Parabole 

 

ParaboleUn jurnalist aflat intr-o calatorie intr-o tara asiatica, vede un om urcat intr-un cocotier foarte inalt. Il intreaba: „Nu ti-e frica de faptul ca poti sa cazi si sa mori?”
Omul raspunde: „Nu mi se termina zilele cand cad, ci cad cand mi se termina zilele”.

Morala: legea cauzei si a efectului ne invata ca ele exista, dar nu specifica intr-o situatie data care este una si care este cealalta.

 

*

Un maestru cunoscut anunta ca saptamana viitoare va incepe o serie de conferinte si lectii pentru viitori discipoli.

In ziua de luni, la ora 5, sala imensa de curs gemea de publicul care se bulucea. S-a facut ora 6, s-a facut ora 7, publicul era deja nerabdator. In sfarsit, pe scena apare un discipol al maestrului care ii anunta ca datorita unor situatii neprevazute, maestrul isi cere scuze ca nu poate fi prezent si cursurile se vor tine a doua zi la aceeasi ora.

Marti, la ora 5 sala era plina. Se face ora 6 si maestrul nu mai aparea. S-a facut si ora 7, si in sfarsit aproape de ora 8 discipolul apare pe scena si anunta: „Din cauza unor situatii neprevazute, maestrul nu poate veni la acest curs. Isi cere scuze si va roaga sa reveniti maine la aceeasi ora”.

Miercuri, la ora 5, participantii intr-o sala pe jumatate goala asteptau nerabdatori venirea maestrului. Se face ora 6, se face ora 7 si in sfarsit pe scena urca discipolul care anunta ca maestrul retinut de niste probleme importante, nu poate sa sustina cursul. Isi cere scuze si ii roaga sa revina a doua zi la aceeasi ora.

Situatia se repeta si joi si vineri. In sfarsit, saptamana urmatoare, luni la ora 5, maestrul se prezinta in sala pentru a incepe cursul. Ii priveste zambind pe cei 10 studenti si le spune: „Cu voi voiam sa tin aceste cursuri!”.

Morala: maestrul a actionat cu buna stiinta in acest mod, stiind ca „multi veniti, putini alesi”, lasandu-i astfel sa se aleaga singuri. Doar cine poate trece dincolo de orice orgolii, dincolo de prejudecati, dincolo de stereotipii, doar cine are cu adevarat in suflet un tel nobil poate sa fie intr-adevar, in mod onest, deschis la inalta intelepciune.
Restul sunt doar niste trecatori ce au batut din greseala la poarta cunoasterii.

 

*

Prieteni adevarati

Pe vremuri, traiau in China doi prieteni, unul priceput sa cante la harpa, iar celalalt sa-l asculte. Cand primul canta despre un munte, al doilea spunea:
– Vad muntele ca si cum as fi la poalele lui!
Atunci cand canta despre parau, se grabea sa spuna:
– Aud apa curgand…
Cel care asculta se imbolnavi si muri. Prietenul lui isi taie corzile harpei si n-a mai cantat niciodata. De atunci, gestul de a taia corzile harpei exprima regretul dupa un prieten deosebit.

(101 povestiri zen)

 

*

Grupul celor 99 

Acum multa vreme a trait un rege care, in ciuda stilului sau de viata luxos, nu era nici fericit, nici impacat cu sine insusi.
Intr-o zi, regele a dat peste un servitor care canta fericit in timp ce lucra. Acest lucru l-a facut pe rege sa se intrebe de ce el, Conducatorul Suprem al tinutului, era nefericit si posomorat, in timp ce un umil servitor avea atat de multa bucurie in viata lui?
Regele l-a intrebat pe slujitor: „De ce esti atat de fericit?”

