Pentru a comunica, descifrati codul!Femeile si barbatii comunica diferit. Exista multe diferente intre cum se transmite mesajul care porneste de la femei si mesajul care porneste de la barbati. Cand doi oameni hotarasc sa locuiasca impreuna, descopera noi modalitati de a comunica si de a impartasi. Totusi, majoritatea certurilor din cuplu sau din casnicie, este determinata de lipsa de intelegere a mesajului transmis.

Oamenii folosesc un canal de comunicare si pe el transmit un mesaj. Oamenii comunica deci printr-un cod. Este important sa invete sa-l descifreze de cat mai timpuriu mai ales daca sunt intr-un cuplu.

Daca de exemplu, un barbat uita frecvent de aniversarea sotiei lui si aceasta se supara de fiecare data, dar intr-un an isi aminteste si ii cumpara un cadou nepotrivit, un cadou care sa o jigneasca (o camasa cu trei numere mai mari decat poarta ea sau un abonament la sala, desi ea uraste sportul, iar el stie acest lucru), atunci sotia se va simti neimportanta pentru sotul ei, se va simti neiubita.

Barbatul si-a amintit de aniversarea sotiei lui si in realitate a incercat sa o bucure si sa o faca sa se simta speciala, dar nu a reusit decat sa aduca un conflict in familie. De ce s-a intamplat astfel? Pentru ca cei doi nu au stiut sa comunice, nu au descifrat codul celuilalt. Ea si-a dorit atentie si a fost jignita, deci s-a simtit neiubita, iar el a vrut sa faca un cadou prin care sa isi arate interesul, dar nu a fost atent la ceea ce a cumparat in sine, pentru ca, pentru el, acesta nu este un amanunt important.

Femeile sunt in general mult mai atente la detalii, iar barbatii sunt mai practici si mai putin interesati de micile corecturi sau aranjamente. Femeile considera ca este foarte important aspectul perfect aranjat al unui decor, pe cand barbatii de multe ori nici nu-l observa sau nu il apreciaza. Femeile comunica mai mult decat barbatii prin mici gesturi romantice, dar barbatii uneori nu le observa si acest lucru le face pe femei sa se indeparteze si sa devina mai reci din punct de vedere afectiv.

Barbatii sunt uneori directi cu femeile, nu pentru ca doresc sa le bruscheze, ci pentru ca asa comunica ei. Acesta este modul in care ei transmit mesajul.

Un exemplu de mesaj diferit exprimat prin aceleasi cuvinte ar putea fi urmatorul:

Ea spune: „ Nu am cu ce sa ma imbrac”- ceea ce vrea ea de fapt sa spuna este ca nu are nimic nou de imbracat.

El spune: „ Nu am cu ce sa ma imbrac.”- ceea ce vrea sa spuna el de fapt  este ca nu are nimic curat de imbracat.

Acesta este un exemplu tipic de comunicare diferita dintre femei si barbati. Fiecare dintre ei vede lucrurile din perspectiva propriilor nevoi si de aici pot aparea probleme in comunicare.

Adaptare dupa Dragoste si respect – Emerson Eggerichs

Lasa un comentariu