Partea 1O LEGENDA REPOVESTITA

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti, deci poate fi valabil si in prezent. Undeva intr-un tinut indepartat, oamenii traiau fericiti si isi vedeau de treburile lor in pace. Dar aceasta pace, desi placuta, avea un pret: tributul platit unei vrajitoare. Dupa ani si ani de liniste si imbelsugare, cand nimic nu tulbura viata lor placuta, oamenii s-au gandit – ca asa se gandeste omul cand ii merge prea bine si nu stie de ce – ca nu mai are rost sa plateasca tributul intrucat nu are ce sa li se intample. Entuziasmul si veselia fara obiect, banii pe care i-ar fi economisit se constituiau in tot atatea argumente – poti argumenta orice cand nu ai nimic de transmis – in favoarea acestei idei. Au anuntat vrajitoarea ca nu-i mai platesc tributul si au ramas surzi in fata amentintarilor ei.

Ei se simteau atat de mari si tari, incat lor nu li se putea intampla nimic.
Drept represalii, vrajitoarea a otravit fantana castelului, locul din care toti locuitorii se aprovizionau cu apa. Cei care ar fi baut apa din fantana innebuneau pe loc. In scurt timp toti locuitorii au baut apa otravita din fantana cu exceptia imparatului care prefera apa unui izvor cristalin din munti. Viata locuitorilor s-a schimbat profund. Toata ziua se plimbau si discutau ingrijorati :
“- Ce ne facem cu imparatul nostru drag?”, spuneau unii.
“- A innebunit”, se vaicareau altii.

Au consultat doctori pentru a gasi cauza bolii grave a imparatului, au inaltat rugaciuni pentru ca imparatul lor sa se vindece de boala nebuniei. Dupa multe investigatii au constatat ca imparatul obisnuia sa bea apa dintr-un izvor.
“- Asta trebuie sa fie cauza”, si-au spus cu totii. “Apa din acel izvor este vinovata de boala imparatului”.
In final au decis sa trimita o delegatie la imparat pentru a-l convinge sa bea si el apa din fantana ca toata lumea si se va simti cu siguranta mai bine. Degeaba a incercat imparatul saptamani de zile sa le explice situatia, sa le arate otrava din fantana, sa le aminteasca de amenintarile vrajitoarei. Toata lumea clatina din cap si se gandea cat de grava este nebunia imparatului. Imparatul a suferit, a incercat in zadar sa faca ceva, s-a perpelit zi si noapte in cautarea unei solutii viabile. Deznadejdea a pus stapanire pe el, incetul cu incetul.

Intr-un final s-a decis sa bea si el apa din fantana otravita. Toata lumea a fost multumita.
“- Ati vazut, datorita rugaciunilor si argumentelor noastre imparatul s-a insanatosit! Daca nu eram noi sa-l ajutam, sa-l indemnam cu putere sa renunte la izvorul cristalin si sa bea apa din fantana, nu s-ar fi insanatosit. Ce bine este ca acum imparatul nostru iubit este la fel ca noi!”

 

 

Cunoasterea

Discipolii meditau asupra unui dicton al lui Lao Tze: „Cei care cunosc, nu spun. Cei care spun, nu cunosc.”
Cand maestrul a intrat, ei l-au intrebat ce semnificatie au aceste cuvinte.
Maestrul i-a intrebat: „Care dintre voi cunoaste parfumul trandafirilor?”
Toti au ridicat mana.
Apoi le-a spus: „Exprimati-l in cuvinte!”
Toti au ramas tacuti.

 

 

 

Lasa un comentariu