi potrivit sa spui “da” la ceva ce nu prea vrei sa faci. De exemplu, la serviciu daca seful iti cere sa faci ceva si tu nu prea vrei sa faci, nu este adecvat sa exersezi abilitatile asertive si sa spui “Nu”. Poti sa fii concediat.

Vorbim aici despre alte situatii in care spui “Da”. De exemplu, daca un prieten iti cere sa faci ceva ce este un adevarat inconvenient pentru tine si tu spui “Da”, sau daca te afli in situatia de a fi voluntar pentru tot felul de activitati pana la punctul in care te simti suprasolicitat.

 

Efectele incapacitatii de a spune “Nu”.

Daca spui “Da” atunci cand de fapt vrei sa spui “Nu”, resentimentele si furia se pot acumula impotriva persoanei careia i-ai spus “Da”, chiar daca ea nu a facut nimic gresit. Poti deveni extrem de nemultumit si dezamagit de tine. Si daca preiei mai multe sarcini decat le poti face fata, poti deveni supra-aglomerat si foarte stresat. Pe termen lung, a nu fi asertiv iti poate scadea stima de sine, fapt ce duce la depresie si anxietate.

La celalalt capat al segmentului se afla oameni care pot sa spuna “Nu”, dar o fac intr-o maniera agresiva fara a avea consideratie sau respect pentru interlocutor. Acest lucru poate determina oamenii sa nu te placa sau devin furiosi si plini de resentimente. Nici una dintre aceste situatii nu reprezinta o eficienta comunicare asertiva.

 

Convingeri care nu ajuta: De ce este dificil sa spui “Nu”

Cu totii ne-am nascut asertivi. Oricine a petrecut timp langa un bebelus stie ca el nu are nici o problema sa spuna “Nu!”. Cu toate acestea cand crestem invatam din mediul in care traim si din experienta proprie ca nu este mereu potrivit sa spunem “nu”. Putem sfarsi cu nenumarate convingeri nefolositoare despre a spune “nu”, ceea ce face dificila folosirea acestui cuvant. Cateva dintre aceste tipuri de convingeri sunt enumerate mai jos. Vezi daca ti se potrivesc:

 

 • Sa spui “nu” este nepoliticos si agresiv.
 • Sa spui “nu” este aspru, nepasator si egoist.
 • Sa spui “nu” ii va rani si supara pe ceilalti si-i va face sa se simta respinsi.
 • Daca spun cuiva “nu”, nu ma va mai placea
 • Nevoile celorlalti sunt mai importante decat ale mele.
 • Ar trebui sa incerc mereu sa ii multumesc pe ceilalti si sa fiu de ajutor.
 • Sa spui “nu” lucrurilor marunte inseamna sa ai o minte ingusta si sa fii meschin.

 

Vezi daca te poti gandi la alte variante:

 

Modificarea stilului de gandire: Convingeri mai folositoare cand spui“Nu”

Gandurile inutile de mai sus nu sunt fapte. Sunt doar ganduri sau opinii pe care le-am invatat. Fiecare dintre ele poate fi inlocuita de un gand sau de o opinie mai folositoare despre a spune “nu”. Mai jos sunt listate cateva dintre ele:

 • Ceilalti oameni au dreptul sa ceara si eu am dreptul sa refuz.
 • Cand spun “nu”, refuz cererea, nu resping persoana.
 • Cand spunem “da” la ceva, spunem de fapt “nu” la altceva. Mereu avem de ales si facem constant alegeri.
 • Oamenii care intampina dificultati in a spune nu, de obicei, supraestimeaza dificultatea pe care o va avea cealalta persoana de a accepta un refuz. Noi credem ca ei nu sunt capabili sa faca fata unui refuz. Exprimarea sentimentelor deschis si onest, de fapt, elibereaza cealalta persoana sa-si exprime si ea sentimentele sale. Spunand “nu” cuiva, ii permite si lui sa spuna “nu” cererilor tale in timp ce este in continuare capabil sa faca o cerere si pe viitor.

 

Vezi daca te poti gandi la alte variante, incearca sa vii cu alternative in locul convingerilor tale nefolositoare despre a spune “nu”.

Tine minte ca uneori, ca sa vii cu ganduri noi trebuie sa faci un Jurnal al Gandurilor sau un Experiment Comportamental. Tehnicile invatate (vezi articolul Cum sa gandesti asertiv) pot fi aplicate si convingerilor pe care le ai cand spui “nu” la fel ca in cazul oricaror convingeri neasertive. S-ar putea sa nu crezi de la inceput in aceste idei sau ganduri. Este normal. Ai trait cu vechile convingeri pentru o lunga perioada de timp, deci va mai dura pana cand aceste noi ganduri se vor transforma in automatisme care sa le inlocuiasca pe cele vechi. Continua sa exersezi si vei reusi.

