Sarcasmul este o sursa a neincrederii in sineParintii utilizeaza adesea sarcasmul in modalitatea lor de comunicare cu copiii. Ei sunt foarte liberi in exprimare si folosesc cuvinte si expresii dureroase pentru copiii lor. Nu-si dau seama de multe ori de impactul puternic negativ pe care asemenea cuvinte il pot avea asupra starii interioare a unui copil.

Cand un parinte foloseste sarcasmul, el crede ca exprima intr-o alta forma ceva ce este de la sine inteles. El observa ca ceva este in neregula si foloseste cuvinte greu de digerat pentru copil. Dar de cele mai multe ori copilul nu intelege ca in spatele cuvintelor este un alt inteles si considera ca exact cuvintele folosite ii sunt adresate.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „Un parinte cu talent pentru sarcasm inseamna un risc serios de sanatate mentala. Magician al cuvintelor, acest parinte inalta o bariera de netrecut in calea comunicarii eficiente:

  •  De cate ori sa spun acelasi lucru? Esti surd? Atunci de ce nu asculti?
  •  Doamne ce mitocan esti! Ai crescut in jungla? Acolo ti-e locul, sa stii!
  •  Ce se intampla de fapt cu tine? Esti nebun sau esti doar prost? Stiu eu unde o sa sfarsesti…
  •  Ce te face sa crezi ca stii tot? N-ai pic de creier in capul ala! Si ce destept te crezi!”

Parintii nu inteleg ca un copil caruia i s-a spus ca nu are pic de creier in cap (in mod clar sarcastic), va putea sa creada despre sine ca este prost. El nu va face diferenta dintre sarcasm si realitate. Chiar daca nu este vorba despre un copil mic, ci despre unul care a mai crescut, el va ramane cu impresia ca este considerat a fi prost si, cel mai probabil, se va conforma acestei imagini pe care parintele a creat-o. El va incepe sa se comporte ca si cum „nu are pic de creier in capul ala!”.

Este un risc foarte mare sa folosesti sarcasmului. Copilul din asemenea familii nu este un copil adaptat, el fiind foarte mult furios si dornic de razbunare sau cu o stima de sine foarte scazuta. O remarca sarcastica poate sa insemne foarte mult si atunci poate sa atace increderea de sine a unui copil, mult mai mult decat niste cuvinte realist spuse intr-un anumit moment.

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil”- Haim GinottUn raspuns pentru “Sarcasmul este o sursa a neincrederii in sine”

  1. cris_tina says:

    Parintii pentru copil reprezinta oglinda spre viitorul lui. Desi,cat de mult ar incerca in mintea lui sa inteleaga, ca parintii doar l-au criticat si ca adevarul ar putea fi altul…repetandu-se acele cuvinte si stiind, ca parintii sunt cei mai importanti pentru el.. ajunge sa creada, ca asa il vad si ceilalti si, ca de de fapt, asa este el. Si iar sunt de parerea ca cei mici sunt precum Guliver in tara uriasilor….acestia inteleg sensul cuvintelor negative de 3 ori mai mult decat un adult.

Lasa un comentariu