Oglindirea emotiilorCopiii invata despre lumea care ii inconjoara si invata despre sine. Ei se raporteaza la corpul lor, la imaginea despre ei prin intermediul oglinzii. In afara de aceasta inspectare in oglinda a partilor corpului sau, se mai poate folosi si de alte simturi, de exemplu, cel tactil.

Important este ca atunci cand un copil se uita in oglinda, el vede o realitate nejudecata. El vede o realitate care poate fi perceputa cu ajutorul ochilor si al creierului. De aceea oglinda este un instrument obiectiv.

In cartea  „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „Functia unei oglinzi este sa reflecte un lucru asa cum este, fara a-l maguli sau a-l ponegri. Nu vrem ca oglinda sa ne spuna: <<Arati groaznic! Ai ochii rosii si fata buhaita! Esti un dezastru. Ai face bine sa iei masuri.>> Dupa cateva intalniri cu o asemenea oglinda magica, ne-am feri de ea ca de ciuma. De la o oglinda vrem o imagine, nu o predica.”

In legatura cu sentimentele, copilul poate invata la fel de multe de la o oglinda emotionala, auzindu-si reflectate propriile sentimente si trairi. Acceptand principiul oglinzii fizice, un om este bine sa auda reflectate sentimentele sale asa cum sunt ele in realitate, in mod obiectiv, neinterpretate.

In relatia cu copiii acest aspect este foarte important. Ei invata foarte mult despre ceea ce simt atunci cand parintele ajuta acest proces prin oglindire. Parintele poate astfel sa recunoasca usor trairile copilului si sa il ajute mai departe sa treaca peste momentul dificil, daca el exista.

A asculta un om si a accepta ca el simte ceva anume intr-un anumit moment este foarte dificil uneori, mai ales pentru ca tendinta principala, datorata educatiei, este aceea ce a incepe sa dea sfaturi sau sa contracareze ceva ce exista in punctul respectiv al vietii: „Ca adulti, ne-am simtit cu totii jigniti, furiosi, speriati, derutati sau tristi. Cand ai o emotie puternica, nimic nu te consoleaza si nu ajuta mai mult decat o persoana care te asculta si te intelege. Ceea ce este valabil pentru adulti este valabil si pentru copii. Comunicarea tandra aduce in locul criticii, predicilor si sfaturilor, balsamul vindecator al intelegerii omenesti.

A oglindi emotiile cuiva inseamna mai mult decat o simpla insiruire a unor detalii observate. Prin intermediul acestui mesaj se transmite unul dincolo de cuvinte si anume acela ca persoana careia i se vorbeste este importanta, ca este sustinuta si ca i se acorda atentie.

A nu judeca, ci doar a reda sentimentele observate, este o modalitate foarte buna de a sustine un om atunci cand acesta are nevoie. Daca este vorba despre un copil, este cu atat mai mult valoros momentul pentru ca va ajuta la dezvoltarea sa mai armonioasa si ii va da alta persectiva asupra mediului care il inconjoara.

 

Adaptare dupa Haim Ginott – „Intre parinte si copil”

Lasa un comentariu