Pentru femei este important sa auda – imi pare rauFoarte multe certuri dintre femei si barbati se termina cu aceste cuvinte: „imi pare rau”. Pentru barbati este insa foarte dificil sa spuna „imi pare rau” pentru ca simt ca isi pierd credibilitatea sau respectul in fata sotiilor sau iubitelor lor. Pentru o femeie este insa o dovada de dragoste si respect atunci cand barbatul recunoaste ca a facut o greseala si isi cere iertare.

Multi barbati spun ca atunci cand se cearta cu sotiile lor devin din ce in ce mai duri si mai fermi, si ca nu recunosc ca au gresit, chiar daca sunt convinsi ca asa este. Ei nu ajung sa se comporte astfel pentru ca nu o iubesc pe femeia cu care sunt casatoriti, ci pentru ca asa cred ca o vor pastra langa ei. Ei doresc sa detina controlul relatiei si sa fie respectati. Daca insa comunica, vor reusi mai repede sa ajunga la o relatie armonioasa.

Pentru o femeie legatura dintre ea si sotul ei este ceva foarte profund. Isi doreste apropiere, deschidere, intelegere, atitudine impaciuitoare. Aceasta atitudine impaciuitoare o va face sa se simta protejata, sa simta ca este iubita. Ea vrea sa auda „imi pare rau” din partea sotului ei. Astfel vede ca este inteleasa si ca celui de langa ea ii pasa de sentimentele ei si de ceea ce se intampla cu ea.

Un barbat care ii va spune sotiei „imi pare rau” va castiga mult in relatie. Ea se va simti mult mai atrasa de el contrar convingerii barbatilor.

Daca exista un conflict, o femeie va dori sa inteleaga ce se afla in spatele lui, cum s-a ajuns aici, cum poate fi stopat, care e cauza reala. Ea nu se va opri din a se certa si din a cerceta cauza pana cand nu va fi complet iesit la suprafata. De aceea o poate ajuta foarte mult deschiderea barbatului, si mai ales faptul ca el recunoaste partea de conflict care a fost determinata de atitudinea sau comportamentul lui.

Un conflict poate aduce cu sine mai multa apropiere intre sot si sotie, pentru ca daca se rezolva, ii va ajuta sa se cunoasca mai bine, sa stie care sunt nevoile lor si unde pot sa mai lucreze astfel incat sa aiba o relatie mai frumoasa si mai plina de iubire.

Cand o femeie este in plin conflict, incepe sa aduca trecutul in discutie. Acest lucru este foarte neplacut pentru orice barbat, dar pentru femeie aceasta este o modalitate de apropiere si de intarire a legaturii. Ea simte ca prin a accesa lucrurile petrecute in trecut, va determina o schimbare in prezent. Ea nu urmareste sa il provoace pe sotul ei, ci vrea sa fie convinsa ca exista dragoste adevarata si ca el o va iubi neconditionat.

 O femeie se va simti „impacata” de catre sotul ei atunci cand:

  • O lasa sa-si verse frustrarile si supararile fara sa se infurie si sa-i intoarca spatele
  • Recunoaste ca a gresit si isi cere scuze spunand „imi pare rau. Ma poti ierta?”
  • Intelege dorinta ei fireasca de a discuta, de a face concesii si de a ajunge la o concluzie
  • Incearca sa pastreze relatia frumoasa in prezent, rezolvand conflictele din trecut
  • Este iertata pentru orice greseala pe care o marturiseste
  • Nu i se alimenteaza amaraciunea si ostilitatea, ci este asigurata intotdeauna de dragostea simtita

 

Adaptare dupa „ Dragoste si respect” de E. Eggerichs

 

Lasa un comentariu