Relatia de cuplu- cat de importante sunt nevoile fiecaruia intr-o relatie 

Doi oameni se intalnesc. Se indragostesc, formeaza un cuplu. La inceput totul este nou, incitant, plin de mister. Incet, incet, descopera cine este omul de langa ei. Intr-un cuplu peste care anii trec intervine la un moment dat o prima ruptura- aceasta este cunoscut ca apare la 2 ani, la 3 ani , la 7 ani.

Cifrele nu sunt importante, nu se intampla de fiecare data la fel. Important e sa vedem de ce apar aceste modificari.

De cele mai multe ori este vorba de schimbarile care se petrec in viata personala a oamenilor. Pot aparea crize, situatii dificile la care nu fac fata impreuna, pot aparea probleme de familie sau de credinte.

De exemplu, poate ca un cuplu s-a format cand baiatul avea 17 ani si fata 16 ani. Peste 4 ani de zile, cand fata implineste 20 de ani, simte ca a ajuns la varsta la care vrea sa se casatoreasca. Parintii ei i-au spus asta de cand este mica.

Asta a planuit toata viata. Doar ca, iubitul ei, care are acum 21 de ani, simte nevoia sa traiasca altfel, nu vrea sa se casatoreasca, planuieste sa se casatoreasca la 30, 31 de ani. Apare deci pentru prima data in viata acestui cuplu, o problema legata de scopuri si de nevoi care sunt diferite.

Ce ar putea sa faca un asemenea cuplu pentru a merge mai departe si a nu se desparti? In primul rand ar putea sa discute, sa isi inteleaga pe  deplin nevoile si mai ales, de unde au pornit aceste nevoi.

Poate ca mama sau tatal se asteapta de la tanara fata sa se casatoreasca devreme pentru a indeplini un ritual sau o traditie a familiei de provenienta sau poate exista o frica legata de a nu se mai casatori daca depaseste aceasta varsta, etc. In fiecare familie exista o situatie diferita. Apoi baiatul ar putea sa investigheze de unde provine nevoia lui de a nu se casatori, de a nu isi asuma o asemena responsabilitate.

Dupa ce aceste lucruri au fost clarificate, cei doi pot ajunge la un compromis sau pot sa se desparta. Pot intelege ca au facut parte unul din viata celuilalt acei cativa ani si ca ceea ce au trait a fost frumos, sau pot sa gaseasca metode de a isi implini nevoile in cuplu, fara a leza nevoile celuilalt.

Nevoile personale sunt foarte importante intr-o relatie. Ele trebuie sa fie cunoscute de cel in cauza si e bine sa fie impartasite partenerului de viata atunci cand indeplinirea lor are legatura cu acesta. De cele mai multe ori oamenii aflati intr-o relatie au tendinta de a astepta ca cel de langa ei sa le ghiceasca nevoile.

Considera ca daca exista iubire, atunci exista automat si un simt al nevoilor celuilalt. Acest lucru poate fi valabil in unele cazuri si in anumite situatii, dar de cele mai multe ori este nevoie de o comunicare a acestor nevoi. Astfel partenerul stie de existenta lor si poate sa decida daca vrea si poate sa ajute la indeplinirea lor.

Nu e obligatoriu ca iubitul/iubita sa raspunda pozitiv la orice nevoie a celuilalt. Este insa necesar sa le respecte ca facand parte din insasi constructia celui de langa el.

Mai mult decat impartasirea nevoilor este importanta cunoasterea lor. Oamenii nu isi acorda indeajuns de mult timp pentru a se descoperi pe ei insisi. Acesta e poate primul pas care ar putea fi  facut inspre tine! Fiecare om are dreptul sa se cunoasca si sa se iubeasca pe el insusi…poate ca de aici am putea sa incepem sa ne descoperim.

Autor: Raluca Banuta, psiholog psihoterapeut

Lasa un comentariu