O conversatie fructuoasa incepe cu o ascultare atentaAutorii cartii „Secretul oricarui succes” ofera cateva exemple majore pentru care este avantajos sa taci si sa asculti atunci cand cineva vorbeste.

Un avantaj este acela ca te protejeaza impotriva neplacerilor. Pentru ca asculti, inseamna ca esti atent la sugestii, instructiuni, avertismente. Astfel, nimeni nu-ti poate reprosa ca nu ai ascultat intr-o sedinta, in planificarea unui proiect, la rezolvarea unei teme etc.

Te informeaza asupra a ceea ce se intampla – experienta personala si profesionala se imbogateste in primul rand ascultand apoi aplicand ceea ce ai ascultat si inteles. „Cu cat asculti mai mult cu atat intelegi mai bine ceea ce se intampla”.

Te face mai competent – „ascultarea atenta este modalitatea de a obtine mai multe informatii decat ceilalti”.

Te face mai puternic – o zicala spune ca „cine detine informatie, detine puterea”. Cu cat detii mai multe informatii, cu atat actiunile vor fi mai bine orientate si intrebuintate eficient.

Te ajuta sa castigi respectul celor din jur – probabil ai auzit ca majoritatea oamenilor intr-o discutie nu doresc neaparat o solutie la problema lor, ci doar sa fie ascultati. Cand ai auzit „multumesc pentru ca m-ai ascultat”, spus cu recunostinta, simti ce respect ai castigat?

Dezamorseaza supararea interlocutorului – atunci cand cineva este furios, cel mai bine este sa asculti persoana, sa intelegi motivele supararii si astfel sa reusesti sa o aduci de pe fagasul furios pe cel rational, prin intelegere. Iar acest lucru il poti face doar ascultand.

Aduce dragostea in viata ta – una dintre cele mai convingatoare expresii ale afectiunii este aceea a darului de a asculta. Copiii isi pretuiesc foarte mult parintii atunci cand acestia le asculta problemele, bucuriile sau intamplarile cotidiene. Chiar daca nu ai o simpatie pentru o anumita persoana, aceasta isi poate forma o opinie favorabila doar prin simplul fapt ca ai ascultat-o cand a avut nevoie.

 

Ascultarea nu reprezinta chiar punctul forte al oamenilor; majoritatea se grabesc sa vorbeasca crezand ca au inteles corect ceea ce a spus partenerul de dialog. Chiar daca au inteles corect sau nu, dupa cum am vazut aceasta tactica este avantajoasa celui care o aplica, desi presupune oarecum o actiune pasiva (nu face nimic spre deosebire de cel care gesticuleaza cand vorbeste si consuma energie).

 

 

Adaptare dupa Secretul oricarui succes: sa actionam inteligent – Sam Deep, Lyle Sussman

Un raspuns pentru “O conversatie fructuoasa incepe cu o ascultare atenta”

  1. Sorina says:

    Ascultarea atenta pare sa fie una dintre problemele principale ale generatiilor noi de manageri. Incapacitatea de a fi atenti, le afecteaza atat viata profesionala, cat si pe cea familiala.
    Sunt mereu supraincarcati, cer rapoarte pline de cifre si bullet-uri, in locul unor discutii mai ample, in care sa afle si aspectele din spatele cifrelor.
    Pampersii pe care ii cumpara pentru proprii copii sunt tot un bullet intr-o lista de diverse, chiar si telefonul catre sotie este un task in calendarul outlook-ului.

    Ce-i adevarat, inca nu sunt toti asa…

Lasa un comentariu