Rolul barbatului si al femeii in societate“Civilizatia reprezinta incurajarea diferentelor. Civilizatia devine sinonimul democratiei.
Forta, violenta, presiunea sau constrangerea cu scopul conformitatii este atat necivilizata cat si nedemocratica”
(Mohandas Gandhi)

 

 

Rolul barbatului si al femeii in societateSocietatea stabileste rolurile de gen

Modalitatile de interactiune diferite ale barbatilor si ale femeilor se potrivesc perfect cu diferentele sistemelor de valori dintre femei si barbati. Femeile pretuiesc sensibilitatea si mentinerea unei relatii bune, adica atasamentul in locul realizarilor; barbatii pretuiesc castigarea unui statut prin urmarea „regulilor”, adica realizarile in locul atasamentelor.

Pentru ca societatea noastra pretuieste competitia si persoanele care au succes pe cont propriu, orientarea femeilor in privinta grijii si responsabilitatii fata de altii si construirea unei comunitati prin cooperare este considerata (de societatea dominata de sexul masculin) ca fiind mai putin importanta. Aceste diferente dintre valori sunt reflectate in rolurile stabilite de catre cultura noastra, precum:

Barbatii sunt stimulati sa exceleze, de exemplu „sa devina presedinte” – ei trebuie sa creasca si sa ajunga puternici; ei nu-si arata slabiciunile; ei sunt pretuiti; sunt preferati; sunt mult mai mult incurajati si pregatiti mai eficient pentru cariere decat sunt femeile; se asteapta de la ei sa fie duri, independenti, exigenti, agresivi, eficienti in rezolvarea problemelor s.a.m.d. Astfel, se asteapta ca barbatii sa fie pregatiti sa se lupte pentru superioritate. Pe scurt, regulile pentru a fi „un barbat” sunt:

 

 1. Nu fii o fetita (fii diferit fata de o femeie, nu te plange)
 2. Fii important (fii superior celorlalti)
 3. Fii dur (fii auto-suficient, nu fi un las)
 4. Fii puternic (fii puternic si domina-i pe ceilalti, chiar si prin violenta)

 

Mai mult decat atat, ce face un barbat sa fie o „partida buna”? Ce-i face pe barbati sexy (in afara de un corp grozav)? Succesul! Fiind mai competent decat altii si capabil in mai multe moduri sa aduca bani! Cu siguranta acest lucru ii motiveaza pe barbati.

 

Rolurile de gen pentru femei 

Femeile sunt incurajate sa fie mame bune – astfel, trebuie sa atraga mai intai un barbat de care sa depinda; de la ele se asteapta (de catre cultura noastra) sa daruiasca totul, sa fie emotionale, instabile, slabe si sa vorbeasca mult despre problemele lor; ele sunt pretuite pentru aspectul lor exterior sau pentru sarm sau pentru faptul ca sunt mici de inaltime, dar nu sunt pretuite pentru punctele lor forte sau creierul lor; sunt considerate lipsite de feminitate (adica rele) daca sunt ambitioase, exigente, puternice si dure; se asteapta ca ele sa-si urmeze „barbatul” si sa-si dedice viata „copiilor ei” s.a.m.d.

Astfel, se asteapta de la femei sa-i serveasca pe altii, sa-si sacrifice ambitiile si nevoie personale ca sa multumeasca si sa aiba grija de altii.

Si, ce face ca o femeie sa fie o „partida buna?” Ce le face pe femei sa fie sexy? Un chip dragut si un corp superb! Femeile concureaza pe baza aspectului lor exterior. Acest lucru poate interfera cu motivatia femeilor pentru realizari si succes. Ceea ce conteaza in aceasta cultura este cat de atractiv esti, mai ales daca esti femeie.

