Prietenia dintre femei si barbatiPoate exista o prietenie reala intre o femeie si un barbat? Raspunsul la aceasta intrebare nu este clar nici acum. Taberele sunt impartite, unii sustin ca o astfel de relatie de simpla prietenie ar fi posibila daca sunt indeplinite anumite conditii, iar altii o socotesc drept utopie.

De curand, o echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford a venit cu o noua explicatie, stiintifica de aceasta data, cu privire la dilema in cauza. Acestia s-au concentrat pe modul in care femeile si barbatii privesc prietenia, ignorand in totalitate componenta sexuala.

Daca prin ochii unei femei, prietenii cei mai buni sunt considerati ca facand parte din familie, prin comparatie, barbatii au tendinta de a aprecia o relatie de prietenie in functie de gradul de confort pe care li-l ofera.

Este dificil sa mentii vie flacara iubirii in cazul unei relatii la distanta, si, la fel de greu este sa mentii o legatura apropiata cu un prieten care traieste in alt oras/tara. Oamenii de stiinta pretind ca au descoperit modalitatile prin care poti sa pastrezi vii aceste relatii, si, ceea ce este interesant – solutiile par a fi diferite pentru femei si barbati.

Pornind de la un studiu intreprins de profesorul Robin Dunbar de la Universitatea Oxford, in cadrul caruia cauta sa explice modul in care perceptiile oamenilor se schimba in momentul in care termina scoala si pleaca la facultate, s-a putut observa faptul ca prieteniile legate in timpul scolii/liceului intre fete rezistau mult mai mult, daca acestea pastrau legatura telefonica pentru a se tine la curent cu noutatile. Cu toate acestea, conversatiile telefonice nu au contribuit deloc la mentinerea prieteniilor intre baieti. In cazul celor din urma, prietenia se reducea la activitatiile si lucrurile pe care le faceau impreuna: iesirile la bere in oras, meciuri de fotbal s.a.

Pornind de la diferentele evidente dintre sexe in ceea ce priveste relatiile de prietenie, femeile sunt cele care dezvolta prietenii foarte intense si, asemanator relatiilor de tip romantic, cand acestea se sfarsesc, se sfarsesc catastrofal, a conchis cercetatorul. De cealalta parte, tot ce isi doresc barbatii este sa aiba un grup alaturi de care sa poata desfasura diferite activitati, fara implicari inutile. Cativa amici/prieteni cu care sa iasa la baut este mai mult decat suficient.

Este dificil sa spunem ca o prietenie dintre o femeie si un barbat poate supravietui pentru multa vreme, atata timp cat acestia o definesc intr-un mod cu totul si totul diferit. Nevoile si asteptarile difera, si intr-un final acest lucru se va resimti din plin. Femeile tind sa ceara mai mult si sunt dispuse (insasi constructia lor le ajuta) sa faca eforturi sustinute pentru a pastra vie relatia de prietenie, iar prin contrast, barbatii cauta sa mentina lucrurile cat mai simple.

Mergand mai departe, cand vorbim despre relatiile interumane si ne axam strict pe ceea ce numim prietenia “dezinteresata” dintre o femeie si un barbat, nu putem sa nu luam in considerare, ca mai devreme sau mai tarziu, poate interveni atractia sexuala sau sentimentele de dragoste.
Si dincolo de parerilor psihologilor, filosofilor sau a oamenilor de stiinta,  noi ce vedem pana la urma in jurul nostru? Putem lega prietenii stranse cu sexul opus? Eu una, nu pot spune ca am intalnit asa ceva pana acum. Intr-un final tot s-a strecurat atractia senzuala sau romantica, flirturi, asteptari si dorinte care depaseau cu mult granitele prieteniei. Din punctul meu de vedere, pentru a se putea dezvolta o relatie platonica intre persoane de sex opus, este necesar ca ambii sa fie capabili sa faca o dinstinctie clara intre sentimentele de iubire, cele sexuale si cele de simpla prietenie.

Prietenie in adevaratul sens al cuvantului sau doar un paravan pentru o atractie nemarturisita?
Un raspuns clar la intrebarea daca femeile si barbatii pot fi doar prieteni, este dificil de dat. Cert este ca interesul sexual sau romantic nu anuleaza in niciun fel existenta si valoarea unei prietenii, atata timp cat in relatiile de prietenie oricum exista planuri, surse de satisfactie si scopuri, mai mult sau mai putin constientizate.

Lasa un comentariu