Recomandari ale parintilor copiilor supradotati catre alti parintiParintii copiilor supradotati se gasesc adeseori in situatia in care nu stiu cum anume sa reactioneze in fata situatiilor deosebite de crestere si educare a copiilor lor. Nefiind niste cazuri tipice cu care se confrunta parintii copiilor talentati, exista desigur si metode speciale de a face fata cresterii lor. Ei nu trebuie tratati in familie altfel decat normal, in schimb nevoile lor de ordin intelectual sunt diferite si aici parintii au nevoie de indrumare si de ghidare.

Principalul lucru de care parintii trebuie sa fie interesati este comunicarea cu copilul lor. Aceasta este baza de la care porneste o relatie frumoasa si deschisa. Copilul va intampina cu siguranta probleme in alte medii, dar este bine ca acasa sa se simta iubit si liber sa se exprime. Este posibil ca parintele sa nu stie sa ii raspunda la orice intrebare legata de viata sau de anumite aspecte ale acesteia, dar este bine ca el sa incerce sa fie cat mai deschis si mai dornic de comunicare. Copilul se va simti in siguranta si se va simti protejat.

Parintii care au trecut prin perioade dificile de crestere a copiilor lor pot sa dea indicatii si sa faca recomandari altor parinti care se gasesc in aceasta situatie. Uneori diagnosticarea copilului ca fiind „inzestrat” ii poate face pe parinti sa fie anxiosi, sa nu stie cum anume sa reactioneze, cum sa se poarte. Nici parintii nu sunt intotdeauna pregatiti in fata necunoscutelor din viata de familie, asa ca trebuie sa faca fata si sa invete pe parcurs sa reactioneze potrivit si sa ia atitudinea corespunzatoare momentului.

In cartea  „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti” au fost publicate raspunsurile la anumite intrebari cheie din viata parintilor care au copii supradotati. Ei au raspuns la un chestionar in care au vorbit despre copiii lor si despre problemele intampinate mai ales in sistemul de invatamant. Iata ce au spus ca recomanda altor parinti care se afla in situatia lor:

  • „Invatati copilul sa inteleaga ca odata cu abilitatile mai mari vin si responsabilitatile mai mari.
  • Raspunde-ti intrebarilor copilului dumneavoastra – la toate – includeti-i in viata dumneavoastra si duceti-i in cat mai multe locuri cu putinta – iar daca programul oferit de scoala este nesatisfacator, il puteti substitui cu al dumneavoastra oferindu-le putin timp si demonstrand ca va pasa.
  • Unii parinti raman putin nedumeriti cand li se aduce la cunostinta ca copilul lor a fost identificat ca fiind inzestrat. Acesti copii ar trebui iubiti, ingrijiti si sprijiniti la fel ca in cazul oricarui alt copil. Cu siguranta nu ar trebui asezati pe un piedestal si nici nu ar trebui sa inspire teama parintilor.
  • Iubiti-va copiii, ascultati-i
  • Considerati-va copilul ca pe un individ responsabil cat mai curand cu putinta. Implicati-va destul in interesele sale speciale pentru a face posibil ca macar sa „vi se vorbeasca despre ele”.
  • […] Am lucrat din greu cinci ani in regiunea noastra pentru programe scolare si abia acum incepem sa vedem rezultatele. Fiti consecventi si eficienti! La nivel local si national. Acesti copii sunt foarte importanti si trebuie sa le acordam cea mai mare prioritate eductiei lor. Pierdem prea multi dintre ei care ar putea deveni ganditori sau creatori.[…]”

 

Parintii au un rol dificil in general, dar in cazul copiilor cu abilitati speciale este unul mai deosebit in sensul in care trebuie sa isi sustina copiii si sa ii ajute sa se dezvolte in situatia in care sistemul de invatamant nu este bine pus la punct si nu este pregatit sa faca fata numarului destul de mare de copii supradotati.

 

Adaptare dupa: „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu