Sfaturi de la copii pentru parintiDe obicei parintii dau sfaturi copiilor si sunt foarte autoritari. Ei considera ca stiu ce este mai bine pentru copiii lor si de aceea ajung sa decida cele mai multe dintre aspectele legate de viata acestora. Dar, desi ei sunt responsabili si desigur ca stiu mai multe lucruri decat copiii lor, este bine sa ii asculte si pe acestia pentru a le observa nevoile si a incerca sa le indeplineasca. Iata unele dintre sfaturile sau rugamintile pe care copiii ar putea sa le daruiasca parintilor:

Joaca-te mai mult cu mine! Joaca este foarte importanta pentru copii – atat pentru copiii foarte mici, cat si pentru cei care au mai crescut. Daca un copil a mai crescut parintele poate sa iasa cu el in parc si sa practice un sport sau poate sa mearga la mare si sa construiasca un castel de nisip. Indiferent care este modalitatea aleasa, ceea ce este important este ca prin joc, parintele si copilul stabilesc o legatura frumoasa, libera, iar copilul se poate exprima simbolic prin personajele pe care alege sa le interpreteze.

Lasa-mi timp pentru a ma decide si pentru a intelege anumite lucruri care sunt noi pentru mine! Parintii au tendinta de a se grabi si nu lasa copilului timp de adaptare, de invatare a noilor aspecte ale vietii lui. De exemplu in momentul in care incepe scoala un copil poate sa fie bulversat de multitudinea de noutati, de oameni si de reguli pe care trebuie sa le urmeze. De aceea poate sa se simta abandonat la scoala sau poate sa nu inteleaga de ce trebuie sa ia parte la acest lucru. Parintele trebuie sa aiba rabdare si sa ii acorde timp pentru acomodare fara sa traga concluzii dure sau fara sa se panicheze si sa aplice pedepse.

Lasa-ma sa fiu din ce in ce mai responsabil pentru ceea ce vreau sa schimb si pentru viata mea! Libertatea este foarte importanta, mai ales pentru cei care au ajuns la varsta adolescentei. De aceea este bine ca parintele sa daruiasca treptat mai multa libertate si sa lase copilul sa negocieze micile avantaje in schimbul unor lucruri pe care sa si le asume. De exemplu daca vrea ca ora de intrare in casa sa fie mai inaintata, poate sa inceapa sa faca mai multe cumparaturi pentru a ajuta in casa, etc.

Lasa-ma sa ma exprim! Cu cat un copil este mai liber in a-si spunea parerea – bineinteles in limitele politetii si respectului fata de cei din jur – cu atat este mai sigur pe el insusi. Cei mai multi parinti ingradesc libertatea de exprimare si atunci nu stiu niciodata cu adevarat ce crede sau simte copilul lor. Astfel, ei raman cu impresia ca-si cunosc copilul.

Copilul va trece prin diverse etape de dezvoltare si va avea nevoie de exprimare si prin imbracaminte, par vopsit sau tuns in functie de preferintele persoanale sau prin muzica pe care o prefera si prin gasca de prieteni. Si aici are nevoie de sprijinul parintilor care trebuie sa gestioneze situatiile astfel incat copilul sau adolescentul sa nu se simta presat sa paraseasca anumite grupuri sau sa arate intr-un anumit fel. Daca mediul in care a intrat este unul periculos, parintii trebuie sa stie sa ia masuri pentru a-si indruma si ajuta copilul, insa ei trebuie sa ii acorde si incredere ca va decide ceea ce este bine pentru el.Lasa un comentariu