Miturile casatoriei fericiteInainte de a se casatori, oamenii au anumite asteptari si dorinte despre mariajul care va urma. Ei isi imagineaza casnicia intru-un anumit fel si au o constructie posibila despre cum va functiona relatia dintre ei. Fiecare dintre cei doi vine cu un model din familia de origine si cu unul din societatea din care provine.

Conteaza aici si apartenenta religioasa si modelul din tara in care au crescut. Fiecare om are anumite idei despre cum va fi viitorul alaturi de persoana iubita, dar intervin foarte des stereotipiile si falsele asteptari. Acestea sunt dictate de ceea ce omul a introiectat pana in momentul casatoriei. Astfel, vom studia cateva dintre „miturile casatoriei”.

Iolanda Mitrofan  a descris cateva dintre acestea:

  • Exista unul si numai unul in afara de mine si daca ma voi casatori cu aceasta persoana, voi avea o casnicie reusita”.

 

In cadrul acestui mit vedem ingradirea pe care oamenii si-o pun in legatura cu libertatea de alegere. Apoi exista riscul ca atunci cand au gasit persoana pe care cred ca le este sortit sa o gaseasca, sa fie dezamagiti daca nu este o relatie in care sa se simta total fericiti si impliniti, pentru ca, pentru a face o relatie sa fie functionala, este nevoie de multe eforturi comune si de dorinta de a o tine vie.  A te astepta ca totul sa mearga de la inceput, poate fi o premisa gresita.

  • Casatoria noastra va reusi, deoarece ne-am curtat o foarte lunga perioada de timp

Oamenii se asteapta ca viata sa decurga la fel dupa casatorie ca inainte de casatorie. Este importanta  perioada de acomodare a unuia cu celalalt si ca inainte de casatorie incep sa se cunoasca, dar nu iau in calcul schimbarile care intervin de-a lungul timpului. Nevoile fiecaruia se schimba, li se modifica statutul social, descopera noi lucruri despre ei si despre viata si astfel ca, multe dintre lucrurile care existau la inceput, nu mai exista dupa ani de casnicie.

  • Chiar daca multe casatorii sfarsesc prin divort, nu ni se va intampla si noua o situatie similara deoarece noi suntem altfel”

Este bine atunci cand oamenii au incredere in rezistenta cuplului lor si cand se iubesc indeajuns de mult incat sa se adapteze permanent la schimbarile ce intervin pe parcursul casniciei, dar, din pacate, nu este intotdeauna aceasta situatia. De cele mai multe ori proaspat casatoritii nu tin cont de schimbari, si doar o credinta ca nu se vor putea desparti niciodata nu este indeajuns pentru a tine o familie unita. Poate doar sa sustina o iluzie pentru o scurta perioada de timp.

  • Dupa ce ne vom casatori am sa il transform pe viitorul meu sot/ sotie

Este o situatie foarte des intalnita, aceasta in care unul dintre parteneri doreste sa-l schimbe pe celalalt dupa ce se vor casatori. Unul dintre posibilele motive pentru care doreste sa faca acest lucru dupa consumarea casatoriei este pentru ca ii este frica de rezultatul pe care l-ar avea daca nu ar reusi inainte de a se casatori.

Practic, exista frica despartirii. Pentru multi, casatoria este ca o salvare pentru ca le da senzatia de stabilitate, de indestructibil. Dorinta cuiva de a se schimba trebuie sa fie in primul rand la el si nu la cel din jurul lui. De aceea, fara motivatia proprie de schimbare, poate exista de obicei doar o aparenta a schimbarii si nu o schimbare reala, profunda.

  • Partenerul meu de casatorie imi va satisface toate cerintele si pretentiile

Este practic imposibil de gasit un om care sa poata sa satisfaca toate cerintele si dorintele si in acelasi timp sa reuseasca sa aiba o personalitate proprie de care sa te simti atras, sa fie un om diferit de tine care sa te indrume sau care sa te provoace sau care sa te fascineze. Daca ar fi identic cu tine, atunci nu ar mai putea exista atractie fata de ceva ce iti este necunoscut, opus sau care nu este inca descoperit ca latura din umbra. Atractia exista in situatia in care exista si diferente.

  • Dragostea ne va tine impreuna

Intr-o casnicie dragostea este cea mai importanta, dar nu este totul. Intervin si dorintele, nevoile personale, educatia, principiile, mediul de provenienta, locul in care muncesti, etc. De aceea dragostea nu poate singura sa te tina alaturi de partenerul tau. Trebuie sa existe empatie, ajutorare reciproca, impartasire si sustinere pe toate planurile.

  • Noi nu ne vom certa niciodata

Exista un anumit grad de conflict in orice relatie umana, de aceea nu este bine ca un conflict sa fie ignorat, ci mai degraba, ca in urma lui, sa se ajunga la rezolvare de probleme si la clarificarea anumitor aspecte.

  • Mentinerea unor relatii sexuale satisfacatoare ne va face fericiti tot timpul

Viata sexuala a unui cuplu este foarte importanta, dar cu toate acestea, nu este ceea ce face o casatorie sa fie buna sau nu este singurul lucru care ii face fericiti pe parteneri. Exista multe cupluri care au o viata sexuala buna, dar care au diferente semnificative in dorintele lor sexuale. Acest lucru nu ii impiedica sa se iubeasca, sa aiba un parteneriat frumos si sa se simta impliniti. “Satisfactia sexuala este mult mai probabil sa fie rezultatul unei casatorii fericite si mai putin cauza ei.”

  • Noi avem bune relatii de comunicare, de aceea putem sa discutam asupra tuturor problemelor”

Nici discutarea tuturor problemelor nu este intotdeauna cheia unei casatorii fericite. Exista situatia in care cuplurile care pot comunica verbal foarte bine, ajung sa se desparta. Acest lucru se intampla pentru ca lipseste altceva in viata lor. Mai exista situatia in care oamenii au nevoie de un spatiu de intimitate si nu doresc sa discute absolut orice. Exista limite in fiecare relatie si este bine ca ele sa fie respectate.

Lasa un comentariu