 

In 1486, doi calugari dominicani au scris Malleus Maleficarum, un ghid religios folosit pentru vanatoarea de vrajitoare timp de 200 de ani. Cuvintele „Vrajitoare” si „femeie” erau folosite ca sinonime. Jane Stanton Hichcock(1995) citeaza din aceasta carte: „Toata rautatea din lume este prea putina pe langa rautatea unei femei… Nu este bine sa te casatoresti. Ce altceva este o femeie decat dusmanul prieteniei, o pedeapsa inevitabila, un rau necesar, o tentatie naturala, o calamitate dezirabila, un pericol domestic, un defavor incantator, un rau al naturii pictat in culori juste?”. Aceasta carte a fost aprobata de Biserica Catolica, mama tuturor bisericilor crestine. Trebuie sa recunoastem radacinile culturii noastre.

In cadrul familiei zilelor noastre in care amandoi au cariere, atitudinea femeia-este-inferioara nu este exprimata deschis, ci ascunsa, insa asteptarile rolurilor arhaice inca se afla subtil acolo. Vechile reguli inca servesc la „umilirea femeilor si la tinerea lor acolo unde le este locul”.

Acum mai bine de 60 de ani, Margaret Mead ne spunea, bazandu-se pe ceea ce se intampla in alte culturi, ca nu este o trasatura innascuta pentru barbati sa fie factori de decizie si sustinatori ai familiei sau pentru femei sa fie slugarnice si sa creasca copii. Cu toate acestea, cultura noastra continua sa puna presiune pe noi sa ne conformam acestor roluri si sa facem „ceea ce se presupune ca trebuie sa facem”; interiorizam asteptarile culturale, ale familiei si ale prietenilor ca pe propriile noastre asteptari de la noi insine; daca nu urmam aceste roluri prescrise poate rezulta vinovatia. Observati felul in care reactioneaza oamenii daca un barbat decide sa stea acasa sa aiba grija de copii.

Defineste pur si simplu in termeni de actiune si de sentimente ce fel de trasatura de personalitate este implicata si lasa ca fiecare fiinta umana sa decida cat de supus sau cooperativ este si cat vrea sa fie. Rolurile de gen limiteaza ceea ce pot face atat barbatii cat si femeile. Ca efect, aceste roluri ne subjugane forteaza sa fim ceea ce vor altii sa fim. Noi putem fi liberi sa ne alegem propriile scopuri si roluri in viata (atat din cele masculine cat si feminine) si acest lucru se cheama androginie. Cea mai recenta sugestie este sa disociem in totalitate sexul persoanei de toate trasaturile de personalitate. Acest lucru are sens. De ce ar trebui ca supunerea sau cooperarea sa fie considerate trasaturi feminine? Acestea sunt trasaturi umane, nu doar trasaturile femeilor!

Intr-adevar, clasificarea actuala a trasaturilor masculine sau feminine este prosteasca; de exemplu barbatii nu au emotii (aceasta idee chiar ma scoate din sarite!), femeile sunt ilogice (demonstrati!), barbatii sunt independenti (atunci lasati-i sa faca curat, sa gateasca si sa calce rufe!), femeile sunt orientate catre traiul domestic (spuneti asta dentistului si veterinarului meu care sunt femei!), barbatii nu sunt preocupati de aspectul lor exterior (Ha!), etc.

 

Istoria recenta a schimbarilor in rolurile de gen

In Statele Unite ale Americii, cea mai mare evolutie sociala in desfasurare din anii `90 este inca lupta pentru egalitatea dintre cele doua sexe. Aceasta cere drepturi egale pentru femei: salarii egale pentru munca egala, educatie egala si oportunitati de cariera, tratament corect in cadrul legal, finante, politica, sport, etc.

