Psihoterapia rational – emotiva (REBT) 

Acest tip de terapie reprezinta o combinatie a unor tehnici din cadrul terapiei cognitiv comportamentala cu elemente de abordare filosofica.

Intemeietorul acestei terapii este Albert Ellis. A fost pregatit ca psihanalist, dar dupa ce a practicat 5 ani, a considerat-o ineficienta si a abandonat. Isi defineste metoda ca o psihoterapie activ-directiva de scurta durata (5-15 sedinte).

Acest sistem presupune invatarea rapida a ABC-ului metodei.

In prima sedinta i se explica clientului ca un eveniment nefericit activator (A) contribuie dar nu produce perturbarea psihica. Starile dezaptative (C) sunt reprezentate de catre consecintele emotionale si comportamentale. Ellis spune ca persoanele se perturba pe ele insele datorita opiniilor irationale cu privire la evenimentul activator.

Terapeutul arata clientului diferenta uriasa dintre credintele irationale prin intermediul carora subiectul isi exprima dorinta ca evenimentul sa se amelioreze, si credintele absurde care reprezinta cerinte absolutiste si absurde conform carora evenimentul activator trebuie cu orice pret sa fie ameliorat.

Din prima sedinta, i se arata clientului cum sa lupte prin metoda contraargumentului si sa se ajunga la noua filosofie de viata. Acesta filosofie va genera stari afective eficiente si comportamente sanatoase.

PARTICULARITATI

A. Cu cat terapeutul este mai activ si mai direct atunci cand explica clientului scheme, cu atat pacientul va invata mai repede sa se auto-ajute.

B. Terapeutul trebuie sa manifeste in fata clientului incredere ca psihoterapia sa dea rezultate rapide si eficiente, dar aceasta incredere nu trebuie exagerata (clientul trebuie sa afle ca in majoritatea cazurilor se obtin rezultate).

C. In acest demers apare componenta temelor pentru acasa (liste cu ganduri negative, modalitati de contraargumentare a acestora si inlocuirea lor cu unele rationale.

D. In ce priveste partea comportamentala, apare o diferenta fata de alte terapii: in cadrul terapiei rational emotive se aplica sarcini cu caracter imploziv.

Terapeutii din cadrul psihoterapiilor cognotiv-comportamentale aplica sarcini gradate (desensibilizare in plan real sau imaginativ), lucrandu-se o data sau de doua ori pe saptamana.

In cadrul REBT rareori se procedeazaa astfel. De cele mai multe ori se prescriu exercitii care se repeta de 10-20 de ori pe zi. Cand se administreaza sarcini implozive, durata terapiei scade.

E. Initierea unor actiuni ferme impotriva gandurilor negative. Terapeutul trebuie sa-l invete pe client cum sa lupte impotriva acestora, demonstrandu-i ca o argumentare slaba duce doar  la un insight de natura intelectuala, pe cand o argumentare ferma produce insight atat in plan intelectual cat si comportamental.

F. Trebuie sa se faca o discriminare intre sentimentele adecvate si cele neadecvate. De la inceputul terapiei,  pacientul este invatat sa faca diferenta intre starile afective adecvate care apar la declansarea evenimentului psihotraumatizant si cele neadecvate (panica, dispret, ura). Se demonstreaza ca aceste ganduri irationale genereaza sentimente inadecvate. Clientul este ajutat sa devina mai realist si mai logic si sa renunte la gandurile fara rost.

Ellis este de parere ca toti pacientii nutresc ganduri irationale sau lipsite de logica (distorsionari cognitive). In spatele acestor afirmatii lipsite de logica se afla postulate absolutiste de tipul :”eu trebuie intotdeauna, cu orice pret si in orice conditii sa obtin aprobarea ta si sa te faca sa te comporti bine cu mine”.

Exista si o varianta a REBT, cea de terapie de grup. REBT poate fi aplicata individual, individual in combinatie cu cea de grup sau grup ca atare. In grup se obtin rezulate mai bune deoarece:

  • Pacientii realizeaza ca si altii au probleme emotionale ca si ei si vad cum se lupta acestia sa si le rezolve.
  • Pacientii isi discuta intre ei gandurile irationale, obtin sprijin si sunt incurajati sa-si faca temele pentru acasa.
  • Se pot realiza jocuri care au drept scop lupta de inlaturare a gandurilor negative.

REBT poate fi utilizata si in combinatie cu alte metode teraputice:

– terapii de forma sistemica

– analize tranzactionale

– terapii experentiale

– unele tehnici specifice psihanalizei

Cu toate acestea, Ellis considera ca este de dorit evitarea anumitor proceduri neelegante (aceeasta evitare poate conduce si la scurtarea timpului de terapie si la obtinerea unor rezulate mai stabile in timp).

 

CE TEHNICI TREBUIESC EVITATE?

Trebuie sa evitam metoda asociatiei libere: acesta metoda pune in evidenta tone de materiale bune pentru a scrie un roman, dar nu pentru identificarea rapida a gandurilor irationale. Acesta metoda impiedica chestionarea directa, argumentarile si strangerile de dovezi.

