Pune capat conflictelor din cupluIn acest articol prezentam solutii care nu doar ca iti vor diminua certurile si conflictele existente in viata de cuplu, ci vei obtine in final si linistea conjugala de care ai atata nevoie.

Urmeaza patru pasi simpli:

1. Aminteste-ti o disputa (sau mai multe) pe care ai avut-o cu partenerul. Ce sentimente ti-a starnit acea cearta? Concentrati-va amandoi asupra reactiilor emotionale si scrieti-le pe o hartie.

Din perspectiva femeii lucrurile stau de regula asa: femeia se supara cand barbatul nu face ce este rugat/i se spune/cere. In acel moment ea se infurie; el devine defensiv; ea se infurie si mai tare, barbatul se impotriveste si mai mult; femeie incepe sa creada ca el nu o iubeste pentru ca nu asculta ce ii spune si nu schimba ceea ce o deranjeaza pe ea. El se retrage si refuza sa recunoasca ca ea are dreptate, desi ar putea sa faca acest lucru in mod normal.

 Din perspectiva barbatului lucrurile stau de regula astfel: cand i se cere ceva, simte ca este manipulat si ca i se ordona. „Trebuie sa fac exact cum vrea ea pentru ca altfel se supara sau se infurie”. In acel moment se simte obligat, ca un leu prins in cusca si fuge de pretentiile si furia ei.

2. Intreaba-te daca cearta cu el iti evoca amintiri din copilarie. Daca sentimentele pe care le traiesti sunt similare cu cele pe care le-ai trait in disputele cu unul dintre parinti.

De obicei barbatul in copilarie este agasat de mama lui; il sileste sa faca mereu cum vrea ea: de la maruntisurile cotidiene (inchide geamul/ usa, puneti fes pe cap –desi nu mai avea 10 ani) pana la santajuri emotionale. Daca o sfida, se impotrivea trebuia sa suporte lacrimi, certuri, furie si amenintari cu abandon.

In cazul femeii, poate aparea frustrarea, furia atunci cand tatal nu ii acorda atentia cuvenita; intrebari adresate acestuia care raman fara raspuns, lipsa unei maini ferme barbatesti in familie, lipsa prezentei tatalui in activitatile copilului de atunci produc toate aceste emotii puternic reprimate.

3. Dezvaluirea unei amintiri din copilarie in care te-ai simtit asa cum te simti cand te certi cu el. Cu cine te luptai atunci? Ce s-a intamplat? Cum s-a desfasurat cearta? Asterne pe hartie.

Acelasi lucru este valabil si pentru el.

4. Ce anume ati fi asteptat sa faca parintii vostrii in acele momente? Notati pe hartie.

De ex, sa-si ceara scuze, sa faca compromisuri. Sa nu fi pedepsit/a. Care este finalul fericit pe care il doresti certurilor cu el/ea?

Prin urmare, daca doresti sa ai o relatie cat mai autentica cu el este imperativ necesar sa ii cunosti cicatricele trecutului. Daca nu faci acest lucru este posibil sa ii redeschizi fara sa vrei vechile rani. Fiind prea preocupat sa si le vindece, el nu mai poate fi atent la conflictele deschise.

Trebuie sa intelegi ce anume din comportamentul tau ii deschide acele rani, ce isi doreste si sa tratezi cu el constructiv in asa fel incat in final, sa ajungeti la cooperare.

In acelasi timp, trebuie (cu sensul de „este bine”) sa ii vorbeste despre ranile tale obtinute ca urmare a trecutului tau. Intelegand natura problemelor tale, el nu va mai reactiona prin retragere, ci va decide sa te ajute si sa rezolvati impreuna conflictul.

 

Lasa un comentariu