Pentru profesori – cum sa-si motiveze elevii 

Programe speciale care pot fi utilizate in managementul clasei de elevi:

Consecintele grupului: se refera la utilizarea ajutorului pe care-l ofera clasa de elevi. Poate fi aplicata cu succes pentru a recompensa grupe de elevi pentru puncte acumulate sau prin recompense contingente unui comportament ce apartine clasei. Un profesor trebuie sa fie constient de pericolul pe care-l poate avea exercitarea in exces a presiunii colegilor asupra unui individ.

Programul de intariri-simbol: ofera elevilor posibilitatea de a castiga simboluri pentru rezultate academice sau comportamente pozitive. Simbolurile sunt schimbate periodic pentru recompense dorite.

Contractul de contingenta: intelegere intre profesor si elev, specificand ceea ce trebuie sa fie realizat de catre un individ pentru a castiga o recompensa.

Multe din metodele precizate pot fi utilizate de catre elevi pentru a-si controla propriul comportament. Elevii pot participa la stabilirea de obiective, la stabilirea nivelului competentelor, la evaluarea rezultatelor, la selectarea si oferirea de intariri.

Atunci cand este posibil, profesorul trebuie sa se concentreze pe performantele academice, nu doar pe modul in care sunt urmate regulile clasei. El trebuie sa utilizeze intaririle pozitive inainte de cele negative, saturare sau pedeapsa. De asemenea, inainte de a se utiliza vreun program, profesorul trebuie sa ceara sfatul unui specialist.

Criticile aduse acestor metode vizeaza intaririle care se aduc elevilor pentru realizari, recompensele si lipsa unei motivari naturale a elevului pentru invatare.

 

Fragmente din Psihologie Educationala si Elemente de Psihologia Dezvoltarii – Lect. Dr. Viorel Mih

Lasa un comentariu