Sindromul ADHD 

Pentru mamicile care asteapta copii, lumea se schimba parca si intregul univers se rezuma la fiinta din burtica. Exista temeri legate de sanatatea bebelusului pentru ca exista anumite afectiuni care nu pot fi descoperite in timpul celor 9 luni de sarcina. Printre acestea, si asa-numitul sindrom ADHD – Deficit de atentie si hiperactivitate.

Cauzele acestui sindrom nu sunt clare, insa factorul genetic este unul foarte important. Predispozitia la aceasta boala este o cehstiune genetica, insa declansarea ei depinde foarte mult de factorii de mediu: stresul din familie, comportamentul parintilor cu copilul, jocurile de coordonare si inteligenta etc.

Deficitul de atentie si hiperactivitate este un comportament care devine vizibil la unii prescolari. Copilului care sufera de acest sindrom ii este foarte greu sa-si controleze comportamentul si sa fie atent la ceea ce se intampla in jurul lui.

Un copil care prezinta acest sindrom se confrunta cu o serie de dificultati care, insa, pot fi depasite daca beneficiaza de ajutor din partea parintilor si din partea personalului specializat. Cand ADHD debuteaza la copilul mic, diagnosticarea bolii este foarte necesara si importanta, iar sub tratament corespunzator boala se poate ameliora.

Copiii afectati de acest sindrom se caracterizeaza prin dificultatea de a-si pastra atentia, hiperactivitatea si impulsivitatea. Toate acestea apar in primii ani de viata. De multe ori, se poate intampla ca si copiii absolut normali sa prezinte aceste simptome din diferite motive, de aceea este esential ca diagnosticul sa fie pus de persoane competente.

Acest gen de comportament se dezvolta pe mai multe luni, alternand impulsivitatea si hiperactivitatea cu neatentia. Locul ideal pentru a descoperi aceasta afectiune este scoala/gradinita.

Copiii hiperactivi sunt tot timpul pe punctul de plecare, tot timpul in miscare. Tot timpul ating lucrurile din jurul lor, se joaca cu ele si vorbesc incontinuu. Statul la masa, la scoala in banca sunt sarcini extraordinar de dificile.

Copiii impulsivi nu-si pot stapani reactiile imediate si actioneaza inainte de a gandi.De cele mai multe ori, vor face gafe memorabile sau ii vor jigni pe cei din jurul lor. Frecvent se poate intampla sa-si loveasca prietenii de joaca sau sa le ia jucariile cu violenta. Chiar si temele pentru acasa pot fi o problema pentru ei. Acestea, in cazul in care vor fi rezolvate, vor fi pline de greseli. De obicei, intreg procesul inseamna frustrare atat pentru parinti cat si pentru copii.

Daca observati astfel de simptome, nu ezitati sa mergeti cu piticul la medic. ADHD-ul nu poate fi tratat in totalitate, insa tratamentul poate contribui la controlarea simptomelor. Diagnosticul de certitudine va fi pus de medicul specialist in urma unor teste care se dau atat micutului cat si parintilor.

Acestea constau pentru copil in analize de laborator, teste psihologice, intrebari, teste imagistice (EEG – electroencefalograma), examenul fizic, al unor hormoni, iar parintilor li se vor da formulare de completat cu intrebari standardizate privind momentul aparitiei tulburarilor de comportament, durata, evolutia acestora etc

Sursa: ceimici.ro

 

Lasa un comentariu