Sexul ca realitate biologica
Unde este localizat sexul in creier?

Centrul sexului este localizat in hipotalamus. El controleaza emotiile, ritmul inimii si tensiunea. Are dimensiunea unei cireste, cantareste in jur de 4,5 grame si este mai mare la barbati decat la femei.

Impulsul sexual este mai puternic la barbati datorita acestui hipotalamus mai mare si prezentei testosteronului in proportii de pana la 20 de ori mai mare in organismul lor decat la femei.

Allan Pease in cartea „De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda” spune ca „acesta este motivul pentru care practic barbatii pot face sex oricand si aproape oriunde. Daca mai adaugam la acestea si incurajarile de „a-si trai viata” pe care barbatii le-au primit de-a lungul generatiilor, precum si oprobiul in cazul activitatii sexuale sau al „promiscuitatii” femeilor, nu este de mirare ca diferenta de atitudine fata de sex a fost dintotdeauna un mar al discordiei (comparatie pur accidentala).”

Femeia are un impuls sexual mai scazut, deoarece hipotalamusul ei este mult mai mic decat al barbatului, avand doar cantitati mici de testosteron care sa-l activeze. De aceea femeile sunt si mai putin agresive.

Daca va intrebati de ce natura nu a facut-o pe femeie asemanatoare cu barbatul, un fel de nimfomana pentru a asigura continuitatea speciei, raspunsul sta in perioada lunga de timp de la nastere pana la varsta la care copilul poate sa-si poarte singur de grija.

„Mare parte din cele noua luni de sarcina necesare la om, majoritatea femeilor au diverse restrictii fizice si este nevoie de cel putin cinci ani ca un copil sa se poata hrani si sa se poata apara. Din acest motiv, femeile analizeaza atent un potential tata si trasaturile sale caracteristice, precum si capacitatea de a furniza hrana si adapost si de a se lupta cu dusmanul”.

 

Unii barbati cred ca misiunea de parinte inceteaza odata cu conceperea copilului

Din punct de vedere biologic, creierul femeii este programat sa gaseasca un barbat care sa se implice trup si suflet si care sa ramana suficient timp alaturi de ea ca sa o ajute sa creasca copilul. Acest lucru vede si in faptul ca femeile isi caut de obicei un partener pe termen lung.

Barbatii sunt asemeni unui cuptor cu microunde, iar femeile asemeni unui cuptor electric

Autorul face o comparatie intre impulsul sexual masculin si cel feminin. La barbati, impulsul sexual „se aprinde pe loc si functioneaza la capacitate maxima in cateva secunde si poate fi oprit de indata ce mancarea e gata. Impulsul sexual la femei e asemeni cuptorului electric — se incalzeste greu, ajunge greu la temperatura maxima si dureaza si mai mult sa se raceasca”.

 

De ce ne certam in privinta sexului

In general, barbatii au un impuls sexual mai mare, iar majoritatea femeilor unul mai mic. Astfel, un studiu efectuat de Institutul Kinsey a constatat ca 37% dintre barbati se gandesc la sex din jumatate in jumatate de ora. Doar 11% dintre femei se gandesc la fel de des. Doza mare de testosteron permanentizeaza impulsul sexual al barbatului si din acest motiv el va fi pro oricand, oriunde.

 Cand este vorba de sex, femeile au nevoie de un motiv; barbatii au nevoie de un loc in spatiu

Interesant de observat este felul in care natura impinge specia feminina la „facut copii” fie ca isi doreste de bunavoie sau nu. Femeia, pana in jurul varstei de 30 de ani, se plange ca el o forteaza sa faca sex, spune ca „o foloseste” si toate acestea duc la resentimente de ambele parti. Spre varsta de 40 de ani, impulsul sexual la femei creste astfel incat corespunde cu cel al barbatului, de cele mai multe ori depasindu-l.

„Acest impuls e modalitatea naturii de a o impinge pe ultima suta de metri sa faca un copil inainte de menopauza. Barbatul la 40 si ceva de ani poate fi adesea luat prin surprindere de aceasta inversare a rolurilor. Impulsul sau sexual este mai mic decat al femeii de aceeasi varsta, atunci cand al ei se manifesta mult mai puternic. Multi barbati se plang ca trebuie sa se „conformeze la cerere”, cu alte cuvinte, ea preia comanda”. Si lor incepe sa nu le mai placa…

Este evident faptul ca barbatii si femeile au impulsuri sexuale diferite si cuplurile ajung la diferite niveluri de impuls sexual in anumite perioade de timp ale anului. Barbatii si femeile nu sunt in egala masura interesati de sex. Dovezile sunt clare, in ciuda a ceea ce doresc unii sa creada si anume ca, cuplurile se inteleg perfect din punct de vedere sexual. Iar daca nu se inteleg, trebuie, este obligatoriu sa se inteleaga cumva, cu ajutorul tehnicilor, a sfaturilor si sugestiilor, netinand-se cont ca “vina” o poarta in primul rand programarea biologica.

Daca cei doi nu au aproape acelasi nivel de impuls sexual, vor exista mereu discutii pe tema, pentru ca impulsul sexual este rezultatul unui cocktail de hormoni emisi de creier. Testosteronul este hormonul care produce ceea ce se numeste impulsul sexual.

 

Adaptare dupa “De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda”  – Allan & Barbara Pease

Lasa un comentariu