Personalitatea supradotatilor 

In opinia Yolandei Benito (2004) schimbarile si dezvoltarea capacitatilor cognitive vor influenta modalitatile de interactiune sociala si emotionala cu ceilalti. Este important pentru dezvoltarea socio-emotionala a fiecarui copil, si in special in cazul copiilor supradotati, ca educatorii si parintii care se confrunta cu o serie de caracteristici, de altfel destul de frecvente, sa reactioneze intr-un mod adecvat.

Sensibilitate, moralitate, spirit de justitie

Sensibilitatea marita fata de lumea inconjuratoare si preocuparile profunde legate de moralitate si justitie sunt o consecinta a sentimentului de inadaptare, a cresterii conflictelor interne, a lipsei de intelegere din partea altora asupra capacitatilor si abilitatilor copiilor supradotati.

Acesti copii sunt precoce in intelegerea problemelor societatii cat si ale adultilor, fara a avea o maturitate emotionala suficienta pentru a se confrunta cu prblemele anterior mentionate.

Ei isi pun probleme legate de existenta lui Dumnezeu, precum si de ceea ce este infinitul. Ii intereseaza temele de actualitate si manifesta un interes precoce pentru timp.

Spirit investigativ:
intrebari exploratoare la varste fragede, cautandu-se raspunsuri concludente. Copiii supradotati nu se multumesc cu realizari superficiale si sondeaza cele mai profunde sentimente si posibilitati, ei caracterizandu-se prin abilitati cognitive inalte, tenacitate, incredere in abilitatile lor si tarie de caracter; de la o varsta foarte mica pun intrebari exploratoare si nu sunt multumiti de orice raspuns.

Personalitatea creativa
Procesul creatiei nu poate fi realizat separat de personalitatea creativa. O serie de cercetari (realizate de Torrance, Stein, Amabile) au condus la obtinerea unui numar considerabil de date privind caracteristicile personalitatii creative.

E.P. Torrance a rugat un grup de experti in creativitate sa enumere caracteristicile pe care le considera tipice pentru persoanele creative si a obtinut urmatoarea lista de trasaturi: curajos in convingeri, curios, cercetator, independent in judecata, intuitiv, preocupat de sarcinile care i se dau, nu accepta lucrurile numai in baza a ceea ce i se spune, idealist, doritor sa-si asume riscuri.

Tardif si R. Sternberg (Sternberg, 2005) sintetizeaza rezultatele mai multor studii asupra caracteristicilor motivational-atitudinale ale personalitatii creative: spirit de aventura, perseverenta, inclinatie spre cercetare, deschidere catre experiente noi, spirit de lider, disciplina si capacitate de ordonare a propriei activitati, motivatie intrinseca, centrare pe sarcina, realizare independenta, competivitate, nevoie de intimitate, prezenta sociala buna, toleranta la ambiguitate, interese multiple, valorizarea originalitatii si creativitatii, neconventionalitate in comportament, nevoie de “experiente de varf”.

Unii autori se concentreaza asupra unei singure trasaturi, pe care o considera factor-cheie in performanta creativa.

Autor: Durac Valentina, psiholog

Lasa un comentariu