Mituri despre copiii supradotati
1. Sunt crema clasei

Nu neaparat. Uneori pot prezenta diverse tipuri de dizabilitati in invatare ce pot ramane nedescoperite la inceput. In acest caz cu trecerea timpului le vine tot mai greu sa exceleze in invatare.

2. Sunt atat de destepti incat se descurca cu sau fara programe speciale

Aparent se descurca bine de unii singuri, dar pot deveni plictisiti si sa nu mai respecte regulile. Aceste tendinte se pot accentua cu varsta cand sarcinile de lucru devin mai competitive.

3. “Gifted” si talentati inseamna acelasi lucru

Nu in mod necesar. Nu exista nici o regula de corelare intre acestea. Se fac diferentieri mari intre “inzestrat academic”, “inzestrat intelectual”, “talentat” si altele. Copiii “gifted” necesita o curricula diferentiata si programe educative flexibile desfasurate intr-un mediu intelectual special. Orice copil poate trece prin programe imbogatite, insa cei “gifted” si talentatii au nevoi educative diferite si au nevoie de programe educationale diferite.

4. Trebuie sa treaca prin scoala impreuna cu generatia lor

Este adevarat ca un copil “gifted” trebuie sa interactioneze social cu cei din propria generatie, insa varsta lui cronologica nu corespunde cu varsta sa mentala care poate fi mult mai mare. Sa pui un copil “gifted” in aceeasi clasa cu alti copii, care au varsta mentala mult mai mica decat a lui, constituie un chin si o tortura pentru acel copil.

5. A fi “gifed” este ceva de invidiat

Marea majoritate a copiilor “gifted “ se simt neintelesi si izolati. Deseori sunt respinsi de catre societatea colegilor din cauza gusturilor si opiniilor lor prea adulte. Aceasta poate crea probleme psihice specifice cum sunt ADHD/ADD sau altele ce au o incidenta mai mare la copiii “gifted “ decat la ceilalti copii.

Acesta este un motiv in plus pentru care copiii cu inzestrari intelectuale si emotionale exceptionale cer o atentie speciala.

 

De aceea, evaluarea  copiilor  supradotati  cuprinde  procedee  multiple,  instrumente  si metode precum:

  • intrevederi cu parintii, copiii si profesorii
  • observatii
  • chestionare
  • liste
  • teste standard, etc.

In aceasta evaluare, o mare importanta o are judecata parintilor, pentru ca ei ii pot observa in orice imprejurare pe copiii lor. Prin discutii sau diverse chestionare, parintii relateaza exemple concrete de comportamente care le-au atras atentia asupra diferentei de dezvoltare in raport cu alti copii.

Testarea individuala este instrumentul cel mai potrivit, desi necesita mult timp pentru aplicare. Un exemplu de recunoastere si descriere din partea parintilor a dotarii:

Gifted Mediu
67% 42% Foarte Alert
31% 3% Lunga concentrare a atentiei
67% 27% Excelentă Memorie
58% 13% Invatare rapida
87% 34% Vocabular Avansat
64% 34% Capacitate mare de Observatie
58% 40% Foarte Curios
46% 22% Imaginatie Vie
66% 8% Inalt grad de Creativitate
50% 9% Mai mult decat un prieten imaginar*

*pentru cei ce raportează prieteni imaginari

Interes aratat de catre copiii gifted si de copiii medii:

Dotati

Obisnuiti

46%

10%

Intens Interes pentru Carti
48%

16%

Interes in Jocuri Matematice
91%

64%

Interes in Puzzle
36%

13%

Interes in Calculatoare
90%

47%

Interes in Computere (Nu Jocuri Video)
16%

3%

Multe Talente
74%

50%

Mare Numar de Interese
49%

19%

Doritor să Investeasca Timp in Interese

 

 

 

Copiii supradotati si rolul scolii in stimularea acestora – Murgoci Simona

Lasa un comentariu