Omul a raspuns: „Majestate, eu nu sunt nimic altceva decat un servitor, iar familia mea si cu mine nu avem nevoie de prea mult – doar un acoperis deasupra capului si mancare calda pentru a ne umple stomacul”.
Regele nu a fost satisfacut cu acest raspuns. Mai tarziu in cursul zilei, el a cerut sfatul sfetnicului sau de incredere. Dupa ce a ascultat problema regelui si povestea servitorului sau, sfetnicul a replicat: „Majestate, eu cred ca servitorul nu face parte din Grupul 99”.
„Grupul 99? Ce anume este acesta?”, a intrebat regele.

Consilierul a raspuns: „Majestate, pentru a intelege cu adevarat ce inseamna Grupul 99, puneti 99 de monede de aur intr-o punga si lasati-o la usa acestui slujitor”.
Cand servitorul a vazut punga, a luat-o cu el in casa. Cand a deschis-o, un mare strigat de bucurie s-a auzit venind din casa lui… Atat de multe monede de aur! El a inceput sa le numere si, dupa ce le-a numarat de mai multe ori, s-a convins ca erau 99 de monede. Dar o intrebare nu ii dadea pace servitorului: „Ce s-ar fi putut intampla cu ultima moneda de aur? Cu siguranta, nimeni nu ar lasa doar 99 de monede!”
A cautat peste tot, dar ultima moneda lipsea.

In cele din urma, epuizat, el a decis ca trebuie sa munceasca mai mult decat oricand pentru a castiga acea moneda de aur si a intregi suma. Din acea zi, viata slujitorului s-a schimbat: muncea foarte mult, a devenit morocanos si isi critica familia pentru ca nu il ajuta sa castige acea moneda de aur. Chiar s-a oprit din cantat in timp ce lucra. Martor al aceastei transformari drastice, regele era din ce in ce mai nedumerit.
Neintelegand ce s-a intamplat cu slujitorul sau, regele s-a indreptat din nou catre sfetnic pentru a afla un raspuns.

Acesta i-a spus: „Majestate, el a intrat acum in Grupul 99. Grupul 99 este un nume dat acelor oameni care au suficient pentru a fi fericiti, dar nu sunt niciodata multumiti, pentru ca tanjesc mereu dupa mai mult si se lupta pentru acel 1 in plus, spunandu-si in sinea lor: “Trebuie sa obtin acest ultim lucru si apoi voi fi fericit pentru toata viata”.
Putem fi fericiti chiar si cu foarte putin in viata noastra, dar in clipa in care primim ceva mai mare si mai bun, incepem sa ne dorim chiar mai mult. Ne pierdem somnul, fericirea, ranim oamenii din jurul nostru. Toate acestea ca pret pentru dorintele si nevoile noastre aflate mereu in crestere”.

 

*

Corect si gresit

Foarte multi elevi de prin diferite parti ale Japoniei veneau la cursurile de meditatie ale lui Bankei. In timpul unei astfel de curs, unul dintre elevi a fost prins furand. Problema i-a fost prezentata lui Bankei, iar solicitarea celor care l-au prins a fost ca cel prins in fapt sa fie trimis acasa. Bankei a ignorat fapta elevului.

Cateva zile mai tarziu, elevul a fost prins din nou, dar si de aceasta data problema a fost ignorata de Bankei. Ignoranta lui Bankei i-a infuriat la culme pe ceilalti elevi. Acestia au semnat o petitie prin care cereau exmatricularea hotului.

Atunci cand Bankei a citit petitia i-a chemat pe toti elevii sai in fata sa.

“Voi sunteti intelepti”, le-a spus acesta. “Voi stiti ceea ce este corect si ceea ce este gresit. Puteti merge in alta parte sa studiati daca doriti, dar acest frate sarac al nostru nu stie nici macar ce este binele si ce este raul. Cine-l va invata daca eu nu o fac? Am de gand sa-l tin aici, chiar daca nu va mai ramane nimeni in afara de el.”

Lacrimile au inceput sa curga pe obrazul fratelui care a furat. Toata dorinta acestuia de a fura disparuse.

 

Lasa un comentariu