Mintea, inamicul numarul 1 al unui cuplu 

Certurile care au loc in cuplu apar de cele mai multe ori din cauza felului in care fiecare interpreteaza mesajele celuilalt. De ce o persoana normala ar interpreta negativ mesajele partenerului? Doar daca ranile formate in trecut ii influenteaza modul de a vedea realitatea. Cineva care a fost umilit in trecut, se asteapta la umilire; cine a fost inselat se asteapta la inselare. Cine a fost laudat se asteapta la laude. Astfel, auzim ceea ce ne asteptam sa auzim.

Daca v-ati ales parteneri care seamana cu parintii vostri veti presupune inconstient ca ei vor reactiona in relatie la fel ca ei.

Psihoterapeutul de cuplu Jamie Turndorf in „Arena conjugala” ne vorbeste despre efectul de ecou: „inconstientul nostru le induce intr-adevar partenerilor nostri tendinta de a ne trata asa cum suntem noi obisnuiti sa fim tratati”.

Si da urmatorul exmplu: „tatal lui Lucy o critica permanent, asa ca stim ca este predispusa sa auda critici in orice i-ar spune sotul ei, Dan, indiferent de intentiile lui. Traind in permanenta cu impresia ca este criticata, in consecinta, ea ii raspunde cu furie. Evident, Dan se infurie pentru ca este acuzat pe nedrept si se asteapta ca fiecare cuvant care iese din gura ei sa fie o acuza la adresa lui. In curand, el ajunge sa interpreteze in mod gresit pana si cea mai nevinovata afirmatie a ei, el considera vorbele ei un atac si tot ce va spune de aici inainte va suna manios si acuzator, asa cum sunau vorbele tatalui ei!

Cu alte cuvinte, mintea sotiei l-a determinat pe sot sa se poarte cu ea asa cum o facea tatal ei. Istoria se repeta…

Daca partenerul va trateaza asa cum o faceau parintii, cand va fi finalul fericit? In loc sa gasiti o solutie pentru ranile vechi, veti reusi de fapt sa generati doar resentimente fata de celalalt.

Urmarile sunt evidente: lipsa de sprijin si de dragoste din partea celuilalt duce la tinerea unui asa-zis scor care va intareste orgoliul: „eu am invins si tu ai pierdut; eu am dreptate si tu nu ai”. Iar satisfacerea perpetua a orgoliului duce la distrugerea casniciei.

Jamie Turndorf propune cativa pasi pentru a va antrena mintea sa lucreze in favoarea casniciei:

  •  Abtineti-va

Cand credeti ca mesajul initial este o critica sau orice fel de atac, trebuie in primul rand sa nu mai reactionati. Taceti si nu faceti nimic. Daca este necesar, parasiti incaperea pana va linistiti. Cine are capul limpede poate evita de cele mai multe ori escaladarea certurilor si a conflictelor.

  • Faceti un pas inapoi in timp

Intrebati-va daca remarca partenerului va aminteste de ceva ce s-a intamplat in trecut. Amintiti-va pana in cel mai mic detaliu acea amintire: tonul vocii persoanei care v-a agresat, expresia fetei, reactia si sentimentele dvs, impactul si urmarile agresarii.

  • Aruncati o privire lucida asupra faptelor

Observati daca actiunile, limbajul trupului, tonul vocii, cuvintele sunt similare persoanei care v-a ranit. Este posibil sa fi interpretat gresit remarca respectiva. Astfel, veti da o sansa partenerului sa se disculpe, sa va lamureasca.

  • Verificati-va suspiciunea

Puneti intrebari prin care sa va asigurati daca interpretarea dvs. a fost corecta sau nu. De ex: „ ceea ce ai vrut sa spui este ca nu iti place supa facuta de mine?”; „imi spui de fapt ca nu esti multumit/a de felul in care rezolv lucrurile?”

  • Estompati detaliile neplacute

Este de preferat sa spuneti partenerului ce anume v-a reamintit acel incident ca sa inteleaga (si sa nu interpreteze la randul lui) ca totul se datoreaza unor cauze. Partenerul nu se va mai simti atacat pe nedrept, iar dvs. veti obtine suportul afectiv de care aveti nevoie pentru a vindeca trauma.

Alta neplacere care apare in viata de cuplu – si in interactiunile cu oamenii, in general – de care este imperios necesar sa va detasati este personalizarea.

 

Jamie Turndorf spune: „ in vreme ce barbatilor le vine greu sa-si asume responsabilitatea atunci cand provoaca suferinte in plan emotional, femeile se grabesc sa ia in nume personal si sa se considere responsabile pentru ceea ce se intampla atunci cand nu au nici un motiv sa o faca”.

Este mai sanatos pentru casnicie cat si pentru individ in parte, ca suspiciunea sa fie verificata inainte de a reactiona pentru a va asigura daca perceptiile au fost corecte.

Odata ce ati invatat cum sa va antrenati mintea sa functioneze in favoarea si nu impotriva dvs., veti simti ca nu va mai luptati nici cu partenerul de viata, nici cu dumneavoastra.

 

Cititi si:

Cum sa-ti vindeci traumele din copilarie – partea 1
Cum sa-ti vindeci traumele din copilarie – partea a 2-a
Ce greseli faci in cazul conflictelor din cuplu
Depasirea conflictelor in functie de tipul tau de cuplu

 

Lasa un comentariu