Sindromul Korsakoff 

Totalitatea tulburarilor fizice caracterizata prin pierderea memoriei de fixare, prin dezorientare temporara, prin false recunoasteri si printr-o fabulatie. Memoria recenta este afectata sever si apare tendinta de a inventa experiente imaginare pentru a inlocui ceea ce nu isi poate aminti.

Cauza principala a acestor simptome complexe, cunoscute sub denumirea de sindrom Wernicke-Korsakoff este deficitul de tiamina (vitamina B1), insa orice situatie de malnutritie poate reprezenta un factor de risc. Cel mai frecvent, sindromul Wernicke-Korsakoff se asociaza cu alcoolismul pe termen lung.

Vor avea loc fragmentari de ADN in neuroni, producerea de radicali liberi, o crestere a citokinelor si o deterioare a barierei hematoencefalice.

Simptomele sindromului Wernicke-Korsakoff se refera, in general, la aceste arii deteriorate. Semnele oculo-motorii aparute reprezinta consecinta leziunilor nucleilor abducens si a centrilor miscarilor ochilor din punte si mezencefal. Ataxia se manifesta datorita afectarii cerebelului, in special a partii superioare a vermisului.

La nivel cerebral, modificarile constau in degenerarea tuturor straturilor cortexului, mai ales a celulelor Purkinje. Pierderea neuronilor conduce la o ataxie persistenta, statica si in mers. In afara de disfunctiile cerebrale, este afectat si aparatul vestibular. In plus, consumul cronic de alcool are drept rezultat reducerea cu 35% a activitatii transacetolazei in cerebel, datorita deficientei de tiamina.

 

Sursa: medicalstudent.ro

Lasa un comentariu