Psihoterapia aversiva 

Psihoterapia aversiva presupune inlaturarea modelelor nedorite de comportament prin metoda sanctiunilor. Sanctiunea presupune atat inlaturarea intaririlor negative, cat si administrarea de pedepse (de ex: socuri electrice de mica intensitate).

Reintarirea negativa este folosita pentru a ajuta pacientul sa-si elimine comportamentul nedorit.

Pedepsele sunt rareori eficiente ca metoda de tratament, lucru demonstrat de cercetarile facute pe alcoolici, fumatori, dependenti de droguri sau bulimici. In prezent, utilizarea socurilor ca stimuli aversivi a scazut foarte mult datorita aspectelor etice si a faptului ca noile comportamente dezirabile nu au tendinta sa se generalizeze si la alte situatii asemanatoare din exterior.

O forma mai putin controversata a terapiei aversive implica imaginarea de catre pacient a unui aspect neplacut (miros, gust) care se intampla in conjunctie cu comportamentul nedorit. Stimulul aversiv este asociat cu un comportament nedorit.

  • Metoda modelarii

Presupune insusirea unor modele comportamentale dezirabile prin imitarea altor persoane (terapeutul, parintii). Se foloseste la copii mici si la persoanele cu deficiente de natura cognitiva.

A fost utilizata atat ca metoda de desensibilizare, cat si ca metoda de a face fata unor situatii de viata. Se foloseste la subiectii care au dificultati de comunicare interpersonala datorita anxietatii (ex: subiectii care nu pot spune nu – terapia asertiva are menirea de a-i invata sa-si exprime deschis si adecvat gandurile si sentimentele).

I se explica pacientului diferenta dintre comportamentul agresiv prin care se incalca drepturile celorlalti, comportamentul defensiv si comportamentul asertiv –  fiind definit ca modul de exprimare a unor solicitari sau refuzuri calm, degajat, fara teama si cu respectarea drepturilor celorlalti.

Acest antrenament are loc mai intai in cabinetul terapeutului, apoi si in afara lui.

Mai exista o orientare care conciliaza teoria comportamentala cu cea psihodinamica: Arnold Lazarus a facut incercari in aceasta directie. In spatele unui comportament fobic se poate ascunde o problema mai complexa, de aceea nu este indicat sa aplicam tehnica desensibilizarii intr-un mod rigid.

Ex: clientul cu fobie de poduri. Dupa o scurta investigare psihologica, terapeutul descopera ca pacientul suferea de o frica de asumare a responsabilitatii, care avea la baza trairile negative din copilarie legate de mama sa.

 

Lasa un comentariu