Semnele care iti spun ca ar trebui sa renunti la relatieRelatiile serioase necesita timp, rabdare, invatare si explorare. Iar respectul, intelegerea si iubirea sunt componentele esentiale care nu ar trebui sa lipseasca din nicio relatie de cuplu. In acelasi timp, daca de la inceputul relatiei sau pe parcurs ai inceput sa observi un comportament nepotrivit al partenerului, poate ar fi cazul sa te gandesti serios daca merita sa iti petreci restul vietii langa o asemenea persoana.
Complacerea intr-o relatie abuziva nu iti poate aduce decat suferinta si multe regrete. De aceea, te sfatuim sa citesti cu atentie cateva dintre motivele pentru care nu ar trebui sa mai oferi nicio sansa unei relatii de cuplu disfunctionale.

Violenta fizica sau verbala

Psihologii si consilierii in relatii de cuplu ne atrag atentia asupra principalului motiv de despartire pentru foarte multe cupluri: comportamentului violent al partenerului. Si aici ne referim atat la un comportament violent de tip verbal cat si la cel fizic. Din pacate, exista multe persoane care aleg sa ramana alaturi de un partener agresiv, sperand ca acesta se va schimba. Insa este o perceptie gresita! Traumele la care poti fi supus in timpul relatiei pot fi de nereparat si te pot urmari pe parcursul intregii vieti. Relatiile de cuplu nu presupun frica de a sta alaturi de partener, teama de a nu fi agresat/a fizic sau verbal, de a nu “gresi” s.a. Singurul lucru intelept pe care il poti face daca te afli intr-o astfel de situatie, este sa renunti cat mai rapid la partener si sa iti refaci viata!

Infidelitatea

Infidelitatea partenerului reprezinta un motiv cat se poate de serios de a renunta la relatia in care te afli. Indiferent de cat de perfecta a fost relatia voastra pana in acel moment, odata ce ai fost inselat de catre persoana iubita lucrurile nu mai pot fi la fel ca pana atunci. Chiar daca ai alege sa il ierti, teama de a nu se repeta si incertitudinea vor destrama relatia in timp. Nu poti sterge nimic din ceva ce a fost, intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui este daca poti trai linistit in continuare!

“Singur” in relatie

Specialistii in relatii de cuplu se refera la acele cazuri in care unul dintre parteneri nu se implica in relatie atat de mult pe cat ar trebui sau nici macar in masura in care o face celalalat partener. Spre exemplu, ne putem imagina o relatie de 6-12 luni, in care unul dintre parteneri nu isi doreste sa te implice in planurile lui, sa te prezinte familiei sau prietenilor, ori sa te includa in activitatile pe care le desfasoara in mod obisnuit. Daca a trecut deja mult prea mult vreme de cand astepti sa te observe si sa te includa in planurile lui, atunci ar trebui sa ai curajul sa recunosti ca nu reprezinti atat de mult pentru persoana in cauza si sa iti continui drumul mai departe, fara a te amagi ca lucrurile se vor schimba candva.

Viciile si dependentele

Traiul alaturi de o persoana care se lupta cu un anumit tip de dependenta este extrem de dificil si ar trebui sa stii acest lucru, inainte de a promite partenerului cat si tie ca vei fi acolo orice ar fi. Necesita multa intelegere, rabdare, compromisuri din partea ta si de cele mai multe ori nu vei primi feedback-ul pe care ti l-ai dori de la partener. De aceea, ar fi bine sa te gandesti foarte bine daca iti doresti sa iti cladesti o relatie alaturi de o astfel de persoana.

Manipularea

Ne referim la partenerii care incearca sa deformeze realitatea si sa iti prezinte doar fateta care ii avantajeaza. Mai pe scurt, vorbim de partenerii care manipuleaza. O astfel de persoana te va convinge sa privesti evenimentele sub forma dorita de el, sa te indoiesti de ceea ce observi, pentru ca mai apoi sa incepi te autoinvinovatesti pentru lucruri de multe ori lipsite de importanta. Un manipulator va cauta sa castige intotdeauna orice disputa, va recurge la toate tertipurile necesare pentru a te convinge ca el are dreptate si tu nu. Nu ai cum sa castigi in fata unei astfel de persoane, decat doar daca nu esti si tu la randul tau un manipulator mai bun. Va urmari sa te domine sub toate formele pentru a-si atinge scopurile. Daca incepi sa observi un astfel de comportament la partenerul tau, ar trebui sa iei masuri cat mai curand si sa renunti la relatie daca consideri ca nu exista nicio sansa ca partenerul sa scape de acest “obicei” nociv.

Un raspuns pentru “Semnele care iti spun ca ar trebui sa renunti la relatie”

  1. Tecar Ancuța says:

    De aproape o lună de zile eu și soțul am avut o cearta foarte urita in care eu i-am aruncat vorbe grele și neam distanțat cam mult,suntem amândoi conștienți de asta,el era hotărât să divorțeze dar în urma cu 4 zile mi-a zis că sa răzgândit și nu mai vrea dar sa ii spun ce vreau și eu.Chiar azi am discutat cu el și neam hotărît să ne mai dăm o șansă căsniciei ,avem și doi copii mici!Nu știu ce va fi ce se va întâmpla pt că el e chiar rece fata de cum era înainte!Eu as vrea sa merg la un psiholog poate mă ajută dar el nu vrea.Stiu că nu va mai fi relația că la început dar macar se mai poate repara macar ceva?Daca da as vrea sa știu!!Cum???

Lasa un comentariu