Relatii de cuplu mai rezistenteRelatiile de cuplu par a nu mai fi ce au fost odata. Din fericire, psihologii considera ca au gasit solutia salvatoare prin care cuplurile se pot bucura de o relatie satisfacatoare si echilibrata atat in plan sexual, cat si emotional.

Potrivit studiilor intreprinse, prietenia este liantul oricarei relatii amoroase si este totodata, cea care aduce echilibru si armonie in viata de cuplu. Pentru o cat mai buna relationare, respect, admiratie si apreciere, este esential ca cei doi parteneri sa fie prieteni inainte de toate. Cu timpul, aceasta prietenie va cantari foarte mult pe toate planurile relatiei, ajutand la mentinerea si dezvoltarea unei relatii solide si fericite.

Studiul a constat in intervievarea unui numar de circa 200 de oameni care se aflau in relatii de peste un an cu partenerii lor. Acestia au fost intrebati pe rand pe ce anume pun cel mai mult pret in cadrul unei relatii. Pe cel dintai loc s-a situat intelegerea, urmata de prietenie, experiente noi traite impreuna cu partenerul si sexul.

Psihologii sunt de parere ca “prietenia intre parteneri constituie o componenta deosebit de importanta in cadrul unei relatii de cuplu. Prietenia este cea care duce la formarea unor legaturi mult mai puternice odata cu trecerea timpului si a unei relatii sexuale satisfacatoare”.
Conform datelor stranse de-a lungul derularii studiului, psihologii considera ca rezolvarea problemelor sexuale dintr-o relatie se pot solutiona prin acordarea unei atentii desoebite asupra prieteniei dintre parteneri.

Pentru a putea identifica care sunt elementele esentiale in stimularea sentimentelor de fericire in relatiile de cuplu, oamenii de stiinta au testat in cadrul unui alt  studiu, un numar de peste 2000 de participanti. Acestia au urmarit in primul rand sa descopere ce anume poate creste nivelul de satisfactie dintr-un cuplu pornind de la: comunicare eficienta, rezolvarea conflictelor, romantismul, sexul, cunoasterea partenerului, precum si a alor abilitati de viata care urmaresc acelasi scop. Subiectii, aflati in relatii de cuplu stabile, au raspuns pe rand la toate aceste intrebari, iar spre finalul studiului au fost rugati sa spuna in ce masura sunt satisfacuti de relatia lor curenta. In acest fel, cercetatorii au putut sa observe o serie de legaturi intre punctele puternice si cele slabe ale fiecarui partener si, totodata, nivelul general de satisfactie al relatiei de cuplu.

Rezultatele au indicat ca un grad ridicat de satisfactie in cadrul unui cuplu este datorat intr-o mare masura comunicarii eficiente. In urma testelor au mai fost indentificate si alte abilitati la fel de importante: cunoasterea partenerului si abilitatile de viata (gestionarea unui mod de viata eficient, pornind de la locul de munca, bani etc.).
Increderea in partenerul de viata si comunicarea deschisa cu acesta sunt ingredientele cheie ale unei relatii sanatoase.

Cuplurile care isi doresc sa isi imbunatateasca relatia ar trebui sa ia in considerare si abilitatile de ordin social. Cercetatorii recomanda ca terapeutii sa le sugereze persianelor care nu stapanesc aceste abilitati sa apeleze la un consultant financiar. Astfel pot fi depasite o serie de probleme care pot afecta relatia de cuplu.

Comunicarea in cadrul unei relatii este deosebit de importanta si necesara, insa nu este suficienta atunci cand cuplurile sunt supuse stresului afirma cercetatoarea Lisa Neff.
Este esential ca partenerii sa cunoasca modul in care relatia lor poate fi afectata de factorii exteriori – daca se pot angaja, daca au unde sa locuiasca, daca isi pot plati facturile etc. Pentru a te bucura de o relatie de cuplu solida este esential sa comunicam deschis cu partenerul si sa invete impreuna sa gestioneze eficient presiunile venite din exterior. Daca partenerii aleg sa isi uneasca fortele si sa se ajute reciproc, in loc sa se indeparteze unul de celalalt, sansele de a dezvolta o relatie solida si armonioasa cresc intr-o foarte mare masura.

Lasa un comentariu