Recastiga increderea sotiei tale 

Cand un sot promite schimbarea, atunci trebuie ca sotia sa vada anumite aspecte practice ale acestei schimbari. Increderea acordata este foarte importanta in aceste situatii. Increderea nu se poate acorda imediat insa, ci in urma unei lungi perioade de timp in care sotul sa demonstreze ca va face cu adevarat ceea ce a promis anterior sotiei. Acest lucru este valabil si pentru cuplurile necasatorite.

 Exista mai multe feluri de a comunica si de a actiona astfel incat sotia sa ierte mai usor si sa vada ca schimbarea are cu adevarat loc. Unele dintre acestea sunt: ascultarea atenta, fara justificari sau contraargumente; semnificatia centrata pe oameni si nu pe cuvinte; recunoasterea greselilor; rabdarea in momentul in care sotia inca nu crede in schimbarea care se produce.

  •  Ascultarea atenta

Exista multi barbati care considera ca pot argumenta fiecare lucru care le face sa sufere pe sotiile lor. Acestia nu reusesc insa sa pastreze o discutie pasnica, de obicei ajungandu-se la cearta. Atunci cand un conflict se dezvolta, nimic nu poate fi stopat prin agresivitate si defensa.

De obicei o discutie sincera si mai ales ascultarea atenta a nevoilor celuilalt poate rezolva problema. Daca sotul este dispus sa asculte si sa inteleaga ce anume o face sa sufere in profunzime si care este cauza initiala a problemei, atunci relatia va avea un punct de pornire inspre a se redresa.

Foarte importanta este ascultarea dincolo de cuvinte; acultarea intelesului din spatele cuvintelor. Femeile se exprima diferit fata de barbati. Diferenta dintre modalitatile de comunicare este greu de integrat si de inteles, dar daca s-ar face eforturile necesare pentru a intelege ce anume este diferit s-ar putea gasi, dincolo de suprafata cuvintelor, semnificatia lor reala.

  •  Semnificatia centrata pe oameni si nu pe cuvinte

 Fiecare om are propria definitie pentru un cuvant. Desi este vorba despre acelasi cuvant, fiecare om ataseaza diverse semnificatii acestuia bazandu-se pe experienta proprie si pe bagajul lui de cunostinte.

De cate ori cineva incearca sa comunice cu cineva, va folosi cele mai potrivite cuvinte care sa descrie ce se afla in interior. Exista totusi un punct de referinta pentru oricine. Toti avem o baza comuna a interpretarii cuvintelor. Ceea ce se schimba este nuanta, conotatia.

Cand exista un conflict, unul dintre lucrurile care ar putea ajuta la o comunicare mai buna, ar fi reformularea celor auzite pana in momentul in care cei doi sunt convinsi ca au inteles exact ceea ce a vrut unul dintre ei sa spuna.

  •  Recunoasterea greselilor

O mare problema in multe casnicii este indisponibilitatea de a recunoaste greselile. Pentru femei, faptul ca barbatul nu recunoaste ceea ce este evident pentru ele, este un aspect dureros, care duce in timp la slabirea relatiei.

Pentru barbati a recunoaste ca au gresit reprezinta o dovada de slabiciune, o dovada ca nu sunt destul de puternici. In realitate, in ochii femeilor devin mult mai puternici daca pot, daca au curajul sa recunoasca greselile facute.

Cand un barbat recunoaste ca a gresit, de cele mai multe ori, va primi din partea sotiei sale respectul pentru ca a facut acest lucru, iar sotia se va simti mai inteleasa, va simti ca este sprijinita si ca este importanta pentru el- se va simti inteleasa.

  •  Rabdarea in momentul in care sotia inca nu crede in schimbare

A fi perseverent este o calitate in momentul in care un sot incearca sa castige increderea pierduta. Daca a gresit, increderea nu poate fi castigata inapoi repede si fara efort. De aceea este important sa existe rabdare si blandete in a astepta ca femeia sa observe cat de mult se straduieste sa o recastige.

 

Adaptare dupa Cum sa-ti intelegi sotia la bine si la rau –  Gary Smalley
Editura Curtea Veche

Lasa un comentariu