De asemenea, cauta sa elimine hartuirea sexuala si stereotipurile rolurilor sexuale in care femeile sunt vazute ca dependente de barbati si inferioare acestora; ignorante in privinta masinilor, problemelor legate de bani si politica; ca obiecte sexuale pentru privirile pofticioase ale barbatilor (in timp ce obiectul ramane naiv si inocent); ca nevrotice, emotionale, irationale, caractere slabe care au nevoie de protectie; ca si creaturi atractive care asteapta sa vina barbatul perfect, sa aiba copii, sa devina mame bune si apoi sa nu aiba nici un habar despre ce sa faca in urmatorii 40 -50 de ani de viata. Din punct de vedere legal, femeile si negrii au devenit egalii barbatilor albi in anii `60, dar inca mai sunt necesare multe schimbari.

Este cu atat mai greu sa-ti imaginezi egalitatea dintre sexe:

 • daca esti femeie si tatal tau a dominat-o mereu pe mama ta,
 • daca profesorii tai au dat mai multa atentie baietilor si i-au incurajat mai mult pe ei;
 • daca iti este teama ca prietenul tau sau sotul ar putea sa te paraseasca in loc sa te accepte ca pe egalul lui;
 • daca biserica (religia de care apartii) preaslaveste un zeu de genul masculin si spune ca barbatul ar trebui sa conduca familia;
 • daca in cultura ta se gandeste ca femeile sunt niste obiecte sexuale atractive, dar emotionale, naive, dependente si slabe;
 • daca femeile sunt blamate pentru adolescentele insarcinate si pentru violenta masculina, iar solutia este de a trimite femeia inapoi la bucatarie si barbatii inapoi la conducere;
 • daca grupul tau social crede ca aspectul exterior al femeilor este mai important decat creierul si inimile lor;
 • daca prietenele tale sunt mult mai implicate emotional in relatiile lor decat in activitati sau realizari;
 • daca ti-e frica sa-ti traiesti viata fara un partener masculin; daca te indoiesti de tine si nu ai incredere in alte femei;
 • daca 44% dintre femeile pe care le cunosti au fost injosite, violate sau aproape violate, s.a.m.d.

In ce fel poti sa infrunti aceasta problema? Sunt de ajutor prietenii lipsiti de prejudecati. Lectura iti poate ridica constiinta. Poti insista in mod asertiv in privinta drepturilor femeilor atunci cand te confrunti cu prejudecatile. Iti poti creste fiica sa fie competenta, increzatoare in fortele proprii, capabila de a se descurca singura (fara restrictii culturale), independenta in luarea deciziilor. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, daca un cuplu decide sa aiba copii, cele mai multe femei lucreaza in afara casei dupa ce ce copiii merg la scoala, partial pentru ca este satisfacator si partial pentru ca este necesar din punct de vedere economic.

In mod ironic, pe masura ce se cultiva conceptul egalitatii dintre sexe, femeile vad mai limpede ceea ce merita, iar opresiunea asupra lor este simtita mai acut. Pentru cupluri aceasta inseamna ca egalitatea va fi obtinuta gradual; mai intai, cele mai nedrepte probleme dintre cei doi oameni sunt corectate, dar apoi se vor ivi alte inegalitati care sa fie corectate, etc.

Pentru femei si barbati conflictul pare un proces fara sfarsit („Ea nu e niciodata multumita” si „El cedeaza un pic, dar tot nu este corect”). Egalitatea este o revolutie fantastica in istoria omenirii – si noi o traim. Nu poate avea loc instantaneu. Trebuie sa fim toleranti, dar exigenti constant ca dreptatea sa fie facuta. De asemenea, trebuie sa ne pazim de efectele adverse, de exemplu atunci cand o femeie se poarta mai mult ca un barbat la locul de munca (agresiva, galagioasa, aroganta, pretentioasa, se comporta injositor), ea este defaimata, in timp ce este mai probabil ca un barbat sa fie tolerat si scuzat. Acest comportament este inacceptabil; nu conteaza sexul persoanei nesabuite.

 

In cazul in care te gandesti ca lucrurile au devenit destul de egale si corecte intre barbati si femei in mediul de afaceri, ia in considerare acest lucru: intr-o lista recenta a unui top 800 CEO (directori de companie) in USA, doar unul era femeie! Si ea si-a inceput propria afacere, nu a fost selectata de catre barbati sa conduca o corporatie! Acum, credeti ca toti acei 799 CEO sunt intr-adevar manageri mai buni decat oricare alta femeie din lume?

