Puterea gandirii pozitive – mit si adevarMa uitam ieri la niste clipuri pe youtube in care un tip pe nume Gregg Braden vorbea despre puterea gandirii pozitive, prezentand totul intr-o aureola mistica. Inauntrul tau zace o putere care poate schimba soarta universului, iti poti schimba cursul intregii vieti, te poti autovindeca de cancer, etc. Asa sa fie oare? Daca e chiar asa, atunci de ce mai mor de cancer oameni cu posibilitati foarte mari, cum ar fi Steve Jobs sau tatal fostului ministru al Angliei, Tony Blair?

Pentru ca… lucrurile stau un pic altfel. Intr-adevar, ar fi o greseala sa subestimam puterea gandirii pozitive, am mai afirmat in editorialele mele ca o gandire pozitiva mentinuta o perioada lunga de timp poate schimba radical chimia organismului, poate cauza declansarea acelor substante care ajuta mult la autovindecare (neurohormoni specifici). Studiile arata ca organismul nostru are o capacitate de autovindecare enorma, 80% dintre boli pot fi vindecate doar printr-o atitudine pozitiva de durata. Putem include aici si cancerul, de ce nu? Doar ca nu trebuie sa fie in faza terminala. Si mai exista cazuri in care pur si simplu fiziologia bolnavului nu permite vindecarea, in ciuda gandirii pozitive.

Ramakrishna, Maharishi si alti leaderi spirituali au murit de cancer, Krishnamurti a suferit de migrene toata viata. Krishnamurti a declarat ca “durerea e atat de insuportabila incat imi vine sa ma dau cu capul de perete pana il strivesc”. Toate astea se petrec in timp ce betivi notorii si fumatori inraiti mor la varste venerabile fara prea multa suferinta cauzata de boala.

Extremele, indiferent de natura lor,  sunt totdeauna daunatoare. Gandirea pozitiva trebuie sa mearga mana in mana cu o dieta corespunzatoare si un mod de viata sanatos. Stresul sta la baza multor boli, iar stresul si gandirea pozitiva nu se exclud! Degeaba gandim pozitiv daca la serviciu suntem supusi unui stres enorm, daca locuim intr-o zona poluata sau daca gandirea pozitiva se datoreaza aburilor de alcool!

Daca toate principiile unei vieti sanatoase sunt respectate atunci o atitudine pozitiva va lucra cu siguranta in avantajul tau! Ea trebuie lasata sa-si faca efectul fara a fi contrabalansata de factori perturbatori care ar anula-o. Degeaba pictorul este foarte talentat daca panza pe care trebuie sa picteze este murdara, degeaba soferul este bun daca masina nu il ajuta, degeaba doctorul este bun daca nu are instrumentele necesare.

Dictonul latin “minte sanatoasa in corp sanatos” este mai valabil ca niciodata, mai ales intr-o societate in care stresul e la el acasa.

O sa recitesc ce am scris, probabil intr-un final voi putea lasa lenea la o parte si ma voi duce la sala..:)Un raspuns pentru “Puterea gandirii pozitive – mit si adevar”

  1. petruta says:

    frumos articol
    sunt de acord cu tine,eu am o gandire pozitiva dar as vrea sa adaug si faptul ca trebuie si sa crezi in lucrul respectiv nu doar sa gandesti pozitiv gandul fara emotie e ca masina fara benzina

Lasa un comentariu