Pasiv-Agresiv: ce inseamna de fapt?Pasiv-Agresiv: ce inseamna de fapt?Termenul de pasiv-agresiv este definit ca o expresie “neasertiva” a sentimentelor negative, a sentimentelor de furie si a resentimentelor. Adica, in loc de a exprima verbal sau fizic frustrarea sau furia – sau chiar sa spuna, simplu, “nu” cand i se cere sa indeplineasca o sarcina – cineva descris ca avand un comportament pasiv-agresiv ar putea actiona pur si simplu placut, dar apoi nu va continua cu indeplinirea sarcinii.

Uneori, personalitatea pasiv-agresiva poate fi usor de recunoscut. De fapt, aceste comportamente au fost o data cunoscute ca tulburari de personalitate sub acelasi nume – tulburarea de personalitate pasiv-agresiva. Astazi, tulburarea de personalitate pasiv-agresiva nu mai este considerata o stare a sanatatii mintale, iar diagnosticul nu mai este recunoscut. Dar, aceasta nu inseamna ca aceste trasaturi de personalitate nu exista.

Comportamentele pasiv-agresive pot fi foarte ingrijoratoare si pot necesita ajutor si tratament medical pentru a le face fata. Oamenii cu trasaturi de personalitate pasiv-agresiva tind, de asemenea, sa dezvolte in timp sentimente de furie.

 

Simptome ale comportamentului Pasiv-Agresiv

Inca nu s-a inteles de ce unii oameni se comporta intr-o maniera pasiv-agresiva sau au caracteristici cronice de personalitate pasiv-agresiva. Dar se crede ca genetica ar putea juca un rol important in plus fata de mediul inconjurator.

Unele semne si simptome identificabile ale comportamentelor pasiv-agresive includ:

  • Evitarea responsabilitatilor
  • Indeplinirea tarzie a responsabilitatilor, deloc, sau intr-un mod ineficient
  • Bosumflarea
  • “Uitarea” indeplinirii sarcinilor sau folosirea uitarii ca mijloc de a scuza faptul ca nu au fost facute
  • Reticenta la acceptarea sugestiilor celorlalti
  • Temerea fata de cei aflati in pozitii de autoritate
  • Inabusirea sentimentelor de furie
  • Resentimentele si invinovatirea celorlalti oameni

Persoanele cu personalitate pasiv-agresiva, de obicei, nu-si exprima dezaprobarea sau nu-si exprima cu voce tare resentimentele; comportamentele lor sunt cele care indica faptul ca ignora pasiv o cerere/rugaminte sau o responsabilitate, sau o indeplinesc doar cu resentimente.

 

Diagnosticarea si Tratamentul Trasaturii Pasiv Agresive

Un specialist in sanatate mintala, precum un psiholog sau psihiatru, poate efectua o evaluare psihologica in vederea diagnosticarii comportamentul pasiv-agresiv. El va pune, de asemenea, intrebari ajutatoare si va revizui istoria simptomelor pentru a recomanda cea mai potrivita schema de tratament.

Tulburarea de personalitate pasiv-agresiva a fost considerata o stare cronica, insemnand faptul ca nu exista nici o sansa de recuperare. Dar oamenii cu comportament pasiv agresiv pot invata sa se descurce cu aceste comportamente si sa invete metode prin care sa faca fata simptomelor.

Terapia si consilierea pot ajuta oamenii cu comportamente pasiv-agresive sa invete sa-si inteleaga comportamentul si sa reactioneze intr-un mod adecvat. Pot invata cum sa-si exprime sentimentele intr-un mod mai bun inainte de a-si dezvolta ostilitatea sau resentimentul. Tratamentul poate fi eficient si prognoza pentru depasirea pasiv-agresivitatii este considerata buna.

Este, de asemenea, important sa se evite dependenta de droguri sau de alcool si orice abuz de substante sau dependentele ar trebui tinute sub control ca parte a gestionarii pasiv-agresivitatii.

Deci, poate ca acea prietena care-si „uita” intr-un mod convenabil promisiunea de a te ajuta sa-ti faci curatenie in dulap, nu prea voia sa te ajute de la bun inceput. Sau poate ca iti dai seama ca si tu insuti ratezi termenul limita atunci cand iti displace proiectul la care ai fost desemnat sa lucrezi. Daca manifesti frecvent aceste comportamente si simptome de-a lungul timpului, ar fi o idee buna sa ceri ajutor de la un profesionist care sa determine daca ai putea avea personalitate pasiv-agresiva – si sa te invete cum sa te descurci mai bine in situatiile care iti cauzeaza frustrare.

 

Autor: Diana Rodriguez
Traducere si adaptare: Echipa Consultanta-Psihologica

Lasa un comentariu