Procesul recuperarii din dependenta de alcoolProcesul recuperarii din dependenta de alcoolCercetatorii americani Prochaska si Di Clemente au determinat patru faze care constituie procesul de recuperare a persoanelor dependente de alcool.

Prima faza o numesc pre-meditativa – este faza in care drogul se consuma si se refuza orice observatie sau eveniment care ar putea declansa reflectarea. Apar tulburarile cauzate de consumul de alcool. Aceasta faza poate dura ani de zile.

A doua faza: meditativa – persoana incepe sa mediteze cu privire la viata sa si poate hotari ca o schimbare ar fi totusi binevenita. Este o faza care poate dura la fel de mult ca si prima, deoarece pana la actiune mai poate trece o perioada lunga de timp.

A treia faza: cea de actiune – consta in cautarea solutiilor si aplicarea lor. Pentru inceput pot avea loc modificari de mica amploare, in viata cotidiana, care pot sustine persoana si mai departe in cea de-a patra etapa.

A patra faza: perseverenta. Se mentine solutia gasita si se adapteaza programul la eventualele schimbari in conditiile de mediu si de evolutie psihica ale pacientului.

 

Psihologul Ralf Schneider specialist in tratarea dependentelor de alcool si medicamente afirma ca un dependent are nevoie de mai multe tentative de a scapa de boala in mod definitiv. Nu va asteptati ca cel care a scapat de sub control consumul de bautura alcoolica sa reuseasca singur sa se elibereze de acest viciu si nici sa scape de el intr-un timp scurt.

Primii pasi de insanatosire debuteaza cu schimbarile la nivel simptomatic: isi propune sa nu mai bea. Abia apoi intelege ca trebuie sa modifice si anumite convingeri si atitudini din viata lui, sa-si rezolve situatiile sociale sau personale, imbunatatind relatiile importante. Persoana va ajunge intr-un final la concluzia ca este important sa ia in considerare sentimentele si nevoile personale, sa se analizeze schimband in profunzime modul de gandire si viziunea asupra vietii care au impins-o intr-un fel sau altul la acest viciu.

De regula, orice boala atentioneaza omul ca trebuie sa schimbe ceva in stilul sau de viata. “Majoritatea bolilor sunt un asemenea semnal de alarma. Trupul si sufletul striga dupa ajutor, roaga sa nu mai fie maltratate atat de cumplit. […] Cine intelege insa semnalul de alarma ca pe o sansa de a lua din timp masuri isi va modifica felul de viata in asa fel incat in ansamblu sa fie mai multumit” (Ralf Schneider, 1999). Sa luam spre exemplu analogia cu ulcerul la stomac. In acest caz, multi oameni care se lasa doar pe mana bisturiului, cu siguranta ca vor suferi mai departe de ulcerul numarul doi. Efortul de recuperare este similar cu cel in cazul dependentei: numerosi oameni prefera sa se opereze de mai multe ori si decedeaza intr-un final din cauza bolii respective in loc sa schimbe modul de viata. Finalul acesta are la baza doua cauze: ori nu stiu ce sa schimbe ori sunt prea comozi ca sa schimbe ceva.

 

Cateva intrebari asupra carora putem reflecta, indiferent de ce problema sau de ce tip de dependenta suferim, au fost scrise intr-o publicatie a Alcoolicilor Anonimi dintre care redam:

  • Cine este ratatul: cel caruia nu-i reuseste sau cel care nici macar nu incearca?
  • Pot sa iert si sa uit jignirile?
  • Am nevoie de ceilalti?
  • Paharul meu e pe jumatate plin sau pe jumatate gol?
  • Daca un lucru merita sa fie facut, merita el sa fie facut numai pe jumatate?
  • Pot gasi aspecte bune in mine?
  • Tine succesul in viata numai de noroc?
  • Sunt prea batran/a ca sa ma schimb?
  • Cine este responsabil pentru sentimentele mele?

 

Cele patru etape sunt urmate de catre cel mai important element al insanatosirii definitive, si anume, abstinenta. Aceasta desemneaza renuntarea in totalitate la consumul de bauturi alcoolice sau de preparate culinare care contin alcool. Pentru consolidarea unei abstinente stabile este necesara pastrarea legaturii cu grupuri abstinente. Legaturile cu grupul sunt la fel de importante ca si terapia propriu-zisa.

In clipa in care s-a ales ca stil de viata abstinenta, nu numai ca individul trebuie sa fie capabil sa traiasca fara drog, dar el trebuie sa faca fata si prezentei drogului aflat peste tot in jurul sau.

 

Lasa un comentariu