Modelul fiziologic al inteligentei 

Pana prin anii 1980, nu se stia mai nimic despre deosebirile clare in ceea ce priveste activitatea cerebrala, intre indivizii cu grade diferite de inteligenta.

Aceasta lacuna a fost completata de sotii Allan si Elaine Hendrickson, cercetatori la Institutul de Psihiatrie din Londra. Ei au testat sute de copiii si adulti prin metode cunoscute de evaluare a inteligentei, cat si prin tehnica potentialului evocat – EEG, iar rezultatele au fost in mare masura similare.

Tehnica potentialului evocat, in masurarea inteligentei, reprezinta un pas important si novator, care indica numeroase corelatii intre inteligenta si fiziologia creierului.

Cercetarile efectuate de sotii Hendrickson, cu ajutorul EEG –ului, au dus la formularea ipotezei ca in procesarea informatiei la nivel neuronal pot sa apara anumite erori.

Beneficiind de experienta sa in domeniul computerelor, A. Hendrickson a elaborat o teorie care explica modalitatea in care informatia poate fi codificata in neuroni, precum si o explicatie teoretica a proceselor biochimice ce au loc la trecerea informatiei prin sinapse.

Indivizii dispun de o probabilitate medie caracteristica si constanta de a comite erori, iar cei doi cercetatori considera ca tocmai aceasta probabilitate reprezinta baza fiziologica – biologica a diferentelor de inteligenta.

O persoana nu poate reactiona rapid si adecvat la primirea unei informatii decat daca o prelucreza corect. Cercetatorii au ales simbolul R, pentru a reprezenta probabilitatea ca un mesaj sa fie suficient de corect pentru a fi recognoscibil. Astfel incat, diferenta de R, dintre indivizi ar putea fi echivalentul biologic al inteligentei.

In prezent plecand de la rezultatele obtinute deja, acesta abordare ridica o noua problema cu privire la intelegerea deplina, cu precizie a modului in care se produce procesul de interrelationare dintre fiziologia creierului si inteligenta – Cum se influenteaza una pe alta si cum se produce procesul?
Fiziologia influenteaza inteligenta sau inteligenta determina functionalitatea?
Iata doua intrebari care isi asteapta inca raspunsul.

 

 

Lasa un comentariu