Scolarul supradotat si dezvoltarea fizicaUn copil supradotat are abilitati care ii depasesc cu mult pe cei de varsta apropiata. De aceea este dificil pentru un asemenea copil sa inteleaga de ce este pus intr-un mediu de invatare in care nu are ce sa invete sau care nu prezinta nici un fel de provocare pentru el.

El se va remarca imediat in randul celor care sunt de aceeasi varsta cu el pentru ca va poseda cunostinte, abilitati si posibilitati de analiza mult mai mari si mult mai in detaliu. De asemenea va avea domenii de care va fi pasionat si va excela si va petrece mult timp pentru perfectionarea sa.

Toate acestea vorbesc despre o depasire a cresterii la nivel psihic si mental, dar ce se intampla cu un copil supradotat din punct de vedere al cresterii fizice?

In cartea  „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti” este scris: „O problema majora este cea a disproportiei dintre cresterea fizica si cea mentala. Un copil care este superior in ceea ce priveste activitatile fizice poate sa simta ca este exact opusul, datorita diferentelor dintre performantele sale mentale si fizice, lucru care poate genera un grad ridicat de frustrare  sau incompetenta dupa cum ar putea sa o considere. Un astfel de copil are nevoie sa i se interpreteze adevaratele sale performante si sa fie ajutat in ceea ce priveste abilitatile sale, de un adult.”

Una dintre problemele pe care le au copiii cu inzestrari speciale este aceea a faptului ca tind sa ii trateze pe cei de o varsta cu ei ca si cum le-ar fi inferiori. Acestia se intampla sa fie uneori mai buni la sport sau in alte domenii si atunci pot exista multe probleme de relationare.

In cazul in care se intampla ca un copil cu abilitati speciale sa fie mai mic de statura sau cu probleme ale aspectului fizic, copiii ceilalti vor putea sa il persecute pe aceasta tema pentru ca va fi un punct la care ei sunt superiori: „Multi dintre ei prefera jocurile individuale sau in grupuri mici celor care decurg in grupuri mari, din cauza inevitabilelor conflicte cu privire la reguli. Pe masura ce cresc, multi tind sa aleaga sporturi individuale in defavoarea celor care presupun contactul cu grupul, desi se descurca bine la sporturile de grup. Unul dintre multele exemple este Byron White, jucator de fotbal, profesor si membru al Curtii Supreme de Justitie.”

O alta problema care apare este ca asemenea copiii au probleme fiind dezavantajati in legatura cu competitiile sportive pentru ca sunt de obicei cei mai tineri din clasele lor si desigur ca dezvoltarea fizica este mai tarzie decat a celor cu care sunt in clasa.

Exista si situatia in care copii cu talente deosebite ajung in clase care le depasesc varsta si incep sa aiba note mici la educatie sportiva pentru ca nu sunt de varsta celor cu care sunt in competitie. Este un aspect important si de luat in calcul atunci cand este vorba despre un copil supradotat. Ei nu sunt cazuri tipice si merita atentia deosebita a conducerii scolii si a celor implicati in cresterea lor si in dezvoltarea abilitatilor pe care le detin.

Cresterea fizica este deci identica cu a unui alt copil de varsta lor, dar exista aceasta diferenta dintre cresterea fizica si cea mentala si astfel pot exista momente in care sa fie dezavantajati sau sa sufere din cauza acestei situatii.

 

 

Adaptare dupa „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu