Oamenii care se simt iubiti traiesc mai multStudiile de pretutindeni demonstreaza ca oamenii casatoriti traiesc mai mult decat cei necasatoriti, divortati sau vaduvi. Mai multi cercetatori de la Universitatea de Medicina din Cleveland au chestionat un numar de 8500 de barbati sanatosi – care nu aveau ulcer duodenal, monitorizandu-i ulterior timp de 5 ani. Rezultatul a fost ca 254 dintre ei au dezvoltat ulcer, dar cei care au raspuns la o intrebare din chestionar cu „Sotia mea nu ma iubeste” au prezentat o rata de imbolnavire de pana la trei ori mai mare, decat barbatii care erau convinsi ca sunt iubiti de sotiile lor. Barbatii care au raspuns „da” la intrebarea „va iubeste sotia dvs.?” s-au imbolnavit intr-o mult mai mica masura indiferent de alte variabile de risc.

Un alt studiu facut la Universitatea Harvard realizat in anii `50, pe un esantion de 156 de barbati carora li s-a cerut sa evalueze relatia lor cu parintii a relevat faptul ca dupa varsta de 35 de ani, 91% dintre subiectii care nu considerau ca au o relatie apropiata cu mamele lor au fost diagnosticati cu serioase probleme de sanatate. Numai 45% dintre subiectii care considerau ca au o relatie apropiata cu mamele lor aveau vreo problema majora de sanatate. In cazul apropierii de tata, 82% dintre cei mai putin atasati au ajuns sa sufere probleme serioase, spre deosebire de numai 50% dintre cei care aveau o relatie apropiata. „Pentru participantii care nu se simteau apropiati de nici unul dintre parinti rezultatele sunt uluitoare: absolut toti au fost diagnosticati cu o boala grava dupa ce au atins varsta mijlocie”.

Faptul ca starea de sanatate fizica este influentata direct de starea noastra emotionala, de cat de mult ne-am simtit iubiti de catre familie, este indubitabil. Aceasta inseamna ca, daca ai avut o relatie defectuoasa cu parintii esti condamnat/a la boli cronice? Nu. Cercetarile au aratat si faptul ca o relatie de cuplu in care dragostea este impartasita si aprofundata, adultului respectiv ii aduce o stare de siguranta afectiva compensand carentele de afectivitate in relatia cu parintii. Insa, pentru cei care insista sa repete tiparele relatiilor experimentate in familia de origine, exista mari riscuri de a se imbolnavi serios dupa varsta mijlocie.

Securitatea afectiva oferita de o casnicie asigura adultului o sanatate mult mai buna decat cuplurile care aleg totusi sa locuiasca impreuna, dar necasatoriti. Pentru femei acest lucru este cu atat mai important cu cat casatoria transmite celorlalti ca partenerul ei nu mai este „disponibil”.

Teoretic, casatoria inseamna mai putin stres, mai multa siguranta, buna dispozitie, ceea ce conduce la un sistem imunitar mai puternic. Practic, casatoriile in care fiecare incearca sa conduca, sa ia cat mai mult din ceea ce poate oferi celalalt, provoaca la fel de mult rau. Dar acesta este un alt subiect si nu intram in detalii.

 

„Sigur ca te iubesc, afirma el sus si tare. Sunt sotul tau, asta mi-e meseria”.

Cele mai multe cupluri stau impreuna din dragoste. Aceasta este unul dintre lianturile importante si benefice ale traiului in doi. Insa, pentru barbati dragostea este un mister, mai cu seama ca ei nu stiu la ce se refera femeile cand spun „te iubesc”. Allan Pease in stilul sau umoristic caracteristic descrie aceasta dilema in felul urmator: „Mai intai ii spune <<Te iubesc!>>, dupa care <<Imi iubesc cainele>>, iar in faza urmatoare aflam ca <<Iubesc sushi-ul>> si ca <<Iubesc sa merg la cumparaturi>>. Si astfel bietul de el ajunge sa se intrebe pe unde s-ar clasa intre un preparat culinar, cumparatul hainelor si un labrador”.

In vocabularul limbilor stravechi existau mai multe cuvinte care sa descrie mai multe categorii de dragoste pentru a acoperi fiecare nuanta a sa. Persii aveau 78 de cuvinte (uimitor, nu?), grecii 4, in latina erau 5 cuvinte.

In zilele noastre autorul spune ca ar exista 7 tipuri principale de dragoste. Le descrie astfel:

  1. Dragostea pasionala – atractie fizica, sexualitate
  2. Dragoste pragmatica – iubesti tara, meseria, mancarea, cumparaturile, hobbyurile etc
  3. Dragostea altruista – iubesti o cauza, divinitate, religie
  4. Dragostea obsesiva – emotii instabile, precum gelozie, obsesie
  5. Dragostea frateasca – pentru prieteni, vecini, frati de cruce etc
  6. Dragostea obisnuita – oameni in general, colegi de tot felul
  7. Dragostea familiala – setimente de iubire pentru familie, rude in general

 

Deci, ce ar trebui sa creada un barbat cand iubita lui ii spune „te iubesc”? Relatia lor de pana atunci a fost una plina de sex, umor, buna dispozitie, clipe placute. Felul in care o interpreteaza el mental este: logodna, sau sarim peste ea si intram direct in casnicie, copii, plictiseala, renuntarea la hobby-uri, „torturi mentale”, monogamie pana la moarte, burta si chelie. Pentru femei dragostea inseamna: monogamie, familie – copii, toate prioritatile feminine care ii pot speria pe barbati.

Studiile arata ca barbatii casatoriti traiesc mai mult decat cei necasatoriti, dar este oare adevarat ca tot ei sunt si mai dornici sa moara?

 

Adaptare dupa „De ce barbatii au nevoie de sex, iar femeile de dragoste” – Allan & Barbara Pease
Editura Curtea Veche

Lasa un comentariu