Sau, inca avem prejudecati? De asemenea, exista dovezi ca femeile inteligente, ambitioase, capabile, progresive platesc pretul pentru deschiderea drumului catre o societate care nu este inca egalitara, si anume, se indoiesc de ele insele, sufera de depresie, de tulburari de alimentatie, dureri de cap si alte boli.

 

Rolurile de gen pentru barbati

Vechile roluri masculine ofera putere si avantaje barbatilor, dar le creeaza si probleme. Baietii si barbatii sunt mult mai liberi sa-si exprime furia decat oricare alta emotie. Acest lucru se leaga de rata ridicata (comparand cu femeile) de a critica, de a fi tapi ispasitori si de atacul asupra altor persoane.

Din pacate, exista o mare probabilitate ca baietii sa fie de trei ori mai hiperactivi decat fetele si se considera ca problemele lor sunt cauzate de factori exteriori; in timp ce fetele se auto-invinovatesc in general. Barbatii incearca sa evite problemele; se distrag de la ele. In schimb, femeile isi discuta problemele cu prietenii lor. Se pare ca baietii sunt inclinati catre crearea problemelor de la o varsta frageda.

Pe langa problemele legate de agresivitate ale barbatilor, ne putem imagina multe alte probleme: daca se asteapta de la tine sa fii superior, avand mereu un control perfect al lucrurilor fara a te stresa, exista o accentuare constanta de a indeplini acele standarde. De asemenea, daca se asteapta de la tine sa fii un „tigru” puternic, lipsit de emotii, independent, competitiv si agresiv la munca, este dificil sa vii acasa si sa fii o „pisicuta”, fiind interdependent, spaland vase, facand baie copiilor, impartasind propriile dubii si remuscari in privinta conflictelor de la munca, fiind dulce si sa-ti pese intim de altii (Fasteau, 1974).

 

Se pare ca femeile doresc atat un Rockefeller ambitios si de succes la munca, cat si un Dr. Spock relaxat si empatic acasa. Barbatii spun femeii: „daca iti place ambitia, intelectul si rezistenta care mi-au adus promovarea si un Mercedes, de ce te astepti sa fiu complet diferit ca partener la cina? Nu le poti avea pe amandoua!”

Adevarul este ca poate le poti avea pe amandoua, dar ideea este ca: unii (nu multi) barbati se simt dezumanizati atunci cand sunt judecati in functie de jobul lor, de venitul sau masina pe care o au asa cum femeile se simt dezumanizate cand sunt judecate in functie de greutatea lor, de sani sau de hainele pe care le poarta.

Daca se asteapta ca un barbat singur sa ofere bunastare familiei, el va avea putin timp de relaxare si sa se bucure de viata de familie, va avea putin timp sa-si cunoasca proprii copii.

Barbatii au nevoie si de libertate – libertate fata de toata responsabilitatea financiara, libertate fata de exigentele ca ei trebuie sa fie niste „barbati adevarati, sa nu planga sau sa fie fetite”, libertate fata de impulsul de a concura si de a-si demonstra superioritatea in fiecare interactiune sociala; libertatea de a fi implicati in mod egal in cresterea copilului, libertatea de a avea prietenii intime, libertatea de a nu mai fi tras la raspundere pentru satisfactia sexuala feminina, libertatea de a avea propria valoare personala bazata in totalitate pe succesul lor la locul de munca, etc. (Farell, 1975, 1993)

Barbatii care adopta trasaturi extreme de macho si o atitudine superioara se supun riscului unor probleme majore (Stillson, O’Neil & Owen, 1991).De exemplu: stereotipul extrem de masculin a fost aratat ca fiind asociat cu violenta in familie, delincventa, bataile la betie, abuzul de copii si violul. Masculul macho isi suprima sentimentele si, astfel, are atat probleme de sanatate fizica si psihologica cat si mai multe relatii superficiale si instabile.

