Mituri despre boala mintala si violentaMituri despre boala mintala si violentaConform unui studiu al Asociatiei de Sanatate Mintala din Canada, un portret obisnuit al bolii mintale in mass-media arata ca persoanele cu boli mintale sunt antisociale, criminale, violente si periculoase. In genurile dramatice – carti, filme, showuri – persoanele cu boli mintale sunt deseori portretizate ca fiind „psihopati” periculosi; boala mintala este folosita ca o explicatie a unui comportament antisocial si violent. La stiri, orice fel de banuiala sau suspiciune a bolii mintale este evidentiata ca o cauza probabila a unui comportament violent sau imprevizibil.

Acest lucru genereaza frica publicul larg in legatura cu ceea ce nu intelege si asupra comportamentului care, desi inofensiv, nu se conformeaza normelor societatii. Ca rezultat, a crescut perceptia generala ca toti oamenii cu boala mintala sunt potential periculosi, in pofida imbunatatirilor recente ale informarii publicului cu privire la tulburarile de sanatate mintala.

 

Adevarul

Persoanele cu boli mintale au de fapt de doua ori mai multe sanse sa fie victime ale violentei decat membrii publicului larg. Persoanele cu probleme psihice nu sunt mai predispuse decat oricare altcineva sa raneasca persoane necunoscute. Exista cateva boli psihice care pot in realitate sa minimalizeze orice posibilitate de actiune violenta asupra celorlalti.

Riscul de violenta se limiteaza la un mic subgrup de persoane cu boli mintale severe si persistente si ale caror simptome specifice nu sunt tratate corespunzator.

In cea mai mare parte, indicatorii violentei printre persoanele cu boli mintale sunt aceiasi ca si pentru publicul larg: sexul (masculin), abuzurile din copilarie, statutul socio-economic, varsta, abuzul de substante, stresul si mediul imprevizibil in care exista suport partial sau deloc.

Acesti factori sunt predictori mult mai puternici ai violentei decat boala mintala in sine. Cel mai puternic predictor al violentei este un istoric al violentei. In vreme ce legaturile dintre boala mintala, uzul de substante si violenta continua sa fie analizate, stim ca abuzul de substante printre oamenii care sufera de o boala mintala pare sa creasca semnificativ riscul folosirii violentei.

In cadrul populatiei generale, consumul de substante creste rata violentei de doua ori si jumatate, in timp ce in cazul persoanelor cu boli psihice, consumul de substante creste rata de violenta pana la sapte ori.

Un alt studiu duce si mai departe aceasta idee si afirma faptul ca persoanele cu boli mintale sunt mai degraba victime ale agresiunii/crimei si nu autorul lor: „Persoanele cu boli mintale severe, precum schizofrenia, tulburarea bipolara sau psihoze, au de doua ori mai multe sanse sa fie atacate, violate sau jefuite decat populatia generala (Hiday, et al.,1999).”

Ce factori ai bolilor mintale pot amplifica un comportament violent?

Indicatorul principal este lipsa unui tratament eficient pentru simptomele unor tipuri de tulburari neurologice (lipsa controlului emotional si comportamental), sau al psihozelor (deziluzia controlului, halucinatiile). Cel mai adesea, violenta este rezultatul unei amenintari reale sau percepute de catre persoana cu boala mintala, mai degraba decat o agresiune fara rost.

Cu sprijinul si tratamentul adecvat, oamenii cu boli mintale nu sunt mai periculosi decat marea masa a populatiei.

 

Cand avem de-a face cu un comportament potential agresiv

Ce ar trebui sa faca o persoana cand se confrunta cu un comportament potential agresiv?

1. Fii constient ca nu toate comportamentele neobisnuinte sunt periculoase sau violente. Daca un anume comportament este amenintator, ia in serios amenintarea si protejeaza-te iesind din situatie si sunand dupa ajutor.

2. Evita sa atingi persoana si permite un spatiu personal maxim intre tine si ea. Nu sta intre persoana si usa de iesire, dar asigura-te ca ai acces si tu la o iesire de siguranta. Acest lucru reduce perceptia acestuia de a te vedea ca pe o amenintare.

3.Vorbeste incet, calm si linistit; nu raspunde la insulte sau la dialog agresiv, dar raspunde la intrebari prin raspunsuri scurte pentru ca persoana sa poata intelege raspunsul si sa nu se simta ignorata. Deseori persoanele care sufera de psihoze experimenteaza halucinatiile auditive (aud voci) si nu pot auzi sau nu se pot descurca cu fraze mai lungi, complicate. Poate fi necesar sa repeti raspunsul pana cand persoana te va auzi si intelege.

4. Nu manifesta un comportament agresiv sau nervos precum incrucisarea bratelor, aratarea persoanei cu degetul, statul cu mainile in sold si nu face miscari abrupte sau rapide. Inca o data, acest fapt reduce orice fel de perceptie ca reprezenti o amenintare.

5. Explica ceea ce se intampla – nu in termenii propriei tale experiente, ci prin ceea ce faci tu si ceilalti ca sa o ajuti. Daca persoana aude voci, spune-i ca nu le auzi, dar ca intelegi ceea ce face. Este in regula sa o intrebi daca aude voci si sa intrebi ceea ce spun vocile; acest lucru poate reduce anxietatea persoanei respective. Explica-i cine esti si cine sunt cei care pot aparea in acel loc. Explica-i faptul ca incerci sa o ajuti.

Conceptia comuna gresita ca persoanele cu boli mintale tind sa devina violente trebuie sa fie depasita, mai ales, cu ajutorul persoanelor calificate precum politia si serviciul de ambulanta care au de-a face cu acest tip de persoane in munca lor de zi cu zi.

Constientizarea faptelor, intelegerea a ceea ce este o criza de sanatate mintala si cunoasterea celor mai bune raspunsuri cand ne confruntam cu persoane care evidentiaza semne ale unei astfel de crize duc, pe termen lung, la imbunatatirea interactiunilor cu oamenii cu boli mintale, din toate punctele de vedere.

 

Lasa un comentariu