Mijloace de cunoastere a elevilor 

Cunoasterea elevului se realizeaza prin intermediul procesului de invatamant, scoala reprezentand pentru elevi un cadru de viata si de munca in care formele de solicitare conditioneaza exprimarea unor aptitudini sau moduri de conduita dintre cele mai variate.

Observarea conduitei elevului constituie un procedeu sintetic in aprecierea personalitatii, manifestarea acestuia fiind spontana, autentica. Valoarea cunoasterii elevului prin aceasta metoda nu este conditionata de numarul faptelor inregistrate, ci de corecta lor interpretare. Caracterizarile formulate cu privire la copil in urma experientei zilnice, dar intamplatoare trebuie considerate simple ipoteze care urmeaza a fi supuse actiunii de verificare.

Observatiile profesorului trebuie confruntate cu parerile celorlalti profesori, cu familia, cu elevii clasei. Aceste informatii urmeaza a fi prelucrate, comparate, analizate, supuse unor deductii, confruntari, inductii.

Cu valoare deosebita in diagnosticul nivelului de dezvoltare a aptitudinilor unui elev, al nivelului de realizare atins sub diverse aspecte, al intereselor este metoda analizei produselor lucrarilor: o schita de desen, o compozitie literara, realizari tehnice, performante sportive etc.

Produsul activitatii exprima prin functiile implicate o sinteza intre fondul nativ si cel formativ, intre indemanare si interes sau pasiune, intre posibilitati si vointa.

Conversatia reprezinta un mijloc de a cunoaste motivatia intima a actelor savarsite de elevi, a preferintelor starilor emotionale, a nivelului sau de informatie. Corecta desfasurare a conversatiei presupune o anumita legatura intre elev si profesor: incredere, apreciere, intimitate, dupa cum necesita si un anumit cadru in care sa se desfasoare.

Chestionarul ca metoda de investigatie solicita subiectul sa dezvaluie modurile sale constante de conduita, interese, forme de reactiune, aspiratii, aspecte structurale ale personalitatii.

Autobiografia este o metoda simpla la indemana oricarui cadru didactic, care ofera posibilitatea de a cunoaste evenimentele mai importante din viata elevilor cu ponderea pe care ei le-o acorda.

Cu o valoare echivalenta pot fi folosite autocaracterizarile. Ele permit distingerea atitudinii elevului fata de el insusi, trasaturile sale de personalitate, modul de apreciere a capacitatilor sale, a felului propriu de conduita in relatiile sociale.

Ancheta permite obtinerea de la colegi, parinti, profesori, date importante despre elevi, fie cu referire la modurile de conduita ale acestuia, fie aprecieri asupra anumitor caracterisitici de personalitate.

Testul sociometric de personalitate isi propune sa realizeze investigatii asupra caracterisiticilor de personalitate ale elevilor prin intermediul tehnicilor sociometrice care permit relevarea dominantelor psihice.
Utilizate cu discernamant, testele psihologice sunt considerate instrumente ale metodei experimentale, necesare stabilirii unui diagnostic psihologic.

Dintre categoriile de teste existente mentionam:

  • teste de inteligenta, (verbale sau neverbale) ofera posibilitatea de a stabili nivelul capacitatilor intelectuale ale elevilor. Apreciind ca inteligenta constituie factorul principal care decide accesul copilului la diferite forme de instruire (fara a subaprecia rolul caracterului, instruirii, etc.) se impune acordarea unei atentii deosebite diagnosticului acestei variante;
  • teste analitice, de diagnostic al unor aptitudini sau abilitati;
  • teste de alegere care diagnosticheaza varietatea intereselor;
  • teste de cunostinte care ofera posibilitatea de a aprecia nivelul de pregatire al unui elev prin raportarea la nivelul de pregatire al tuturor elevilor care se gasesc pe acelasi plan de scolarizare.

Fragmente din Cunoasterea individualitatii elevilor

Un raspuns pentru “Mijloace de cunoastere a elevilor”

  1. deea says:

    bun articol!
    multumesc,

Lasa un comentariu