Analiza visurilor: visul nu mai este considerat cale regala de acces la inconstient, ci un fel de lada de gunoi a unor fragmente de materiale dunate din timpul zilelor anterioare. Analiza se practica rareori si doar pentru a cauta in vis elemente ale credintelor irationale.

Trebuie evitata o atitudine prea apropiata a terapeutului. Incercarea  de a da caldura afectiva, suport psihic are ca rezultat faptul ca pacientul va dori mai multe sedinte, dezvoltand dependenta de terapeut (nevoie de dragoste si toleranta). Se propune o atitudine empatica, incarcata de feed-back.

Trebuie evitata furnizarea unui numar prea mare de detalii legate de evenimentul declansator. Multi clienti au tendinata de a descrie evenimentul nefericit prin povestiri lungi, pline de detalii.

Acest lucru poate avea pana la un punct un caracter de catharsis, dar nu-i schimba pe pacienti. Acesta practica consuma timp si-l incurajeaza pe client sa sa se scufunde in nefericirea sa. Terapeutul trebuie sa-i ceara clientului sa rezume problema si sa se concentreze asupra ganduriloe negative si a consecintelor lor in plan emotional si comportamental.

Trebuie evitata vorbaria compulsiva cu privire la propriile sentimente. Clientul obisnuit cu alte tipuri de terapii manifesta tendinta de a reveni obsedant la trairile sale.
In acest caz, terapeutul ar trebui sa spuna ceva asemanator cu: “inteleg ce ai simtit si cred ca multe dintre trairile tale sunt justificate, dar sa ne concentram asupra sentimentelor daunatoare, la ceea ce gandesti si faci pentru a le mentine”.

Evitarea excesului de gandire pozitiva. Excesul de ganduri pozitive are urmatoarele dezavantaje:

o Gandurile pozitive pot avea un caracter utopic si astfel clientul poate fi dezamagit

o Gandurile pozitive contribuie la obtinerea unor rezultate inalte, dar implica ideea ca pacientul trebuie sa reuseasca cu orice pret.

Este mai indicata o abordare filosofica (chiar daca nu fac acest lucru intotdeauna bine, voi lua in calcul doar performantele) si una pragmatica (pot face asta mai bine – performanta).

Ca si alte sisteme de psihoterapie scurta, REBT ofera pacientului tehnici eficiente de rezolvare a problemelor si tehnici de antrenare a abilitatilor de a face fata vietii. Ceea ce deosebeste de psihoterapia cognitiv comportamentala este ca acest sistem ii ajuta pe clienti sa se modifice atunci cand se afla intr-o situatie disfunctionala si abia apoi sa modifice situatia.

Daca subiectul modifica evenimentul exterior, se simte maine si nu mai manifesta dorinta de schimbare. De aceea nu se lucreaza foarte mult asupra unor solutii practice pana in momentul in care clientul nu renunta la pattern-ul negativ de gandire.

REBT este un sistem terapeutic ce se vrea foarte scurt, desi si Ellis recunoaste ca in cazul unor clienti dificili durata terapiei se poate prelungi. REBT isi propune sa conduca la o amelioare de lunga durata.

  • Clientii sa renunte la simptomele lor
  • Clientii sa reduca comportamenele disfunctionale
  • Clientii sa mentina progresul facut in terapie

REBT nu reprezinta doar un demers cognitiv, ci si unul filosofic, Ellis spunand ca, daca oamenii s-ar baza pe o filosofie reala de viata, si-ar putea modifica astfel si modul de gandire si de comportament. Nevroticii se vor autoperturba mai putin atunci cand sunt confruntati cu situatii traumatizante daca renunta la modul dogmatic, absoutist si lipsit de logica de a interpreta obiectele realitatii.

Pentru a se produce restructurarea atitudinala, se propune:

Clientul trebuie sa constientizeze ca el se perturba pe el insusi mai mult decat il perturba evenimentele de viata

Trebuie implementata convingerea ca omul poate refuza sa se lase perturbat de elementele minore care s-au produs sau care s-ar putea produce, iar daca perturbarea s-a produs, aceasta poate fi inlaturata.

Este necesara constientizarea faptului ca nu dorintele sau valorile personale sunt cele ce-i perturba pe oameni, ci cerintele absolutiste si rigide in legatura cu acestea.

Clientii trebuiesc convinsi de faptul ca asupra stilului irational de gandire trebuie lucrat, ca nu exista minuni, ci doar actiuni tenace in directia autoperfectionarii.

Daca clientul dezvolta vreun interes de tip exterior pe termen lung, acesta va proiecta scopuri, ceea ce-l ajuta. Ellis isi incurajeaza clientii sa-si faca cat mai multe planuri pe termen lung.

Avantajele REBT:

  • Clientii isi comuta atentia de la simptomele lor
  • Existenta lor incepe sa capete un sens, renuntand astfel la sentimentele de inutilitate
  • Daca scopurile sunt corect proiectate, clientii incep sa obtina satisfactii de pe urma lor, acceptand astfel mai usor partile mai putin agreabile ale existentei lor
  • Daca clientii obtin succese, se autopercep ca fiind valorosi si utili

 

Lasa un comentariu