Simptomele complexului de inferioritateavon.ro

Simptomele complexului de inferioritateCand o persoana sufera de complexul de inferioritate, acesta se reflecta in anumite tipare comportamentale. In unele cazuri, simptomele pot fi grave si este nevoie de ajutor profesionist ca persoana sa isi dobandeasca stima de sine.

Inferioritatea este un sentiment destul de comun fiecarui individ. La un anumit moment al vietii, te-ai simtit inferior unui coleg de scoala, unui prieten sau chiar inferior unei rude. In timp ce pentru tine e posibil sa fi fost doar un eveniment de o importanta minora peste care ai reusit sa treci, exista persoane care pot dezvolta un complex de inferioritate major. In principiu, complexul este o stare psihologica care isi are originea in copilarie si care se manifesta si in perioada adulta daca nu este recunoscut intr-o etapa de dezvoltare anterioara. Cei care sufera constant de complexul de inferioritate isi minimalizeaza posibilitatile si capacitatile si sunt foarte sensibili la remarci.

Unii dintre voi ati fost invatati sa va admiteti si sa va depasiti limitele pe masura ce v-ati maturizat; dar exista persoane carora li s-au adus aminte in mod constant despre limitele lor ca rezultat al autoritatii parentale sau a presiunii exercitate de catre un grup. Limitarile pot lua forma unor aspecte fizice, raspunsuri emotionale si anumite abilitati personale. Astfel de persoane incep sa prezinte anumite simptome de inferioritate ca rezultat ale acestor aduceri aminte constante. Ei dezvolta si anumite seturi de macanisme de aparare pe care le folosesc ori de cate ori se simt inferiori. Aceste mecanisme de aparare devin apoi simptomele unui complex de inferioritate.

 

Simptome:

Izolarea sociala

Cei care sufera de complexul de inferioritate se retrag din activitati sociale. Ei considera ca nu sunt demni sa fie in prezenta altora, oameni pe care ii percep mai capabili decat ei in orice aspect.

Injosirea celorlalti

Cei care sufera de complexul de inferioritate simt constant nevoia de a-si dovedi ca sunt mult mai priceputi decat ceilalti ca sa-si umfle stima de sine. Atunci cand dau gres, tind sa minimalizeze eforturile celorlalti pentru a se simti mai bine cu ei insisi. In asemenea cazuri, in loc sa se izoleze social, sunt atat de deschisi pana la punctul in care devin grosolani.

Blamarea Universuluiavon.ro

Pentru orice tip de esec vina va fi data pe factori externi precum ghinionul, compania proasta sau pe mediul inconjurator, in general. Nu sunt capabili sa admita ca esecul a aparut din cauza unei greseli pe care ei au facut-o. Universul este responsabil pentru nenorocirea si esecul lor.

Atitudinea “strugurii sunt acri”

Una dintre cele mai predominante simptome este atitudinea pe care o au. De exemplu, daca nu au fost capabili sa indeplineasca corespunzator o anumita sarcina la serviciu si un coleg a reusit intr-un mod satisfacator, ei vor atribui aceasta reusita factorilor externi precum faptul ca ar fi primit ajutor din partea unei terte persoane sau este vorba doar de noroc pur. Nu vor atribui niciodata succesul abilitatilor si aptitudinilor acelui coleg. Acest simptom este o modalitate de compensare al adevarului, si anume, ca acel coleg chiar putea fi mai priceput la sarcina respectiva decat ei.

Lipsa de fair-play

Astfel de persoane refuza sa participe la orice gen de competitie in care abilitatile le pot fi testate impotriva celorlalti. Iar daca participa, este foarte probabil sa apara atitudinea “strugurii sunt acri”. In cele mai multe cazuri, astfel de persoane au decis dinainte ca nu pot castiga sau concura cu altii, astfel ca vor evita si momentele in care capacitatile lor vor fi testate si dezamagirea ulterioara la care se asteapta.

Sensibilitate extrema

Persoanele care sufera de complexul de inferioritate prezinta o sensibilitate extrema la complimente si critici. Daca este vorba de un compliment, ei pun la indoiala autenticitatea lui, daca este vorba despre o critica, intra instant in aparare. Nu raspund prea bine nici la glumele nevinovate. La fel se intampla si in cazul in care faci un comentariu nevinovat sau o mica remarca. Ei o vor lua personal.

Cauta atentie

Cei care sufera de complexul de inferioritate prezinta cel mai probabil comportamente care sa atraga atentia celorlalti. De exemplu, ei pot cauta sa obtina complimente din partea celorlalti. Cu toate acestea, uneori, in ciuda faptului ca ei vor sa le auda, nu le pot accepta pentru ca sunt de parere ca persoana le-a spus acele lucruri pentru ca a fost rugata. De asemenea, tind sa recurga la alte tactici de cautare a atentiei precum agresivitatea, pretind ca sunt bolnavi, par deprimati sau nefericiti si alte variatiuni pe aceeasi tema.

