Sindromul de oboseala cronica 

Sindromul de oboseala cronica este caracterizat prin oboseala sau extenuare severa care impiedica efectuarea activitatilor normale, zilnice obisnuite.

Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala care dureaza de cel putin 6 luni. Unele persoane se confrunta cu acest sindrom timp de ani de zile.

Boala nu este foarte bine cunoscuta. Majoritatea expertilor cred ca este o boala cu setul ei propriu de simptome. Totusi, unii doctori nu sunt de aceasta parere.

Nu exista teste care sa confirme diagnosticul de sindrom de oboseala cronica. Din aceasta cauza, multi pacienti sau familia si prietenii lor accepta boala cu oarecare dificultate. Este foarte important ca cei din jurul pacientului sa creada in diagnostic si sa-l sustina. A avea un doctor de incredere este de importanta vitala.

Oboseala nu este imaginara, are un substrat real. Este reactia organismului la o combinatie de factori fizici si emotionali.

Simptome

Principalul simptom al acestui sindrom este oboseala sau extenuarea severa care dureaza de cel putin 6 luni si nu se amelioreaza semnificativ la odihna. Gradul severitatii este atat de mare incat afecteaza capacitatea de munca, activitatile de recreere si cele sociale. Oboseala si celelalte simptome descrise mai jos pot debuta brusc sau pot sa se dezvolte gradat de-a lungul unei perioade de saptamani sau luni.

Alte simptome pe termen lung includ:

– uitarea, pierderea memoriei, stare confuzionala sau dificulate de concentrare
– dureri de gat
– ganglioni limfatici usor mariti la nivelul gatului sau axilei
– dureri musculare
– dureri articulare fara roseata sau tumefiere locala
– cefalee (durere de cap) ale carei caractere sunt diferite de cele din trecut
– somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosita).

Depresia se intalneste destul de des si poate duce la inrautatirea celorlalte simptome. Medicatia antidepresiva poate avea efecte benefice.

Sindromul de oboseala cronica produce simptome care se intalnesc in multe alte boli, mai ales la debut.
De aceea, diagnosticul poate fi pus numai dupa ce o evaluare completa a exclus celelalte boli cu simptome similare.

Unele persoane considera ca fatigabilitatea, durerea si problemele de memorie si concentrare le afecteaza profund viata, in timp ce altele nu sunt nici pe departe afectate in aceeasi masura.

Majoritatea persoanelor sunt totusi capabile sa-si desfasoare activitatile obisnuite la domiciliu si la servici, dar adesea se simt neobisnuit de obosite dupa efectuarea lor. Adesea este necesara intreruperea activitatilor sociale si de recreere cu scopul de a prezerva resursele pentru munca si familie.

Alte persoane intampina dificultati in efectuarea majoritatii activitatilor zilnice, inclusiv munca si treburile menajere. Ele sunt nevoite sa planifice atent cum sa-si foloseasca resursele la nivel optim.

Persoanele afectate cel mai sever de sindromul de oboseala cronica pot avea dificultati la ridicarea din pat si pot necesita ajutor la efectuarea unor activitati de baza cum ar fi imbracatul, mancatul si imbaierea.

Depresia

Ca si in cazul multor boli cronice, depresia poate aparea la un moment dat – fenomenul se intalneste la un procent situat intre 50% si 60% din pacientii cu sindromul de oboseala cronica. Iata cateva lucruri importante de retinut:

– psihicul si organismul sunt interconectate si se influenteaza reciproc. Bolile fizice(organice) pot fi imbunatatite sau ameliorate de sentimente si atitudini si viceversa;
– oboseala este reala, nu imaginara. Este reactia organismului la interactiunea complexa dintre factori atat emotionali cat si fizici. Pentru a face fata acestui sindrom si a reveni la normal, trebuie acordata o atentie deosebita asupra modului in care actiunile si sentimentele afecteaza simptomele;
– sindromul de oboseala cronica este adesea inrautatit de depresie si anxietate. Ca si in cazul oricarei alte boli, acestea trebuie tratate. Tratarea depresiei si anxietatii poate duce, in schimb, la imbunatatirea celorlalte simptome. Aceasta nu inseamna insa ca simptomele sunt imaginare, ci ca sanatatea mentala o poate afecta pe cea fizica;
– in cazul in care o persoana sufera de sindromul de oboseala cronica si are depresie, este necesar ca ea sa se prezinte la medic.

Medicatia antidepresiva poate imbunatati starea generala si ajuta persoana sa faca fata stresului de a avea o boala cronica.

 

Lasa un comentariu