Motivele infidelitatii si gestionarea consecintelorInfidelitatea e comoda. Oricine o poate practica. E infinit mai simplu sa te lepezi, sa renunti decat sa pastrezi, sa continui.
(Octavian Paler)

 

„Dupa o aventura, poate parea destul de clar care este problema – dumneavoastra sau partenerul ati dat dovada de infidelitate. Dar, daca va opriti doar la aceasta explicatie evidenta, veti pierde adevarata oportunitate de a intelege ce anume a cauzat aparitia aventurii. Aventurile sunt simptome, nu cauze.” (Julia Cole)

Este important sa descoperiti ce anume a dus la declansarea unui raspuns de acest gen la problemele existente. O aventura este de obicei o reactie la o parte a vietii de cuplu care nu este conforma cu necesitatile partenerilor implicati. Este posibil ca problema sa fie de natura sexuala, emotionala, de comunicare sau de orice alt fel. Ceea ce este comun in orice situatie de infidelitate este faptul ca acea problema nu a fost comunicata sau nu a fost rezolvata si tensiunea s-a acumulat in timp. O aventura este, deci, un simptom al unor nereguli din interiorul unei relatii.

De ce este important sa descoperiti ce anume a dus la aparitia infidelitatii? Aflarea cauzelor pot rezolva si repara dinamica de cuplu si partenerii pot sa ajunga sa se impace cu ceea ce s-a intamplat, pot sa ajunga sa se ierte pe sine si sa isi ierte iubitul/iubita sau sotul/ sotia. In momentul in care afla cauza pot sa inteleaga ce anume au gresit si cum pot sa faca astfel incat sa nu mai greseasca si alta data, indiferent daca raman in acest cuplu sau vor avea alt partener. Cand cineva intelege ce a gresit poate sa vada imaginea de ansamblu si poate sa decida ce parte din el poate fi imbunatatita, la ce anume trebuie sa mai lucreze pentru a avea o viata implinita si plina de bucurie.

Pentru a intelege motivele care au stat la baza aparitiei aventurii este important sa stati alaturi de partener si sa discutati. Acest lucru poate sa fie uneori foarte dificil, mai ales imediat dupa aflarea vestii, dar este important sa ajungeti in punctul in care sa puteti sa o faceti. Este bine sa intelegeti intreg contextul in care s-a intamplat si ce anume se petrecea in acea perioada, ce schimbare majora avea loc in viata dumneavoastra. Este posibil ca schimbarea sa fie legata de locul de munca, de aparitia unui copil, de o stare de sanatate precara sau de o alta persoana din familie care trebuie sa locuiasca impreuna cu dumneavoastra din diverse motive. Oricare ar fi motivul pentru care schimbarea exista, este bine sa fie perceput in intregime si discutat pana cand motivele sunt clare si sentimentele in legatura cu acel eveniment sunt exprimate.

O alta posibilitate de a descoperi motivele este sa purtati acele discutii despre subiectele „tabu” ale relatiei. Acolo se afla de obicei cheile problemelor de cuplu. Acestea pot sa fie legate de bani, de familia unuia dintre membrii cuplului sau de viata sexuala, etc. Din cauza faptului ca anumite subiecte sunt „tabu”, multe persoane gasesc o autojustificare a aventurii. Ei gasesc justificata actiunea pentru ca nu au gasit alta cale de a depasi momentele si nu au gasit intelegere: „Dificultatile nerezolvate dintr-o aventura pot oferi si ele un mic spatiu autojustificarii.”

Este important sa gasiti calea de mijloc in ceea ce priveste invinovatirea. De cele mai multe ori partenerii se acuza unul pe celalalt si nu recunosc propria parte de vina in ceea ce priveste deteriorarea relatiei. De obicei amandoi contribuie la degradarea legaturii dintre ei. Uneori este insa dificil de recunoscut in fata propriei persoane pentru ca automat inseamna si o asumare a responsabilitatii. Cei mai multi oameni nu sunt pregatiti sa isi asume un esec, desi fiecare esec are o parte pozitiva care consta in a invata din greselile facute si a merge mai departe in viata.

