O minte ocupata este o minte fericitaO minte ocupata este o minte fericitaO mare parte a civilizatiei moderne poate fi asociata cu obiceiul uman de a te mentine ocupat.

Nu numai necesitatea este mama progresului, ci si plictiseala. Stiinta, arta, filosofia, cat si celelalte discipline s-au dezvoltat in mare parte in  urma faptului ca oamenii nu aveau cu ce sa-si ocupe mintea. Pe scurt, se plictiseau. 🙂

Exista un conflict in noi intre dorinta de a fi activi si dorinta de a fi inactivi. Daca ni se da sansa de a alege, ramanem in stand-by, profitam de aproape orice scuza pentru a fi ocupati. Si haideti sa fim sinceri, unele dintre aceste activitati sunt relativ inutile (cum altfel am putea explica golful sau cumpararea de pantofi?).

Existenta acestui echilibru a fost demonstrata intr-un mod foarte frumos intru-un studiu recent realizat de Hsee et al. (2010). Cand sunt pusi in fata unei alegeri, participantii prefera sa nu faca nimic, in afara cazului in care li se da chiar si cel mai mic motiv pentru a face ceva: o bomboana, de exemplu. Atunci se avanta in actiune.

Nu numai ca oamenii au nevoie de cel mai mic indemn pentru a fi ocupati, dar sunt chiar mai bucurosi sa fie ocupati decat sa nu faca nimic. E ca si cum oamenii ar intelege ca a fi ocupati te face fericit, dar totusi ai nevoie de o scuza oarecare pentru a o face.

Deci secretul unei vieti fericite este sa fii ocupat, corect? Ei bine, nu e chiar asa. Din pacate, a fi doar ocupat nu este suficient. Aceasta din cauza ca mintile noastre pot rataci la fel de usor atat atunci cand suntem ocupati cat si atunci cand nu facem nimic.

Killingsworth and Gilbert (2010) a efectuat un studiu pe un esantion de 2250 de cetateni americani adulti, la intervale oarecare de timp. De fiecare data, participantii au raportat prin intermediul telefoanelor mobile cum se simteau si ce faceau. Aproape jumatate din datile cand au fost intrebati, in acel moment mintile lor se indepartau de la ceea ce faceau – 43% se gandeau la lucruri placute, 27% la lucruri neplacute, iar restul neutre. Singurul moment cand mintile lor nu rataceau era atunci cand faceau sex.

Ceea ce este interesant este faptul ca atat temele neutre cat si cele neplacute, care au alcatuit un procentaj de 57%, au facut oamenii considerabil mai nefericiti decat activitatea lor curenta, oricare ar fi fost aceasta. Chiar si atunci cand se gandeau la momente fericite, nu erau mai fericiti decat atunci cand se implicau total in activitatea lor curenta.

Asa cum conchid Killingsworth si Gilbert: ”…o minte umana este o minte ratacitoare, iar o minte ratacitoare este o minte nefericita. Abilitatea de a te gandi la ceva ce nu se intampla in realitate este o realizare care presupune un anumit cost emotional”.

Per total, acest studiu a determinat faptul ca lucrurile la care se gandesc oamenii erau un mai bun indicator al gradului de fericire pe care il simteau decat ceea ce faceau.

Toate acestea servesc pentru a sustine ideea ca a fi atent este un lucru bun. A fi atent la ceea ce faci in acest moment te va face probabil mai fericit decat sa-ti lasi mintea sa zboare in alta parte.

Similar, a gasi un motiv ca sa fim activi si angrenati in orice activitate, tinde sa ne faca sa ne simtim mai bine decat sa stam fara sa facem nimic, chiar daca tendinta noastra naturala inclina si catre inactivitate.

Deci a ne mentine ocupati ne face mai fericiti, atat timp cat ne putem abtine de la a ne gandi si la alte lucruri in acelasi timp.

 

Lasa un comentariu