Aceste evidente ar trebui sa-l ajute pe masculul dur, galagios, dominator, beligerant sa-si reconsidere stilul de viata. Aproape nici un om, cu exceptia indivizilor ostili si nesiguri pe ei, nu respecta masculul nepasator si agresiv. Este in mod cert meritul barbatilor luminati faptul ca s-au indepartat de aspectele distructive ale stereotipului sexului masculin, dar Robert Bly (1990) crede ca multi barbati „s-au inmuiat” (sunt nesiguri pe ei si indecisi) in acest proces si si-au pierdut hotararea de a face ceea ce cred ca este corect. Fii atent la confuzia dintre a fi un om bun (sensibil fata de nevoile altora, asertiv, puternic si cooperant) si un om slab (subminarea propriei persoane, speriat si introvertit).

 

Mai multe diferente intre barbati si femei

Anumite diferente fascinante dintre sexe incep timpuriu; de exemplu fetitele par sa vada mai clar chipurile oamenilor si sunt mult mai receptive la oameni decat baietii. Chiar si ca adulti, cercetarile au aratat ca femeile pot „citi” indiciile non-verbale si cele mai multe emotii mult mai bine decat barbatii (in afara de furie). De la gradinita, baietii sunt mai usor de distras (nu pot ramane concentrati pentru mult timp), agresivi, si orientati spre simtul vizual.

Exista si usoare diferente intelectuale, dar consistente (poate din cauza modului de educatie, nu innascute): fetitele iau note mai mari; liceeni de sex masculin se descurca mai bine la matematica si in privinta abilitatilor vizual-spatiale; femeile obisnuiesc sa se descurce mai bine in privinta abilitatilor verbale (Maccoby & Jacklin, 1974), desi diferentele de scor la test sunt in declin si este posibil sa fi disparut deja.

Atunci cand barbatii si femeile mai in varsta au accidente vasculare in emisfera stanga, acolo unde sunt functiile limbajului, exista o probabilitate de 3 ori mai mare ca barbatii sa fie afazici (cu probleme de vorbire). Acest lucru sugereaza ca vorbirea este mult mai concentrata in emisfera stanga la barbati decat la femei. Poate ca, creierul masculin este diferit de cel feminin, dar diferentele intelectuale innascute par sa fie foarte mici.

 

Chiar si atunci cand media caracteristicilor fizice ale barbatului si femeii sunt net diferite – barbatii sunt mai inalti, puternici si rapizi – are loc un salt extraordinar, de exemplu, cea mai rapida femeie este mult mai rapida decat cei mai multi barbati. Toate aceste diferente de grup pot fi depasite prin efort individual, de ex., o femeie poate fi puternica prin exercitii, experta la matematica avansata prin studiu, un soldat combativ extraordinar prin antrenament, etc. Asa cum un barbat poate invata sa fie o „mama” grozava, un partener minunat de conversatie, un ascultator empatic si un cooperant atent, mai degraba decat un competitor perseverent.

Ce si/sau cine este responsabil pentru generarea acestor roluri? Genele ne influenteze structura fizica si sanatatea. Hormonii joaca cu siguranta un rol: se pare ca estrogenul la femei produce o sanatate mai buna (pentru reproducerea speciei?), in special mai putine boli de inima; testosteronul la barbati amplifica raspunsul de agresivitate la pericol si poate fi legat de dominanta si competivitatea acestora. In al treilea rand, suntem invatati de catre familie si de cultura ca baietii (barbatii) ar trebui sa se comporte in anumite moduri si fetitele ar trebui sa fie diferite.

 

Invatarea rolurilor de gen: ce vrem si ce asteptam de la fiecare sex?

