Relatie de cuplu bazata pe independentaDe-a lugul timpului in societate, in stradania femeii de a scapa de dependenta de barbat, miscarea de emancipare a acesteia s-a orientat in directia opusa, spre independenta. Mai tarziu, in cuplu, auzim cuvinte ca „ traim in lumi diferite”, „ nu ne mai cunoastem unul pe celalalt”, „ne-am indepartat”.

Pe masura ce cuplul se deplaseaza in directia respectiva, sentimentul de instrainare se adanceste. Majoritatea diferentelor care existau deja de la inceput, devin pretexte, chiar arme cu care cei doi se ataca unul pe celalalt. Partenerii isi stabilesc interese, prioritati si orare separate pana cand la un moment dat isi dau seama ca au devenit straini unul fata de celalalt.

Atat dependenta cat si independenta gresita pot sfarsi intr-o codependenta maligna.

Ce se intampla cand predomina independenta?

 Sotia are serviciu stabil, doreste sa se implice foarte mult in cariera. Sotul, ocupat cu afaceri. Fiecare isi canalizeaza energia catre activitati sociale. Castiga bani, sunt multumiti pe plan social. Dupa o perioada de timp simt ca nu mai au nimic in comun. Acest lucru se intampla deoarece devin atat de absorbiti de mediile proprii in care se invart (cariera, afaceri, iesiri in compania unor oameni importanti) incat la finalul zilei cei doi vin acasa cu gandurile proprii si, in cele din urma constata o incompatibilitate si sfarsesc la despartire. O exceptie de la aceasta regula poate fi aceea in care cei doi au aceeasi profesie in care doresc sa faca cariera si se pot sprijini reciproc la atingerea acestui scop.

Contracararea miscarii spre independenta

  • Cuplul trebuie sa se confrunte cu problema respectiva, sa recunoasca faptul ca problema exista. Chiar si in cazurile mai putin grave exista o tendinta fina spre negare: „ acest lucru se intampla atunci cand esti casatorit de asa mult timp ca si noi”; „e in regula, asa e firesc”.
  • Trecerea in revista a modului de folosire a timpului. Cand, cum si care au fost circumstantele in care acesti doi oameni au ajuns impreuna. De ce sau de ce nu isi petrec timpul impreuna.
  • Cuplul trebuie sa isi ia angajamentul, sa se responsabilizeze in vederea unei noi intelegeri si solutionari a problemei. Esenta noului acord este de a petrece mai mult timp impreuna si de a crea mai multe puncte de convergenta pentru a reduce distanta care ii separa in prezent.
  • Implicarea unei terte persoane care sa supervizeze actiunile celor doi. Daca partenerii continua sa „raspunda” de faptele lor unei persoane de incredere din afara (eventual psihoterapeut), sansele ca ei sa respecte ceea ce au hotarat, sunt foarte mari.

Adaptare dupa Labirintul codependenteiLasa un comentariu