Frica de a face greseli

Acestor persoane le este frica sa incerce ceva nou, pentru ca le este pur si simplu teama sa greseasca si sa fie mustrati dupa aceea.

Acestea sunt semne evidente ale complexului de inferioritate, dar unele dintre ele nu sunt intotdeauna atat de evidente. Daca banuiesti ca cineva prezinta aceste simptome sau chiar parti din ele, este timpul sa sapi mai adanc si sa ajungi la radacina problemei ca aceasta sa poata fi eliminata.


Depsirea Complexului de Inferioritate

Depasirea complexului de inferioritate nu este o sarcina usoara. Cauzele acestei probleme se afla in trecut, intr-un eveniment sau intr-o serie de evenimente si situatii care au lasat o cicatrice profunda in mintea persoanei afectate. Acest complex s-a transformat apoi intr-un tip de mecanism de aparare impotriva oricaror tipuri de probleme si situatii. Este foarte greu si dureros pentru cineva sa admita ca sufera de complexul de inferioritate.

Complexul de inferioritate nu poate fi depasit peste noapte. Este nevoie de ceva timp pentru a-ti recastige stima de sine pierduta si pentru a fi capabil sa vezi in sfarsit viata intr-o lumina diferita. Cu toate acestea, procesul trebuie sa inceapa la un moment dat. In acest caz se pot lua in considerare cativa pasi.

Gandirea pozitiva

Desi pare usor de zis, pentru cineva care sufera de complexul de inferioritate gandirea pozitiva este la fel de provocatoare precum cataratul pe Muntele Himalaya. Cineva care a fost conditionat sa gandeasca rau despre el, va spune despre gandirea pozitiva ca este o prostie. Daca cineva crede ca universul ii este impotriva, nu va permite niciodata efectelor gandirii pozitive sa iasa la suprafata.

Cu toate acestea, asa cum o injectie este administrata la anumite intervale de timp unui om care nu se simte bine, la fel de necesara este si o doza regulata de gandire pozitiva pentru cineva care sufera de complexul de inferioritate.

Lectura cartilor motivationale si bazate pe gandire pozitiva sau doar faptul de a fi in prezenta unor oameni optimisti, pot face treptat diferenta. De asemenea, este la fel de important sa vada partea buna dintr-o situatie. Poate ca nu explicit, dar ar trebui sa existe un flux de gandire pozitiva tot timpul.

Discerne Binele de Rau

O alta modalitate de a depasi complexul de inferioritate este ca persoanele suferinde sa isi evalueze trasaturile bune si cele rele. Autoevaluarea si comparatia sinelui cu el insusi sunt mult mai importante decat comparatia propriei persoane cu alti oameni. Poti incuraja astfel de persoane sa-si enumere calitatile si sa continue sa dezvolte pe marginea lor, ca sa-si aminteasca si singure ca nu sunt atat de proaste sau incapabile precum gandesc.

Acceptarea

Depasirea complexului de inferioritate incepe cu recunoasterea situatiei asa cum este. Recunoasterea marcheaza inceputul schimbarii, care va elimina incet-incet problema. Acceptarea implica si recunoasterea faptului ca fiecare este unic. Acest lucru poate dura, din nou, ceva timp, dar se va consolida in cele din urma in mintea individului si va aduce o schimbare pozitiva in interiorul sau.

Evitarea

Include evitarea tuturor acelor persoane care scot la iveala sentimentul de inferioritate. Acest pas nu se refera la evitarea acelor persoane care sunt percepute ca o amenintare, ci la cele, care in mod constant au intentia de a pune la pamant pe cineva, sa-l faca sa se simta prost sau care au tendinta naturala de a actiona astfel.

Acest tip de evitare poate fi urmata cel putin pana cand persoana isi castiga increderea in sine si se simte destul de capabila sa se descurce cu acesti indivizi rau intentionati.

In cazuri mai grave, persoana respectiva ar trebui sa recurga la terapie ca sa treaca peste complexul de inferioritate.

Daca cunosti pe cineva care sufera de astfel de simptome poti aduce treptat vorba despre aceste solutii, fara a-i puncta persoanei ceea ce este evident. Deja stii ca unei astfel de persoane suferinde ii vine greu sa accepte si sa recunoasca aceste simptome. Iubirea si sprijinul sunt extrem de importante atunci cand se doreste depasirea acestei stari psihologice, iar o data ce aceste masuri sunt implementate, nu mai exista cale de intoarcere.

 

avon.ro

2 Raspunsuri pentru “Simptomele complexului de inferioritate”

  1. Budulan Ene Jacqueline Karina says:

    Nu sunt rare cazurile dar frecvent mascate.

  2. Gigi says:

    Am trait 31 de ani cu o persoana stapanita de acest complex. A fost un “cosmar”! Noroc ca s-a sfarsit. Din pacate, mult prea tarziu. Si, nu cred ca cineva stapanit de acest complex, realizeaza.

Lasa un comentariu