Reprezentarile mentale ale boliiPsihologia medicamentului

Supraestimarea medicului se proiecteaza si asupra medicamentelor, rezultand astfel „mitul medicamentului“.

Reactiile adverse la medicamente afecteaza frecvent calitatea vietii si scad complianta terapeutica. O reactie adversa in cazul antibioticelor, spre exemplu, este candidoza. Cand se constata o frecventa mare a candidozelor si mai ales o disproportie intre efectul real si acuzele psihice ale subiectului, trebuie cautata depresia.

La personalitatile subdepresive (care se demobilizeaza usor, au o pofta de viata mai scazuta, sunt mai posace), se instaleaza un cerc vicios intre depresie si frecventa candidozelor.

Depresia determina eliberarea unor cantitati crescute de cortizol, care determina scaderea imunitatii, crescand astfel vulnerabilitatea organismului fata de diferitii agenti patogeni. Astfel, se poate spune ca depresia predispune la infectie, la boala, iar boala la randul ei agraveaza depresia.

Boala somatica genereaza un disconfort fizic si psihic. Anxietatea si depresia reprezinta un distres.

Medicamentele au o serie de reactii adverse previzibile, inscrise in prospect. Astfel, in cazul citostaticelor, apar: tulburari digestive (greata, varsaturi); caderea parului; dureri de dinti; unele boli ale sangelui; aparitia unui alt cancer.

O parte dintre reactiile adverse previzibile apar doar la anumiti bolnavi – reactii de natura alergica, bazate pe un mecanism imunologic. Alergia este un „exces de zel“ al imunitatii, o reactivitate modificata.

Reactiile alergice la medicamente au doua trasaturi principale: nu sunt vindecabile si genereaza o reactie psihica de fobie si fata de alte medicamente. Bolnavul se simte amenintat pentru ca risca sa faca alergie la orice medicament care ii este prescris. Exista chiar situatii cand subiectul nu-si poate trata o boala pentru ca isi exagereaza interdictia.

Manifestarile reactiilor alergice: cutanate (urticarie); angioedeme; edem glotic; soc anafilactic.

Reactii fata de un accident medicamentos sever:

– de fond: anxietate bazala si nosofobie (teama de imbolnavire);

– fobie fata de medicamente (specifica, dar si cu grad tot mai mare de generalitate);

– acces acut: reactii similare, dar pseudoalergice, la medicamente nealergene si chiar la placebo, declansate prin mecanism de reflex conditionat;

– stari lipotimice, tahicardie, dispnee, cenestopatii.

O alta reactie secundara la medicamente o constituie dependenta (de exemplu, corticodependenta – dependenta la cortizon), intreruperea medicatiei sau inlocuirea medicamentului incriminat conducand la sindrom de sevraj.

Scoala germana considera ca nevrozele sunt sindroame psihice care traduc efortul, resimtit ca penibil de un subiect care totusi reuseste sa se adapteze, cu pretul acestui efort, la exigentele vietii zilnice, inclusiv la asteptarile celorlalti.

Din aceasta perspectiva, normalul face adaptarea fara efort; nevroticul se adapteaza cu efort; subiectii cu tulburari de personalitate au dezadaptare sociala; psihoticul traieste intr-o lume personala (mai ales la schizofrenic se poate vorbi despre o dubla existenta).

Bolnavii alergici la medicamente prezinta disonante accentuate ale personalitatii si vulnerabilitate la stres. Veritabilii nevrotici (marii anxiosi, psihastenicii, depresivii, istericii) au reactii secundare ce imita fidel simptomele somatice ale accidentului alergic avut mai demult.

Mecanismul reflex actioneaza in reactia alergica la medicamente, administrarea medicamentului reprezentand stimulul conditionat, iar tahicardia, ametelile, greata, scaderea tensiunii arteriale etc. reprezinta reflexul neconditionat.

Fond:

  • anxietate bazala + nosofobie
  • fobie pentru medicamente (specifica sau generalizata)

Acut:

  • reactii similare (pseudoalergice) la medicamente „inocente“, tolerate sau la placebo (urticarie, angioedem, hipotensiune)
  • stari lipotimice cu sau fara: tahicardie, dispnee, cenestopatii.

 

Note de curs – psihologie medicala

2 Raspunsuri pentru “Reprezentarile mentale ale bolii”

  1. furdui calin says:

    de obicei noaptea cand dorm mi se intampla ca mi se ia aerul si mintea mi se zguduie iar eu sunt constient in timpul acela neputand sa tip sau sa ma misc deloc pana sse termina reactia uneori aud si voci si parca ar veni cineva pe mine ca o furtuna mare ,in timpul acela eu nu pot sa fac nimic deoarece nu ma pot misca cateva minute 2 sau cred eu 3 minute , de aproximativ 5 ani ma confrunt cu aceasta problema

  2. lory says:

    nu ai consultat nici un psiholog pana in momentul de fata?

Lasa un comentariu