Parintii ne invata rolurile la scurt timp dupa nastere; de exemplu baieteii sunt mangaiati, sarutati si imbratisati mai putin decat fetitele, in timp ce ele sunt mai putin agitate si tratate dur. Cand se joaca cu copiii lor, mamele reflecta emotiile exprimate de cei mici. Dar mamele bagatelizeaza emotiile baiatului (ca baiatul sa nu fie atat de entuziasmat/emotionat), in timp ce ele reflecta expresiile fetitei mici cu acuratete. Este posibil ca aceasta sa fie una dintre cauzele timpurii pentru care adolescentii baieti isi neaga experientele emotionale si nu spun altora ceea ce simt?

Nu stim. In plus, baietii intre 4 si 7 ani trebuie sa-si schimbe identitatea de la mama la tata. In acest proces, baietii sunt certati daca se comporta ca niste fetite si ii impingem spre mersul pe bicicleta si catre fotbal; ei sunt laudati pentru ca sunt duri; baietii incep sa creada ca sunt superiori sau ca asa ar trebui sa fie. De aici incolo, scolile, bisericile, guvernele, mass-media si angajatorii intaresc ideea ca barbatii sunt superiori.

Un alt aspect fascinant al rolurilor de gen din cultura noastra il reprezinta accentul extraordinar de mare pus pe atractivitatea femeii. Hainele, coafura, cosmeticele, parfumul, dieta, exercitiile fizice si fitness-ul consuma multe ore din timpul personal si costa foarte multi bani. Rolul femeilor contureaza doar jumatate din coregrafia comerciala a relatiilor dintre sexe: femeile care agonizeaza asupra fiecarui detaliu al aspectului lor exterior si barbatii care tanjesc si concureaza pentru cea mai frumoasa partenera pe care o pot avea.

 

Aceste „capcane” consuma multa energie umana. Rodin (1992) sugereaza modalitati prin care femeile pot evita identificarea sensului vietii lor cu aspectul fizic, dar cealalta jumatate din solutie implica invatarea barbatilor spre a gasi si alte parti ale femeilor care sunt mai atractive decat corpul acestora, precum creierul si ideile interesante, personalitatea sanatoasa, conversatia interesanta, valorile bune pe care le au si conform carora actioneaza, scopul lor in viata, etc. Daca acest lucru ar putea fi realizat, ar produce o revolutie majora.

 

Neintelegeri in privinta rolurilor de gen

Exista multe neintelegeri intre barbati si femei in privinta rolurilor. De exemplu, multe femei cred ca barbatii vor o servitoare – o sotie care sta acasa, gateste, face curat si nu e prea desteapta. Dar multi barbati spun ca vor, mai mult decat orice altceva, o partenera capabila, asertiva, fericita, nu doar o menajera. Insa, in jur de 40% dintre femei se simt ca si cum ar fi menajera sotului lor si doar 28% simt ca ar fi iubita lor. Acest lucru este trist. Pe de alta parte, barbatii cred ca femeile vor un partener puternic, paros, dur, frumos, „acel armasar” cu bani.

Ei bine, frumos poate, dar femeile nu admira un barbat excesiv de macho. Chiar si acum 15-20 de ani, pentru femei era mai important ca barbatul sa fie iubitor, bland, cald, grijuliu, inteligent, capabil, increzator in sine si dispus sa isi apere convingerile, in loc sa fie dur si combativ (tipul Rambo) sau influent si obsedat de putere (tipul Donald Trump) sau un barbat aratos care se culca cu numeroase femei (Tavris, 1977).

Poate parea surprinzator, dar aproape 50% dintre respondentii revistei Psychology Today (atat barbati cat si femei) au spus ca inainte de toate, barbatul ideal ar trebui sa fie introspectiv, intelept, plin de compasiune si preocupat de propria dezvoltare personala, de exemplu auto-realizare (Keen & Zur, 1989). Alti 25% au spus ca „interesul suprem” pentru barbatul ideal ar trebui sa fie familia lui, de exemplu, sa fie un sot si un tata bun; 12% au spus ca prioritatea cea mai inalta ar trebui sa fie „ajutorul acordat altora”, 7% au spus „religia”, doar 4% au spus „slujba sa” si 2% au mentionat arta, castigarea banilor, sa faca sport si activitatea politica.