Sugestii generale pentru administrarea consecintelor unei aventuri

O aventura implica suferinta si asumare a responsabilitatii in momentul in care este dezvaluita. Inca din momentul in care cineva incepe sa fie infidel are sentimente ambivalente. Persoana se simte pe de o parte bucuroasa si pe de alta parte vinovata sau indurerata pentru ca isi insala iubitul/ iubita sau sotul/sotia. De aceea in momentul in care aventura iese la iveala sentimentele sunt si mai puternice. Este posibil ca un cuplu sa nu se desparta dupa ce se discuta despre ce anume s-a intamplat si dupa ce sunt luate anumite masuri care sa evalueze consecintele aventurii.

Julia Cole ofera anumite sugestii pentru administrarea consecintelor unei aventuri:

  • Evitati discutiile care dureaza cat e noaptea de lunga: de obicei este mai bine sa nu stati perioade foarte lungi discutand aceeasi problema. Nici discutiile foarte scurte nu sunt recomandate pentru ca este bine sa ajungeti la un rezultat pentru o problema fixata. Puteti chiar sa notati rezultatele din ziua respectiva si sa vedeti cum anume puteti sa va imbunatatiti viata de cuplu in urma concluziilor trase.
  • Puneti intrebari la care suportati sa auziti raspunsurile: se poate ca anumite informatii sa fie mult prea greu de primit din prima clipa. Este bine sa va acordati timp pentru a va obisnui cu problema care exista si sa puteti sa faceti fata provocarii din punct de vedere emotional. Daca nu sunteti pregatit, asteptati pana cand veti putea sa intrebati si sa ascultati cu adevarat raspunsurile, fara sa aveti tendinta de a le nega sau evita.
  • Acordati un timp anume discutiei despre aventura: „o solutie ar fi sa cadeti de acord sa discutati acest subiect doar o jumatate de ora pe zi.” Este important sa nu discutati prea mult timp despre detaliile aventurii pentru ca veti ajunge sa va acuzati reciproc sau sa va certati. Ar fi bine ca dupa ce trece jumatatea de ora, sa va opriti din acest tip de discutie si sa reveniti la activitatile normale pe cat posibil. Discutia poate sa fie reluata a doua zi, cand informatiile s-au mai asezat si sunteti mai pregatit din punct de vedere emotional si din ce in ce mai obiectiv.
  • Nu dati vina pe amant/a: sunt cupluri care nu pot face fata asumarii responsabilitatii infidelitatii si de aceea gasesc un vinovat care sa ajute cuplul sa mearga mai departe. Acesta este amantul. Desigur ca si amantul are contributia lui si ca a decis, la fel de mult ca si partenerul de cuplu, sa fie in acea relatie. Dar ceea ce este important este ca nu amantul este vinovat pentru problemele din cuplu, ci cei implicati in cuplul initial. Responsabilitatea este deci a partenerilor de cuplu si ei trebuie sa suporte si consecintele, pentru ca doar ei au puterea de a indrepta ceea ce este in neregula.
  • Fiti gata sa ascultati, dar si sa vorbiti: cei mai multi dintre oameni au uitat sa asculte cu adevarat si sa vorbeasca atunci cand celalalt a terminat de exprimat ceea ce dorea sa exprime. Ei sunt preocupati de a spune ceea ce vor sa spuna si sa se faca intelesi si ascultati si de aceea uita sa auda cuvintele celui din fata lor. Este important ca intr-o situatie atat de greu de suportat din punct de vedere emotional, oamenii sa se asculte cu adevarat intre ei si sa perceapa nunatele discutiei si problemele vazute din perspectiva celuilalt.
  • Acordati-va timp: „Nu va asteptati sa rezolvati in cateva saptamani toate problemele pe care le aduce la suprafata o aventura. Recuperarea dupa o aventura poate dura luni, si chiar ani de zile”. Timpul si rabdarea sunt doua elemente foarte importante pentru a intelege ce anume s-a intamplat si pentru restabilirea increderii.

 

 

Lasa un comentariu