Reactiile afective generate de stima de sine 

Studiile au demonstrat ca, atunci cand sunt confruntate cu un esec, persoanele cu stima de sine scazuta au reactii afective negative mult mai pronuntate decat persoanele cu stima de sine ridicata aflate in situatii identice. Umilinta, lipsa motivatiei, rusine – iata doar cateva din reactiile afective tipice pe care le traiesc.

Partea proasta consta in faptul ca persoanele cu stima de sine scazuta nu sunt inclinate spre eroarea de auto-complezenta: ele sunt putin abili in a gasi cauza insuccesului ca fiind plasata in exterior. Ei de regula isi atribuie responsabilitatea esecului, blamandu-se pentru lipsa de efort suficient, de abilitati necesare etc. (Brown si Dutton, 1995; Kernis et al., 1989).

De ce oare? Una din explicatiile posibile ar consta in faptul ca spre deosebire de persoanele cu stima de sine ridicata cei cu stima scazuta considera ca esecurile particulare au impact negativ asupra auto-evaluarii globale, ca aceste esecuri ii reprezinta.

Datorita acestei credinte, atunci cand esueaza, ajung cu usurinta sa constate ca sunt stupizi, incompetenti, si la modul general, incapabili sa faca ceva corect. Aceste reflectii amplifica reactiile afective negative (de altfel normale in cazul unui esec) cel mai adesea demoralizandu-i si facandu-i sa “lase mainile in jos”.

Procesul care caracterizeaza modul specific in care persoanele cu stima de sine scazuta reactioneaza in cazul esecului poate fi ilustrat in felul urmator: in caz de esec, isi asuma responsabilitatea prin cuvintele: “Sunt foarte stupid! Sunt oare in stare sa fac ceva corect?”, iar reactiile afective intense sunt de vina, rusine, lipsa motivatiei etc.

Bineinteles, unele persoane cu stima de sine scazuta s-ar putea intr-adevar sa nu fie prea pricepute (existand astfel cauze obiective pentru explicarea esecurilor), totusi, cercetarile nu au gasit nici o diferenta obiectiva in ceea ce priveste abilitatile pe care le au persoanele cu stima de sine scazuta si persoanele cu stima de sine ridicata!

Toate datele obtinute sugereaza ca tendinta persoanelor cu stima de sine scazuta de a face afirmatii negative globale la adresa propriului eu ca rezultat al unor esecuri cotidiene ordinale nu este justificata! in aceste conditii persoanele cu stima de sine scazuta ar trebui sa invete de la indivizii cu stima de sine ridicata care stiu sa izoleze si sa limiteze implicatiile unor esecuri specifice asupra stimei de sine globale (Showers, 1995).

Lasa un comentariu