Cel mai putin admirat barbat este cel cinic, egoist, materialist si violent (incluzand practicarea luptelor, vizionarea sporturilor violente si pasionat de vanatoare).

Cu toate acestea, este prostesc sa credem ca succesul nu mai este extrem de apreciat. (Intr-adevar, barbatii prezic ca mediul de afaceri le va schimba pe femei, de exemplu „puterea corupe”; femeile cred ca femeile vor putea schimba sistemul).

Sondajele arata ca barbatii sprijina „problemele femeilor”, precum avortul si cresterea copiilor mici, mai mult decat femeile! Sondajele arata ca femeile cred ca de eliberarea femeilor au beneficiat mai mult barbatii decat femeile! Adica, femeile si-au asumat o mai mare responsabilitate financiara in sprijinirea familiei (aproape 60% dintre femei sunt angajate) decat si-au asumat barbatii pentru ingrijirea casei si a familiei. Hochschild (1989) a intervievat 50 de cupluri in care amandoi se duceau la serviciu si a descoperit ca femeile au lucrat cu 15 ore mai mult in fiecare saptamana decat sotii lor.

Alte studii raporteaza ca intre 50-70% dintre femei spun ca sotii lor nu isi fac partea lor de treburi in gospodarie. Este interesant faptul ca 75% dintre femei spun ca barbatii au asteptari excesive de la ele in termeni de treburi casnice sau ingrijirea copiilor, dar 80% dintre femei sunt de parere ca barbatii subestimeaza abilitatile femeilor la locul de munca.

Este destul de evident faptul ca femeile si multi barbati s-au schimbat in ultimii 30 de ani. Dar, multi barbati au inca multe lucruri de schimbat. Idealurile s-au schimbat deja sau sunt in curs de schimbare; barbatii trebuie sa asculte mai mult, sa agreseze mai putin si sa coopereze mai mult. Sotii femeilor care lucreaza trebuie sa imparta sarcinile in gospodarie si pe cele legate de ingrijirea copilului. Barbatii trebuie sa-si asume de asemenea mai multe responsabilitati spre a vedea ca femeile sunt acceptate, respectate si tratate egal la locul de munca.

Barbatii trebuie sa ii provoace pe prietenii lor barbati care inca au idei arogante, irationale sau soviniste care stau la baza abuzului fizic, sexual sau hartuirii sexuale. Deoarece barbatii excesiv de masculini nu „digera” prea bine sugestiile sau ordinele venite din partea femeilor, barbatii si femeile empatici/empatice trebuie sa preia initiativa de a-i confrunta pe barbatii care sunt intoleranti, nedrepti sau abuzivi. Aceste lucruri nu sunt usor de facut.

Am ridicat deseori intrebarea de ce barbatii trebuie sa faca cele mai multe abordari si sa ceara intalniri. Invariabil, femeile au spus ca, daca ii abordeaza ele pe barbati, ei vor crede ca sunt prea agresive sau promiscue si, astfel, nu le vor mai respecta sau placea. Aproape 100% dintre barbati au ras la aceste notiuni si au spus ca le-ar placea enorm sa fie abordati. Faceti o incercare, femeilor! Si femeile trebuie sa faca niste schimbari. Nimanui nu-i place sa preia conducerea si apoi sa fie respins.

Ce anume determina cine este seful in casnicie? In principal educatia sotiei. Peplau, Rubin si Hill (1977) au descoperit ca printre cupluri, 95% dintre femei si 87% dintre barbati spun ca fiecare sex ar trebui sa aiba putere egala in luarea deciziilor. Dar, mai putin de jumatate dintre cupluri au considerat ca relatia lor era, de fapt, egalitara.

