Principiile conversatiei cu copiii: intelegerea si empatiaCopiii comunica intr-un mod diferit de cel al adultilor. Totul la ei are un mesaj ascuns, o semnificatie aparte, o trasatura care nu este usor de observat la prima vedere. Ei nu spun realitatea concreta si nu pun de obicei intrebari despre fapte care sunt evidente fara a avea un motiv ascuns.

Depinde de parinte daca poate sau nu sa descifreze ceea ce vede la copilul sau. In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea : „Cand un copil povesteste un incident ori pune intrebari legate de el, adesea cel mai bine este sa te referi nu la incident, ci la relatia pe care o implica.”

Astfel, daca un copil intreaba de ce primeste mai putine cadouri decat fratele sau sora lui, de fapt el doreste sa transmita o frica legata de faptul ca nu este iubit la fel de mult. Daca parintele raspunde cu o imbratisare calda si il linisteste astfel pe copil, atunci a inteles ce se afla in spatele anxietatii sale.

 Copiii doresc adesea sa se mai asigure: „In spatele multora dintre intrebarile copiilor se afla dorinta de a se mai asigura o data. Raspunsul cel mai bun la astfel de intrebari este tocmai asigurarea ca relatia in cauza este durabila. Cand copilul vorbeste despre un incident este util uneori sa reactionam nu la incidentul in sine, ci la sentimentele din jurul lui.”

 O greseala frecventa a parintilor in comunicare este ca nu lasa sentimentele copiilor sa existe pur si simplu. Ei incearca de multe ori sa le nege sau sa le schimbe.

De exemplu ii spun copilului ca nu este frumos sa fie furios sau enervat si ca trebuie sa isi schimbe aceste sentimente sau trairi. Daca parintele accepta ca si copilul are dreptul la sentimente si ca ele sunt o parte integranta a unei vieti si a oamenilor in general, atunci copilul se va simti mai liber si se va putea exprima, acest lucru ducand la relaxarea relatiei si la sanatate mentala si emotionala.

Cum pot parintii sa arate acest lucru? Simplu: prin a arata intelegere: „Cand un copil afirma ceva despre el insusi, este in general de dorit sa-i raspundem nu aprobandu-l sau dezaprobandu-l, ci oferindu-i indicii clare ca il intelegem dincolo de asteptarile lui.”

 

Adaptare dupa “Intre parinte si copil” – Haim Ginott


Lasa un comentariu