 

Schimbarea comportamentului: Cum sa spui “Nu”.

Deci, ai lucrat acum in privinta unora dintre gandurile nefolositoare pe care le aveai cand refuzai pe cineva, dar inca nu esti sigur cum sa incepi. Exista cateva principii de baza pe care poti sa le aplici atunci cand vrei sa spui “nu”. Acestea sunt:

 1. Fii direct si onest, nu nepoliticos, ca sa poti puncta problema eficient.
 2. Ca regula generala, fii scurt si la obiect.
 3. Spune-i persoanei daca iti este greu sa faci ce ti-a cerut.
 4. Fii politicos – spune ceva de genul “multumesc ca ai intrebat….”
 5. Vorbeste pe un ton normal, cald, altfel “nu” va suna abrupt.
 6. Nu te scuza si nu elabora motive pentru faptul ca spui “nu”. Este dreptul tau sa spui nu, daca nu vrei sa faci ceva.
 7. Tine minte ca este mai bine pe termen lung sa fii sincer decat sa incolteasca in tine resentimentul si amaraciunea.
 8. Atunci cand spui “nu” asuma-ti responsabilitatea acestui fapt. Nu te invinovati si nu oferi scuze. Schimba “nu pot” in “nu vreau sa…”.

 

Modalitati de a spune “Nu”

Exista cateva modalitati de a spune “nu”. Unele dintre ele sunt mai adecvate in situatii particulare. Trevor Powell descrie 6 modalitati de a spune “Nu”. Ele sunt descrise mai jos:

1. “Nu” spus in mod direct. Cand cineva iti cere sa faci ceva ce nu vrei, spune pur si simplu “nu”. Scopul este sa spui nu fara a te justifica. Problema apartine celeilalte persoane, iar tu nu trebuie sa ii permiti sa ti-o paseze tie. Aceasta tehnica poate fi destul de puternica si eficienta cu agentii de vanzari.

2. “Nu” spus intr-o maniera reflexiva. Aceasta tehnica implica recunoasterea contextului si sentimentelor pe care le are cealalta persoana in legatura cu cererea, apoi adauga refuzul asertiv la final. De exemplu, “Stiu ca vrei sa vorbesti cu mine despre organizarea anuala a revizuirii departamentelor, dar nu pot sa iau masa de pranz cu tine astazi”. Sau “Stiu ca abia astepti sa iesim in aceasta dupa-amiaza, dar nu pot sa vin”.

3. “Nu”-ul motivat. In aceasta tehnica oferi un scurt si autentic motiv pentru care spui “Nu”. De exemplu, “Nu pot lua masa cu tine, pentru ca trebuie sa termin un raport pana maine”.

4. “Nu” lasat pe alta data. Acesta nu este un “Nu” categoric. Este o modalitate de a spune “nu” cererii la momentul prezent, dar lasa o portita de a spune “Da” in viitor. Se foloseste doar atunci cand vrei cu adevarat sa satisfaci cererea. De exemplu, “Nu pot lua masa de pranz cu tine azi, dar as putea reusi sa ies intr-o zi saptamana viitoare”.

5. “Nu”-ul intrebator. La fel ca tehnica de mai sus, nu reprezinta un nu categoric. Este o modalitate de a lasa o portita si de a vedea o alta posibilitate ca cererea sa fie indeplinita. De exemplu, “Exista vreun alt moment in care ti-ar placea sa mergi?”

6. “Nu” spus insistent (tehnica moara stricata – vezi articolul Tehnici eficiente in comunicarea asertiva). Aceasta tehnica poate fi folosita intr-o gama variata de situatii. Pur si simplu repeta propozitia sau refuzul de cate ori este nevoie. Fara nici un fel de explicatie, doar repet-o. Este eficienta mai ales in cererile insistente. De exemplu:

 

Dave: Nu, nu pot sa iau masa cu tine.
Kate: Te rog, nu va dura mult.
Dave: Nu, nu pot lua masa cu tine.
Kate: Haide, platesc eu.
Dave: Nu, nu pot sa iau masa cu tine.

 

 

 

Din Assert Yourself. Michel, F. (2008). Perth, Western  Australia: Centre for Clinical Interventions

 

Lasa un comentariu