Printre cuplurile ramase, doua treimi dintre femei si trei sferturi dintre barbati au considerat ca barbatul a detinut mai mult controlul.

 

De notiunea de putere se leaga trei factori:

 1. Convingerile cuplului despre rolurile fiecaruia, de exemplu, traditionalistii cred ca barbatul ar trebui sa ia decizia finala;
 2. Gradul in care fiecare este „indragostit” sau dependent de celalalt (partenerul mai putin implicat detine mai multa putere);
 3. Educatia femeii (daca renunta la facultate, este mai probabil ca ea sa fie dominata; in cazul in care ea obtine diploma, probabil va avea putere egala).

Pana acum, pentru o relatie egala, cuplul trebuie sa fie aproximativ egal in capacitati, in dragoste, in neajutorare (slabiciuni) si in educatie.

 

Cine organizeaza si conduce familia? Indiferent cine este „seful suprem”, aceasta este o oportunitate pentru ca cineva sa obtina satisfactie sau statut si putere prin devenirea organizatorului sau directorul familiei. Deseori este sotia, fie ca rol atribuit, fie dobandit.

Stern (1988) scrie despre Femeia indispensabila care doreste sa fie nevoie de ea. Astfel, isi ia o slujba pentru bani in plus, face cumparaturile, gateste, face curatenie si spala rufe, tine evidenta hainelor tuturor si monitorizeaza felul in care arata toata lumea in fiecare dimineata, vrea ca ea insasi sa arate grozav, gaseste o bona, tine orarul fiecaruia si are grija ca toti sa fie punctuali, planuieste activitatile familiei si „lectiile” pentru copii, il ajuta pe sotul ei sa socializeze; este sigur faptul ca familia s-ar destrama daca ea nu ar conduce lucrurile pentru toata lumea si se simte impovarata si subapreciata!

Solutia: sa admita ca impovararea este din vina ei (daca este), sa realoce niste responsabilitati si sa renunte la altele si sa-si faca timp pentru o viata a sa, proprie.

Bepko si Krestan (1990) vorbesc despre o notiune similara si anume ca femeile sunt puternic impinse sa fie „bune” si sa faca pe placul celorlalti; in consecinta, ele isi asuma prea multe lucruri si se simt deseori nesigure ori sunt nesigure de faptul ca nu sunt destul de bune.

Solutia: sa inceteze cu ploconirea si sacrificiul de sine.

 

Feministele au continuat atacul asupra abuzului. Susan Faludi (1991) descrie multe tactici inspaimantatoare, subtile, dar calculate si multe atacuri asupra feminismului, incluzand descrierea frecventa a femeii singure ca fiind nevrotica, emotionala si mizerabila, ideea eronata, dar infricosatoare ca nici un barbat nu va fi disponibil pentru femeia singura cu varsta peste 30 de ani, raspandirea zvonului fals ca femeile de cariera preluau conducerea in drept, medicina si in alte profesii si asa mai departe. Unul dintre atacurile cele mai usturatoare asupra barbatilor este cartea lui MacKinnon (1987), Feminism Unmodified, in care aceasta subliniaza ca 44% dintre femei sunt violate sau au fost aproape violate pentru ca „barbatii le considera pe femei inferioare”.

Ea si altii spun ca pornografia pangareste toate femeile pentru ca le portretizeaza ca fiind inferioare, niste obiecte sexuale fara importanta personala sau suflet. Barbatii intra in aparare atunci cand citesc astfel de acuzatii, dar toti – barbati si femei – trebuie sa infruntam realitatea, mai alea aspectele neplacute ale realitatii. Nu exista nici o indoiala ca multi barbati inca desconsidera sau injosesc femeile in multe feluri. Schimbarea este lenta, dar, trebuie sa fie de asemenea, sigura.

 

 

Traducere si adaptare din Psychological Self-Help – Clayton E. Tucker-Ladd

Lasa un comentariu