Schimbarile in familie dupa nasterea unui copil 

In momentul in care in familie se naste un copil, femeia are nevoie de o atentie speciala si de ajutor din partea barbatului. In primul an de la nasterea copilului mama joaca un rol foarte important in viata bebelusului si acesta cere foarte mult timp si mult sacrificiu.

Oricat de mult isi iubeste mama copilul nou-nascut, este aproape imposibil ca ea sa ii poata oferi de fiecare data tot ceea ce are nevoie pentru ca mama devine din ce in ce mai obosita, mai ales daca nu este la primul copil, si grijile sunt impartite. Cand se naste primul copil insa, pe langa emotiile puternice pozitive, exista si anxietatea ca nu va sti cum sa aiba grija de el, cum sa il creasca, ca nu va intelege mesajele pe care el le transmite, ca nu se va ridica la asteptarile familiei, sotului sau ale sale.

Daca barbatul intelege schimbarea de rol a sotiei sale si intelege momentele delicate de tranzitie de la viata de cuplu la viata in trei, atunci o va putea ajuta pe sotia lui sa aiba grija de copil sau o va ajuta la treburile casnice. In fiecare familie exista un sistem intern care functioneaza.

De aceea nu exista niste reguli generale de urmat, dar ceea ce este definitoriu pentru aceasta perioada de la nasterea copilului si pana la varsta de cel putin un an, este ca barbatul trebuie sa isi sustina emotional si practic sotia pentru a putea face fata acestui moment.

A avea un copil este o mare responsabilitate. Nu intotdeauna cand un cuplu se hotaraste sa faca un copil, stie dinainte ce implicatii presupune acest lucru. A avea un copil presupune deschiderea catre un nou rol, presupune disponibilitate permanenta catre a ingriji din toate punctele de vedere un alt om si sacrificiul de a pune nevoile altcuiva pe primul plan. Desigur ca pe langa toate acestea intervine si partea practica, si anume o situatie materiala care sa poata sa sustina ingrijirea fizica a copilului si a familiei in general. Copilul este o responsabilitate si o bucurie foarte mare.

Barbatii nu iau in calcul toate acestea inainte de a hotari ca isi doresc copilul. Uneori nici femeile nu se gandesc la aceste aspecte. Cand se naste un copil in familie, de obicei femeia isi ia concediu post-natal pentru a sta cu copilul sau chiar demisioneaza, mai ales in situatiile in care exista mai multi copii in familie.

Barbatul de cele mai multe ori nu intelege sacrificiul pe care femeia il face si el ramane ancorat in grija pentru prestigiu, bani, cariera in general. Incepe sa vina acasa din ce in ce mai rar, sa stea ore suplimentare la serviciu, sa conduca mai multe afaceri, sa urce pe scara ierarhica. Pentru barbat este de obicei momentul in care si din punctul de vedere al varstei este timpul pentru ascensiune pe scara ierarhica.

In tot acest timp, sotia sta acasa si incearca sa intretina in limite cat mai bune casa, copilul sau copiii. Ea se sacrifica pentru a ajuta familia sa fie implinita si sa existe armonie.

Dar nici resursele ei nu sunt nelimitate, astfel ca exista momente in care are nevoie de ajutor, de sustinere atat emotionala, cat si practica. Orice femeie are nevoie sa se simta in continuare atragatoare, are nevoie sa se ingrijeasca, sa aiba timp pentru ea. Barbatul ar putea sa aiba grija de casa si de copil cateodata si sa ii acorde timp de ingrijire si de relaxare sotiei.

De asemenea ar putea sa o surprinda placut si sa ii multumeasca pentru ceea ce face pentru el si pentru familie. Daca femeia se simte importanta pentru el si apreciata, atunci va face in continuare cu placere ceea ce a facut si pana atunci.

Viata de familie implica sacrificiul, dedicarea timpului pentru indeplinirea nevoilor celor din jur, dar presupune si afectiune, primirea unor recompense emotionale si sprijin permanent. De aceea intr-o familie unita vor fi impartasite momente speciale si vor exista intotdeauna iubirea si respectul reciproc.

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog psihoterapeut

Lasa un comentariu