Rezolva problemele de cuplu 

Certurile apar des intr-o casnicie, uneori din primele luni de la casatorie, alteori in urmatorii ani. Chiar daca in orice cuplu apar dificultati, important este modul in care sunt rezolvate. O metoda buna pentru a rezolva un conflict este ajungerea la un acord reciproc.

O varianta buna pentru un acord intre doi oameni care vor sa evite certurile, este acela in care cei doi hotarasc sa nu ia o decizie pana cand nu sunt amandoi de acord cu ceea ce va fi facut. Trebuie ca acordul sa fie total, pentru toate aspectele acelei probleme. Daca nu se pot hotari pe moment, atunci este mai bine sa amane luarea deciziei pana cand vor avea mai multe detalii despre ceea ce se poate intampla si despre consecintele acelei decizii.

Dezacordul permanent intre membri unei familii nu poate decat sa distruga acea familie si sa raceasca relatiile din punct de vedere afectiv.

Exista barbati care considera ca nu este necesar ca luarea unei decizii sa fie facuta impreuna cu sotia lor si le cer sotiilor sa ii asculte si sa ii urmeze negresit oriunde ar dori sa mearga sau sa le sustina orice tip de schimbare ar dori sa implementeze.

O schimbare de tipul mutatului intr-o alta localitate poate fi foarte dureros pentru o femeie, pentru ca aceasta se leaga de casa si de lucrurile care o inconjoara, inclusiv de oras sau de locul in care s-a nascut sau a crescut. De aceea, a forta o femeie sa plece in scurt timp dintr-un anumit loc este uneori un lucru important si provoaca suferinta.

Pentru a se muta, o femeie are nevoie de timp de acomodare cu ideea ca va exista aceasta schimbare si cu ideea de a lasa trecutul in urma.

Cand sotia nu este consultata in luarea deciziilor, va incepe sa se simta nesigura si sa nu mai aiba incredere in multe aspecte ale casniciei. Ea nu va mai avea sentimentul ca este protejata si va fi in alerta permanent. Va cauta sa se apere si sa gaseasca alte metode de a se simti in siguranta. Daca de exemplu a fost neglijata, va cauta sa gaseasca afectiunea mai mult in relatia cu copiii ei si se va indeparta de sotul ei.

Pentru fiecare cuplu in parte exista o metoda buna pentru rezolvarea de probleme. Daca a fost experimentata una, si a dat rezultate, atunci este bine sa fie urmata in continuare.

Una dintre metode ar putea fi aceea a construirii unui tabel cu avantajele si dezavantajele de a face un anumit lucru si de a nu-l duce la indeplinire. Astfel, daca de exemplu cineva planuieste sa se mute din tara, poate construi un tabel cu avantajele si dezavantajele de a se muta si cu cele pe care le are daca nu se muta.

Acestea sunt spuse de fiecare membru al familiei implicat in acea decizie. Apoi, dupa ce este recitita lista, se vor da argumente pentru fiecare punct in parte. La final, se va lua o decizie, dar numai dupa ce fiecare punct in parte a fost discutat si s-a ajuns la un acord in ceea ce il priveste.

Daca nu se ajunge la o intelegere in privinta unui punct, atunci se va amana luarea deciziei pana cand vor fi gasite noi argumente care sa ajute la solutionarea problemei. Acesta este un tip de aocrd bun pentru ca nu se va decide in functie de persoana, ci in functie de niste argumente care sunt puse pe o lista comuna. Practic nu castiga sau pierde nici un membru al familiei, ci exista doar pareri argumentate.

 

Adaptare dupa Cum sa-ti intelegi sotia la bine si la rau – Gary Smalley


Un raspuns pentru “Rezolva problemele de cuplu”

  1. Nicolai says:

    Trebue ceva mai concret aici.

Lasa un comentariu