Pedeapsa, metoda de educare? 

Cuvantul „disciplina” este inrudit cu cuvantul discipol si inseamna a invata, ceea ce inseamna ca disciplinarea eficienta are ca si reper central achizitia unor comportamente sanatoase. Copiii invata inca de cand sunt mici ce trebuie sa faca pentru a obtine ceea ce isi doresc si cum pot controla actiunile celorlalti prin observarea efectelor pe care il are comportamentul lor: “daca plang, vine cineva si ma ia in brate.”

Prin urmare, orice comportament al copilului are o anumita functie, adica un anumit motiv pentru care se manifesta la un moment dat. Acest lucru se intampla deoarece invatam sa facem lucruri daca ele ne aduc un beneficiu sau daca prin acele comportamente putem evita anumite consecintele neplacute.

Modul in care se exprima comportamentul depinde de abilitatile pe care le are copilul in repertoriul sau comportamental. De exemplu, toti copiii sunt furiosi din cand in cand, dar isi descarca furia prin mai multe moduri: plans, trantit, ridicat tonul, in functie de cum au fost invatati sa exprime furia.

Ce inseamna sa pedepsesti?

Pedeapsa inseamna exercitarea unui control exterior, prin forta, asupra copiilor cu scopul de a le modifica un comportament problematic si consta in manifsetarea unor forme de abuz:

  • Abuz fizic: provocarea durerii prin palmuire, lovire, batai grave
  • Abuz emotional:
    – atacuri personale, cum ar fi pronuntarea numelui copilului cu tonalitati negative, etichetare, poreclirea, ridiculizarea, insultele, umiliere, intimidare, adresarea cu un ton ridicat.
    – suferinta impusa prin retinerea mancarii, inchiderea intr-o camera intunecata (de exemplu in pivnita sau in baie), etc.
    – penalizari care nu au nici o legatura cu comportamentul inacceptabil (ex. copilul nu are voie sa iasa la joaca toata saptamana, pentru ca a spart o farfurie sau a stricat o jucarie)
  • Abuz sexual

 

Asistarea la o forma de abuz: violenta parentala

Desi adultul nu doreste sa recurga la astfel de metode pentru ca nu par a fi cele mai potrivite, totusi, de cele mai multe ori parintii aleg sa disciplineze in acest fel din mai multe motive:

1) Au primit ei insisi acelasi „tratament” cand au fost copii
2) Nu cunosc nici o alta metoda prin care sa obtina rezultatul asteptat
3) Cred in eficienta pedepsei

Aparitia imediata a efectului pedepsei poate functiona ca o recompensa pentru cel care o foloseste (in cazul nostru parintele) si, prin urmare, poate duce la utilizarea ei abuziva. De exemplu, daca il pedepseste pe copil punandu-l la colt pentru ca se juca prea galagios, parintele obtine ca beneficiu imediat, incetarea galagiei. Fara sa-si dea seama, parintele nu mai cauta alte solutii la o situatie nedorita, fiind tentat sa o rezolve rapid prin pedepsirea celui care a produs-o.

Pedeapsa poate modela comportamentul celui pedepsit. O serie de studii au evidentiat, in mod repetat, ca acei copii care au fost martorii sau tinta unor pedepse excesive tind sa recurga ei insisi la pedepsirea oamenilor din jurul lor. Uneori, exprimarea pedepsei poate fi amanata pana cand devin ei insisi adulti si intra in rolul de parinti.


Efectele pedepsei asupra parintelui

De multe ori acesta se simte vinovat dupa ce pedepseste copilul, mai ales daca l-a pedepsit prea aspru, „la manie”; va regreta ulterior ca a folosit o metoda care a avut efecte negative asupra copilului si nu a fost eficienta in schimbarea comportamentului. De asemenea, relatia dintre parinte si copil va avea de suferit: copilul va fi mai putin comunicativ cu parintele, va cauta afectiune in alta parte, isi va pierde increderea in parinte, va ascunde unele lucruri fata de el etc.


Efectele pedepsei asupra copilului

Invata un model agresiv de disciplina

Modelul oferit de catre parinti are uneori un impact mai mare asupra copilului, decat orice alte metode folosite in disciplinarea lui. Copilul invata cel mai bine imitand, uneori inconstient, exemplul care ii este oferit de catre parinte. Adolescentii care au fost loviti aproba folosirea pedepsei corporale si sunt mai probabil sa o foloseasca atunci cand vor avea copii (Dietz, 2000).

Invata un model agresiv de gandire si relationare

Copiii care sunt agresati fizic sau verbal manifesta comportamente agresive in familie, frati, bunici parinti precum si cu copiii de aceeasi varsta, la gradinita sau scoala. Cercetarile arata ca acei copii care au fost pedepsiti fizic fac mai multe atribuiri ostile fata de comportamentul ambiguu al colegilor lor, produc mai putine solutii intr-o situatie de rezolvare de probleme si aleg variante mai ostile. (Dietz, 2000 apud Hart, Ladd & Burleson, 1990; Haskett, 1990; Trickett, 1993; Weiss et al., 1992).

Dezvolta probleme emotionale si comportamentale

Cercetarile au aratat ca abuzul emotional este mult mai puternic asociat cu problemele psihologice decat abuzul fizic sever (Clausen si Crittenden, 1991; Forth si Chamberland, 1995). Lindahl (1998) arata in urma unui studiu ca „ordinele” date de parinti si constrangerile asupra copiilor au discriminat intre baietii cu comportament disruptiv si cei fara probleme de comportament. In concluzie, un nivel ridicat al controlului este asociat cu aparitia unui numar crescut de comportamente disruptive.

 

Fragment din Ghid de disciplinare pentru parinti – Domnica Petrovai, Diana Tudose, Adina Botis, Sorina Costandache

Lasa un comentariu