Specificitatea dezvoltarii copiilor supradotati 

Inteligenta ridicata, specifica supradotatilor antreneaza in acelasi timp si celelalte paliere ale dezvoltarii psihice,  totodata, aceasta constituindu-se in mecanisme compensatorii ce vizeaza aspectele interactiunii sociale. Insa, cu toate acestea, supradotatii sunt mai frecvent expusi riscurilor de inadaptare sociala si scolara, atat din cauza factorilor ce tin de propriile personalitati, cat si din cauza presiunilor, venite din mediul extern, la care sunt supusi.

Ceea ce reuseste sa intregeasca imaginea referitoare la aspectele heterocronice ale dezvoltarii psihice a supradotatilor il constituie faptul ca elevii supradotati, dupa cum am vazut, reprezinta un grup aparte, care se diferentiaza prin caracteristicile de personalitate, stilul de invatare, modul de interactionare cu semenii etc.

Asadar, ca si indivizii aflati de cealalta parte a curbei lui Gauss (la polul opus), supradotatii reprezinta, la randul lor, obiectul psihopedagogiei speciale, deoarece prin natura si ritmul evolutiei atat de caracteristic, au cerinte educative speciale. De altfel, in unele tari, cum ar fi Spania sau S.U.A. , sintagma cerinte educative speciale  include in mod explicit si categoria copiilor supradotati in legislatia din domeniul invatamantului special integrat.

T. Bogdan (1981) este de parere ca in lucrarile lui Terman si ale colaboratorilor sai exista suficiente date experimentale care indica faptul ca precocitatea intelectuala nu constituie in sine nici un fel de indicatie a unei personalitati antisociale, negative sau indezirabile. Istoric vorbind, s-a format o parere oarecum comuna ca majoritatea geniilor sunt de obicei niste indivizi “ciudati” si au un caracter instabil.

Aceste pareri s-au format inductiv, pornindu-se de la cateva observatii asupra unor cazuri unice sau mai putin numeroase. Studiile mentionate arata foarte clar ca orice analiza atenta, fie si subiectiva, sau o evaluare a trasaturilor caracteristice copiilor supradotati, demonstreaza ca acesti copii au trasaturi de personalitate superioare mediei altor copii de aceeasi varsta.

Intr-un   rezumat al mai multor studii despre creativitatea la copiii de scoala elementara, Torrance a facut unele consideratii asupra adaptarii personalitatii asa cum se manifesta la copilul foarte creator, enuntand urmatoarele caracteristici: (T.Bogdan, 1981, p. 210)

  1. Tendinta de a-si crea reputatia ca au idei neobisnuite sau caraghioase.
  2. Munca lor este caracterizata de ideea de a “iesi din carari batatorite”.
  3. Sunt caracterizati prin umor si simt al divertismentului.

In studiile intreprinse de Terman si colaboratorii sai s-a putut constata ca indivizii depistati si identificati ca fiind supradotati la o varsta timpurie, tind sa-si mentina superioritatea si mai tarziu.

Conform acestor studii se pot formula mai multe concluzii (T.Bogdan, 1981, p. 267 – 268):

  • Copiii talentati in arta, tehnica si cei inzestrati cu deprinderi motorii, sau cei care demonstreaza aptitudini creatoare neobisnuite sunt, de asemenea, in prezent studiati, dar adeseori ei sunt neglijati in programele educative. Conditiile favorabile de acasa, sansele educative, starea buna a sanatatii si o ambianta stimulativa constituie factori care favorizeaza dezvoltarea deplina a potentialitatilor copilului;
  • Copiii cu o capacitate mentala superioara prezinta caracteristici superioare  mediei varstei lor, la diferite masuratori ale dezvoltarii fizice. De asemenea, ei se afla peste media varstei lor in ceea ce priveste unele trasaturi de caracter si personalitate ca increderea in sine, vointa si perseverenta, dorinta de a excela, constiiciozitatea, cinstea, originalitatea, dorinta de cunoastere, generozitatea si altruismul, buna dispozitie si optimismul, simtul conducerii.
  • In activitatile scolare si sarcinile legate de scoala, copiii supradotati isi dovedesc cel mai bine superioritatea. Un procentaj insemnat de copii supradotati invata sa citeasca inainte de a incepe scoala, de mai multe ori cu o indrumare minima. Realizarile scolare ale copiilor supradotati sunt semnificativ superioare celor ale copiilor obisnuiti avand acelasi nivel de viata. Curbele de crestere arata veridicitatea acestei constatari la toate nivelurile scolii. Acesti elevi castiga premii si distinctii de-a lungul studiilor intr-o proportie mult superioara numarului lor.
  • Ca grup, copiii supradotati sunt mai putin inclinati catre tulburari nervoase sau dificultati de adaptare emotionala decat copiii obisnuiti. Ei arata un interes viu pentru joaca si se angajeaza intr-o gama mai larga de activitati ludice si creatoare decat copiii obisnuiti.

Incercand sa rezumam  ceea ce am afirmat pana acum, devin  evidente cele 3 mari modalitati psihocomportamentale specifice copiilor si tinerilor supradotati, efecte directe ale heterocroniei dezvoltarii,  descrise de Wallace (citat in C. Cretu, 1997, p. 277):

  • sentimentul de a fi diferit de colegii de varsta , prin ideile dintr-un domeniu oarecare, prin interesele dezvoltate mai profund, mai variat, mai expresiv;
  • povara inaltei senzitivitati  (“copiii supradotati au probleme de supravietuire in plus, tocmai pentru ca sunt exceptionali”) – devansarea nivelurilor mentale de varsta, intelectualitatea prematura nu sunt insotite de aceeasi precocitate emotionala si fiziologica;
  • aptitudine exceptionala pentru invatare: ritmul rapid de invatare scolara si sociala face din copilul supradotat intelectual un candidat sigur la experienta pluriforma a plictiselii, care conduce la o involutie fata de posibilitatile personale, daca nu sunt oferiti stimuli cognitivi si afectivi compensatori.

Autor: Durac Valentina, psiholog

Lasa un comentariu